Ετικέτες

10.1.18

Μακεδονία: «στώμεν καλώς και μετά φόβου»!

Αποτέλεσμα εικόνας για Μακεδονία Ελληνική

ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018
Άγια Θεοφάνεια 
Θεσσαλονίκη 


Μακεδονία: «στώμεν καλώς και μετά φόβου»! 


Λαμπροφόρος, αδελφοί μου, η σημερινή εορτή των Αγίων Θεοφανείων καθώς «τὰ άνω τοις κάτω συνεορτάζει, και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί». Σήμερα «η ιερὰ καὶ μεγαλόφωνος των Ορθοδόξων πανήγυρις αγάλλεται». Τέτοια ευφρόσυνη μέρα, λοιπόν, που οι καρδιές μας χαίρουν και αγάλλονται, καθώς το χέρι του Βαπτιστή αγγίζει «την ακήρατον κορυφὴν του Δεσπότου Χριστού» και η χάρις του Τριαδικού Θεού διαχέεται και ευλογεί την κτίση, εντούτοις τη χαρά μας αυτή σκιάζουν τα τεκταινόμενα και όσα εις βάρος και εν αγνοία μας βυσσοδομούνται από αυτούς που έλαχε να διαχειρίζονται τις τύχες της Πατρίδος μας. 

Πράγματι με βαθιά περίσκεψη και εντονότατο προβληματισμό παρακολουθώ τη δημόσια συζήτηση που εξαίφνης ήρθε στο προσκήνιο με τα προκαταρκτικά βήματα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της FYROM (ΠΓΔΜ) στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) και το ντόμινο των συνακόλουθων εξελίξεων αναφορικά με τη στάση της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης για το μείζον αυτό εθνικό θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων, καθώς και τις προσωπικές απόψεις, που δημοσίως κατατίθενται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού στο εθνικό Κοινοβούλιο, ορισμένοι εκ των οποίων απροκάλυπτα, χωρίς αισχύνη και ανερυθρίαστα, αγνοώντας επιδεικτικά τις θέσεις και τις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων Πολιτών και ψηφοφόρων τους, που υποτίθεται ότι τάχα υπηρετούν, λησμονούν, αδιαφορούν και ακυρώνουν τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδος επί του ζητήματος και λειτουργούν ως προπομποί και προπαγανδιστές υπέρ του "ξεπουλήματος" του ονόματος της Μακεδονίας μας στο τεχνητό κρατίδιο-προτεκτοράτο των γεωστρατηγικών συμφερόντων των Η.Π.Α. στα Βαλκάνια. 

Θλίβομαι, όμως, περισσότερο από την υποκριτική στάση της μείζονος Αντιπολίτευσης, που θα όφειλε αν μη τι άλλο να εκφράζει τις φωνές των εκατομμυρίων πατριωτών Ελλήνων και να επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία, σθένος και υπευθυνότητα, υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία και την αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια, και όχι να κρύβεται και να φυγομαχεί, όταν τα μείζονα διακυβεύονται. Δυστυχώς, με τα όσα παρακολουθούμε και διαβάζουμε να τεκταίνονται, αντιλαμβανόμαστε ότι η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιδεικνύει έναν άνευ προηγουμένου ενδοτισμό επί του θέματος, καθώς σε σχετικές δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξη του στο "Βήμα", όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται σε «μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, -erga omnes όπως λέγεται- και επίλυση του ζητήματος του ονόματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς» καθίσταται προδήλως καταφανές ότι θα υποστήριζε και θα συμφωνούσε με μια πρόταση της Κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγό του. Κατά τα άλλα, αντί να καταθέσει επισήμως την θέση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το θέμα, του φταίει η διγλωσσία της αριστερής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία με την σειρά της, προ της κατάρρευσής της και αγκυλωμένη στις αντεθνικές της ιδεοληψίες, ίσως και υποκινούμενη έξωθεν, επείγεται άρον-άρον να κλείσει το θέμα με την υπερψήφιση από την Ελληνική Βουλή για μια σύνθετη ονομασία εντός του 2018.

Διαχρονικά, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κατέστη μήλον της έριδος αλλά και σημείο αντιλεγόμενο, που όμως πάντοτε διεγείρει τα πατριωτικά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Και αυτό, διότι ουδείς Έλληνας ανέχεται την παραχάραξη της αιματοβαμμένης ιστορίας του. Κανείς δεν διανοείται να απεμπολήσει την τρισχιλιόχρονη ελληνικότητα της Μακεδονίας. Όπως επίσης δεν μπορεί να ανεχθεί μια κατ' επίφασιν διαπραγμάτευση με τη γειτονική ΠΓΔΜ, όταν οι γείτονες επιδιώκουν πάση θυσία, συνεπικουρούμενοι από τις ΗΠΑ, να αποσπάσουν τη χρήση του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγου του, για να εντείνουν την αλυτρωτική τους ρητορεία και τις παράλογες διεκδικήσεις τους πάνω στην ιστορία και τη γεωγραφική επικράτεια της Μακεδονίας. 

Η έωλη επιχειρηματολογία για δήθεν αναγκαιότητα άμεσης λύσης του προβλήματος, που προφασίζονται οι εκάστοτε Κυβερνήσεις και τα φόβητρα περί γεωστρατηγικών σχεδίων μεταβολής συνόρων, περί συμμαχιών κρατών, περί πιέσεων Διεθνών Οργανισμών, για απομόνωση κ.λπ. απεδείχθησαν φενάκη και αναξιόπιστα επί σειρά δεκαετιών.

Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το σημαντικότερο επιχείρημα στη φαρέτρα οποιασδήποτε Kυβέρνησης επί των διαπραγματεύσεων αποτελεί η ακλόνητη βούληση του ελληνικού λαού, που θα ακυρώσει και θα καταρρίψει οτιδήποτε εν αγνοία του εξυφαίνεται. Ας θυμηθούμε τη λαοθάλασσα του συλλαλητηρίου της 14ης Φεβρουαρίου 1992 στη Θεσσαλονίκη που σηματοδότησε ένα χρόνο μετά τις πολιτικές εξελίξεις και το 1994 το μονομερές εμπάργκο προς τα Σκόπια από τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και εν τέλει την εν μέρει δικαίωση της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την υπόθεση του εμπάργκο. Το συλλαλητήριο εκείνο πραγματικά τάραξε τους εγχώριους και ξένους "εφιάλτες" που το χαρακτήριζαν ως «εθνικιστικό παροξυσμό». Εικοσιπέντε χρόνια τώρα ο λαός μας δεν πείθεται από τις σκοπιμότητες και τα πονηρά διαβούλια των εκάστοτε Κυβερνήσεων. Δεν τον φοβίζουν οι απειλές, γι' αυτό και αντιδρά δυναμικά. 

Πλανώνται πλάνην οικτράν, όσοι θεωρούν ότι η νέα γενιά εκμαυλίστηκε και περί άλλων τυρβάζει, ότι το θέμα της ονομασίας, λόγω της οικονομικής ύφεσης, δεν είναι μείζον και δεν απασχολεί τον δοκιμαζόμενο λαό μας. Ας ανατρέξουν στο διαδίκτυο και θα αντιληφθούν την πραγματικότητα.

Το Έθνος μας πλήρωσε ακριβά τους διχασμούς του. Φθάνει πια! Ας αναλογιστούν οι πολιτικοί μας, τις αστείρευτες ηθικές δυνάμεις των Ελλήνων στις κρίσιμες στιγμές, αλλά και τους αγώνες που δόθηκαν διαχρονικά για τα ιερά χώματα της Μακεδονίας μας. Ας αφουγκραστούν επί τέλους την φωνή του Ορθόδοξου πληρώματος της Εκκλησίας, των ανθρώπων που αιώνες τώρα συντάσσονται απαρέγκλιτα με τους λόγους των Αγίων του Θεού. 

Αξίζει να αναφερθούμε στον σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος για τα εθνικά θέματα της Χώρας μας έλεγε προφητικά: «Δεν θα μπορέσουν να βλάψουν την Ελλάδα, διότι θα λειτουργήσουν οι πνευματικοί νόμοι». Τέλος ας μελετήσουν τα στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης όπου το 80% των Ελλήνων δεν επιθυμεί ονομασία με χρήση του όρου "Μακεδονία" ή παραγώγου.

Ο Μακεδονικός Αγώνας (1904-1908), αλλά και οι Βαλκανικοί πόλεμοι (1912-1913) που ακολούθησαν, μας εμπνέουν και αποτελούν οδοδείκτες για την πορεία και την αγωνιστικότητα που απαιτείται να επιδείξουμε στην κρίσιμη αυτή ιστορική καμπή. Ας διδαχθούν επιτέλους οι σύγχρονοι πολιτικοί μας ταγοί από την ιερή μορφή του ιδανικού ήρωα της νεότερης ιστορίας του Έθνους μας, του Παύλου Μελά, ο οποίος, όντας γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας των Αθηνών, γιος Δημάρχου Αθηναίων και γαμπρός Πρωθυπουργού, δεν επαναπαύθηκε στη λαμπρή καριέρα που ξανοιγόταν μπροστά του, αλλά παρακινημένος από τα ζώπυρα πατριωτικά του αισθήματα και το δίκαιο του αγώνα για την απελευθέρωση της υπόδουλης Μακεδονίας, απαρνήθηκε τιμές και αξιώματα και μαρτύρησε χύνοντας το αίμα του στη μακεδονική γη. Γράφει χαρακτηριστικά για τη θυσία του ήρωα και τη Μακεδονία ο Κωστής Παλαμάς: «Σε κλαίει ο λαός. Πάντα χλωρό να σειέται το χορτάρι, στον τόπο, που σε πλάγιασε το βόλι, ω παλληκάρι. Πανάλαφρος ο ύπνος σου. Του Απρίλη τα πουλιά, σαν του σπιτιού σου να τ’ ακούς λογάκια και φιλιά... Πλατειά του ονείρου μας η γη και απόμακρη. Και γέρνεις εκεί και σβεις γοργά. Ιερή στιγμή! Σαν πιο πλατειά τη δείχνεις και τη φέρνεις σαν πιο κοντά». 

Επόμενοι των Αγίων και των ηρώων μας, οφείλουμε να μη λησμονούμε τα λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου, ο οποίος ευρισκόμενος την Άνοιξη του 2006 στην Μακεδονία είπε: «Η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Η Μακεδονία είναι αυτή που κρατάει ψηλά τα λάβαρα με ιστορικές αναμνήσεις, με την ιστορική μνήμη καθάρια χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς έξωθεν εντολές, χωρίς υπαγορεύσεις... Αυτή η θυσία μας δίνει ζωή. Αυτή η θυσία μας συντηρεί και είναι το αντίδοτο της παγκοσμιοποίησης που θέλει όλα να τα ισοπεδώσει, θέλει να μη μιλάμε για αγώνες, να μη μιλάμε για πολέμους, να μη μιλάμε για θυσίες».

Εύχομαι η φωνή μου, προστιθέμενη στις χιλιάδες άλλες των Ελλήνων πατριωτών, να λειτουργήσει ως ανάχωμα έναντι των σκοτεινών σχεδίων των πολιτικών για ξεπούλημα του ιερού ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας μας. 

Υπάρχει ελπίδα σωτηρίας; Ναι, βεβαιώνει ο παρηγορητικός λόγος της Αγίας Γραφής: «Εστερεώθη η καρδία μου εν Κυρίω, υψώθη κέρας μου εν Θεώ μου· επλατύνθη επ' εχθρούς μου το στόμα μου, ευφράνθην εν σωτηρία σου» (Η κλονισμένη καρδία μου στερεώθηκε με τη δύναμη του Κυρίου. Εξυψώθηκε η δύναμή μου δια του Θεού μου, το στόμα μου διάπλατα άνοιξε εναντίον των εχθρών μου. Ευφράνθηκε από τη σωτήρια δύναμη του Κυρίου) (Α' Βασ. 2,1). 

Ας προσευχηθούμε στον Κύριο και Θεό μας με πόνο ψυχής και ας Τον παρακαλέσουμε, δια πρεσβειών της "Μάνας" Παναγιάς μας, να προστατεύσει για μία ακόμη φορά το Έθνος μας. 

Με τιμή

Γεώργιος Ασλανίδης 
 Άρχων Ορφανοτρόφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Παραπομπές: 

α) Εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία του κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου Διεθνολόγου, Λέκτορα στον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και πρώην Διπλωμάτη Διεθνών Οργανισμών στα Βαλκάνια. (http://www.thestival.gr),
β) Άρθρο του τ. Υπουργού κ. Στέλιου Παπαθεμελή (http://www.thestival.gr)
γ) Άρθρο του καθηγητού κ. Χρήστου Κράππα
δ) Άρθρο του τ. Υπουργού κ. Στέλιου Παπαθεμελή (http://www.serrestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.