Ετικέτες

30.5.17

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (29/5/17 - 4/6/17)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα (29/5-4/6) είναι η έβδομη και τελευταία εβδομάδα του πεντηκοσταρίου. Είναι μια φυσιολογική εβδομάδα με την έννοια ότι όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε τα πάντα. Η Τετάρτη 31/5 και η Παρασκευή 2/6 είναι ημέρες νηστείας στις οποίες γίνεται κατάλυσις οίνου και ελαίου λόγω του χαρμόσυνου χαρακτήρα της περιόδου αυτής.


Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: κατάλυση εις πάντα
Τετάρτη, Παρασκευή: νηστεία (άλαδο ή λαδερό φαγητό)

Υπάρχουν δύο εκδοχές: 
1. Η πρώτη είναι ότι πλέον κάνουμε άλαδο τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, μετά την εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα (Παρασκευή μετά την Ανάληψη, και Τετάρτη και Παρασκευή προ της Κυριακής της Πεντηκοστής).
2. Η πιο χαλαρή εκδοχή λέει ότι καταλύουμε οίνο-έλαιο σε όλη τη διάρκεια του πεντηκοσταρίου. Αυτή η εκδοχή αναγράφεται στο Νηστειοδρόμιο του π. Βασιλείου Βολουδάκη (Δ΄ Έκδοση, σελ. 117-118), όπου και δίνεται και αναφορά στο πηδάλιο και σε σχόλιο του Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Ακολουθήστε την εκδοχή που θα σας υποδείξει ο πνευματικός σας!

Γιατί η Εκκλησία επιμένει τόσο στο θέμα των σαρκικών σχέσεων;


Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία είναι κολλημένη στο θέμα του έρωτα. Ότι με αυτά που λέει διώχνει τους ανθρώπους από κοντά της και αποτρέπει τους ανθρώπους από το να την ακούν.
Μήπως όμως αυτό το γεγονός αποτελεί απόδειξη ότι η Εκκλησία είναι η Αλήθεια; Μήπως αποδεικνύει, ότι τουλάχιστον δεν αποτελεί ένα δημαγωγικό οργανισμό.

"H Ρωσική Εκκλησία επιθυμεί την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές"

rws ekkl


Ακόμα μία εξαιρετική πρόταση από την Εκκλησία! Οι Ρώσοι τρελαίνονται να ψωνίζουν στα φανταχτερά πολυκαταστήματα τους, τα οποία πωλούν ένα σωρό άχρηστα και κυρίως ανόητα καταναλωτικά αντικείμενα. Το να παραμένουν κλειστά το Σαββατοκύριακο θα ωφελούσε την κοινωνία. Αυτό είναι ένα από τα σωστά πράγματα που κάνει η Γερμανία.

Έμμηνος Ρύσις και Εκκλησία

Έμμηνος Ρύσις και Εκκλησία


Η έμμηνος ρύση των γυναικών απασχολεί, εκκλησιαστικώς, πολλούς χριστιανούς και ειδικά τις χριστιανές γυναίκες. Υπάρχουν διάφορες απορίες πάνω στο θέμα. Μπορούν οι γυναίκες, κατά την χρονική διάρκεια της έμμηνου ρύσης, να μπαίνουν στον ναό, να προσκυνούν τις εικόνες, να παίρνουν αντίδωρο, να μετέχουν στη θεία λατρεία, να αξομολογούνται και να κοινωνούν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού; Θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε το θέμα, μέσα από τους κανόνες της Εκκλησίας και την διδασκαλία των αγίων Αποστόλων και Πατέρων.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΜΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για σισανιου παυλος