Ετικέτες

26.6.17

Η ορθόδοξη Θεία Λειτουργία δεν είναι τίποτα άλλο από μία πρόβα για το πως οι σεσωσμένοι θα “περάσουν” στον Παράδεισο


Η ορθόδοξη Θεία Λειτουργία δεν είναι τίποτα άλλο από μία πρόβα για το πως οι σεσωσμένοι θα “περάσουν” στον Παράδεισο και το πως θα «ζουν» στην αιωνιότητα.Κάθε τμήμα του Όρθρου αλλά και της Θείας Λειτουργίας είναι βιωματικό.

Ας βοηθήσουμε τους νέους να μην νιώθουν ότι η πίστη μας είναι του χτες. Ας τους βοηθήσουμε να μη νιώθουν ότι υπάρχει το χάσμα γενεών και μέσα στην Εκκλησιά!


π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ζητήθηκε από τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων στο μάθημα της Έκθεσης να καταγράψουν τις απόψεις τους πάνω στο χάσμα των γενεών και τις συγκρούσεις που αυτό προκαλεί ανάμεσα στους νέους και τους μεγαλύτερους. Είναι αυτονόητο ότι αυτές είναι αναπόφευκτες, όσο κοντά και να είναι ηλικιακά οι γονείς και τα παιδιά. Οι γονείς αισθάνονται υπεύθυνοι για τα παιδιά τους. Αυτό τους οδηγεί στην έμπρακτη έκφραση μιας αγωνίας τόσο για το ωράριο εξόδου τους, για την απόδοσή τους στα μαθήματα, για τις παρέες τους, αλλά και για την εν γένει στάση τους έναντι της ζωής. Τα παιδιά πάλι, καθώς αναζητούν να διαμορφώσουν ταυτότητα, δηλαδή να δούνε ποια είναι και ποια θα γίνουν, ποια η θέση τους μέσα στον κόσμο, ποια τα δικαιώματά τους, γιατί να έχουν υποχρεώσεις και ποιες από αυτές είναι σημαντικές, είναι επιρρεπή στην εγωιστική έκφραση των απαιτήσεων και των διαφωνιών προς τους γονείς, με αποτέλεσμα την ρήξη, τον θυμό, την ασυνεννοησία.

Γίνε αληθινός!




ΘΥΜΑΜΑΙ πριν χρόνια ,συνομιλώντας με νέους μαθητές του Λυκείου, τους ρώτησα:

-Τι θα θέλατε να αλλάξει μέσα στον θρησκευτικό χώρο;

Και μία κοπέλα αμέσως απάντησε με βεβαιότητα:

Πρώην διεμφυλικός επιστρέφει στο βιολογικό του φύλο και δηλώνει ότι η διεμφυλικότητα υπάρχει μόνο στο μυαλό



Ο Walt Heyer είχε υποστεί κακοποίηση στην παιδική του ηλικία και βιασμό της βιολογικής του ταυτότητας (τον έντυναν με γυναικεία ρούχα κλπ.), με αποτέλεσμα να εκδηλώνει τάσεις γυναικείας συμπεριφοράς.

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας 26/6/17-2/7/17



Την εβδομάδα που  διανύουμε λήγει η νηστεία των Αγίων Αποστόλων (συγκεκριμένα στα μέσα της). Η νηστεία αυτή αφορά το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Την Δευτέρα και την Τρίτη τρώμε λαδερό φαγητό ή ψάρι. Την Τετάρτη κάνουμε αυστηρή νηστεία (άλαδο φαγητό). Την Πέμπτη μετά τη θ. λειτουργία λήγει η νηστεία και μπορούμε να φάμε όλες τις τροφές. Την Παρασκευή, όπως συνήθως, νηστεύουμε, αλλά λόγω της εορτής των Αγίων 12 Αποστόλων επιτρέπεται να φάμε λαδερό φαγητό. 

Δευτέρα, Τρίτη: νηστεία (λαδερό ή ψάρι) 

Τετάρτη: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Πέμπτη 29/6: επιτρέπονται όλες οι τροφές 
(μετά τη θ. λειτουργία)

Παρασκευή 30/6: νηστεία (λαδερό φαγητό)
[Σύναξις των Αγίων 12 Αποστόλων]

Σάββατο, Κυριακή: επιτρέπονται όλες οι τροφές