Ετικέτες

11.6.17

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (12/6/17 - 18/6/17) - ΝΗΣΤΕΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ




Την ερχόμενη εβδομάδα (12/6/17-18/6/17) εισερχόμαστε σε περίοδο νηστείας, της νηστείας των Αγίων Αποστόλων, η οποία εφέτος διαρκεί 17 ημέρες! 

Η νηστεία των Αποστόλων δεν έχει σταθερή διάρκεια από έτος σε έτος μιας και εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα. Ξεκινά την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων (εφέτος στις 12/6/2017) και λήγει στις 29/6 (Αποστόλων Πέτρου και Παύλου) μετά τη θ. λειτουργία, οπότε έχουμε κατάλυση εις πάντα (εκτός κι αν πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή, οπότε γίνεται κατάλυση ιχθύος). Η νηστεία αυτή αφορά το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής επιτρέπεται να τρώμε ψάρι, αλλά καλό είναι να μην το παρακάνουμε... Θα μπορούσαμε π.χ. να τρώμε δύο μέρες της επιλογής μας ψάρι (π.χ. Πέμπτη και Κυριακή) και τις άλλες τρεις λαδερό (π.χ. Δευτέρα, Τρίτη και Σάββατο). Ασφαλώς θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον πνευματικό σας σχετικά με την ακρίβεια και τις λεπτομέρειες τήρησης της νηστείας, όπως και κάθε άλλης νηστείας.


Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: νηστεία (λαδερό ή ψάρι) 

Τετάρτη, Παρασκευή: νηστεία (άλαδο φαγητό)



Πώς καθιερώθηκαν και επικράτησαν οι νηστείες της Εκκλησίας μας

Σε πολλά σημεία της Αγίας Γραφής γίνεται λόγος για τη νηστεία και όλοι οι ιεροί Πατέρες της Εκκλησίας μας αναφέρονται σε ομιλίες τους στο θέμα της νηστείας.
Ο Μέγας Βασίλειος μάλιστα, που μας άφησε δύο εξαίρετες ομιλίες περί της νηστείας, ονομάζει τη νηστεία «συνηλικιῶτιν τῆς ἀνθρωπότητος».
Είναι, λέει, η πρώτη εντολή που δόθηκε στους ανθρώπους από τον Θεό.

Ποια είναι τα σημάδια της αληθινής αγάπης προς τον Θεό;


Αλλά ας δούμε ποια είναι τα σημάδια της αγάπης μας προς τον Θεό, για να μην έχουμε ψεύτικη ιδέα για την αγάπη αυτή. Γιατί σε τίποτε άλλο δεν απατάται ο άνθρωπος, όσο στο θέμα της αγάπης.

Τα σημάδια της αληθινής αγάπης είναι τα εξής:

…και σου μαθαίνει έτσι την πίστη ο Θεός…

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Δεν έρχεται η χάρη για να το ρίξουμε έξω. Όλη τη δυσκολία τη δημιουργεί το εγώ.
Έχεις ιδέα για τον εαυτό σου και νομίζεις ότι όλα θα πάνε καλά και ευχάριστα. Ο Θεός όμως ξέρει ότι είσαι ακατέργαστος και θα επιτρέψει να περάσεις δυσκολίες, να κινδυνέψεις, να ιδρώσεις, εώς ότου ξεπεράσεις τον εαυτό σου.
Όση δυσκολία κι αν περνάς, όσο κι αν ο ίδιος σου ο εαυτός σε τραβάει προς τα κάτω, μη φοβάσαι. Να αγωνίζεσαι να ζεις ως βαπτισμένος παντού και πάντοτε – και την ώρα που έχεις διάθεση και όταν δεν έχεις.
Μοιάζουν δύσκολα; Ο Θεός ξέρει τι κάνει και πως τα οικονομεί τα πράγματα. Είσαι πιασμένος βέβαια από το χέρι του Θεού, αλλά σε αφήνει, γιατί κόλλησες με φιλαυτία εκεί και νομίζεις ότι είναι φιλαυτία η βασιλεία του Θεού. Και σου μαθαίνει έτσι την πίστη ο Θεός. Έχεις τα εφόδια για να αγωνιστείς, αλλά να κάνεις αυτόν τον αγώνα.
Όποιος λιποψυχεί χαραμίζεται.
από το βιβλίο: «Πνευματικά μηνύματα 2017» – π. Συμεών Κραγιόπουλου

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΙΤΕ: ⇒            Ε Δ Ω



Η ησυχία πριν από τη μεγάλη καταιγίδα..

214

Το μέλλον του πλανήτη στους επόμενους μήνες ίσως δεν κριθεί από την Ευρώπη, τις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Αυστραλία ή την Ιαπωνία – αλλά από την Κίνα, η οποία προκάλεσε ήδη δύο σεισμούς στις παγκόσμιες χρηματαγορές τα προηγούμενα χρόνια: τον Αύγουστο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016.