Ετικέτες

14.4.17

Εσπερινός και θ. λειτουργία του Μ. Βασιλείου το πρωί του Μ. Σαββάτου



Ακολουθίες όρθρου Μ. Σαββάτου (Μ. Παρασκευή βράδυ)

εσπερινού, θ.λειτουργίας (Μ. Σάββατο πρωί)



Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί (ημερολογιακά) τελείται ο εσπερινός του Μ. Σαββάτου και η θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, όπου έχουμε την λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση», κατά την οποία ψάλλεται το "ἀνάστα, ὁ Θεός, κρίνων τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι", δηλαδή έχουμε το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!

Κυκλοφόρησε το δεύτερο - Πασχαλινό τεύχος "ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ


Λίγο πριν έρθει η Ανάσταση του Κυρίου μας κυκλοφορεί το δέυτερο τεύχος του περιοδικού των παιδιών του Κατηχητικού του Λυρείου, "Μονοπάτια Φωτεινά"...


Η «Συντροφιά μας» επιστρέφει με ένα νέο τεύχος το οποίο κινείται σαφώς με Πασχαλινή διάθεση. Αξίζει να σημειωθεί η συνέντευξη του γνωστού σε όλους, πατέρα Λύβιου (π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου) ο οποίος έδωσε συνέντευξη στα παιδιά. Καλό Πάσχα και καλές οδοιπορίες σε Μονοπάτια Φωτεινά…

Ο Χάρυ Πόττερ και η Ελληνορθόδοξη Παιδεία μας

Αποτέλεσμα εικόνας για Χάρι Πότερ

Νεόφυτος μοναχός Γρηγοριάτης
  
Είναι σε όλους μας σήμερα γνωστός ο μυθιστηραματικός μάγος-παιδί Χάρυ Πόττερ, της δασκάλας Τζόαν Ρόουλιγκ. Τα βιβλία και οι κινηματογραφικές ταινίες του Χάρυ Πόττερ έχουν κερδίσει τις καρδιές εκατομμυρίων μικρών και μεγάλων σε όλο το σημερινό κόσμο. Ακόμη και στην Ορθόδοξη Ελλάδα και Κύπρο έχει τεράστια απήχηση μεταξύ των παιδιών και των εφήβων μας.

Μεγάλη Βδομάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Μεγάλη Εβδομάδα
της Μάρως Σιδέρη, 
θεολόγου, ιστορικού

Μ. Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου (όρθρος Μ. Σαββάτου την Μ. Παρασκευή το βράδυ)

Μ. Σάββατο
(ο όρθρος τελείται το βράδυ της Μ. Παρασκευής)


Η πιο σπάνια εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης του Χριστού, στο Ναό της Παναγίας της Μηλιώτισσας (ΦΩΤΟ)



Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου - perivolipanagias.net
Δέος συγκίνηση και μεγαλοπρέπεια στην Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου ή αλλιώς... στον Ναό της "Παναγίας της Μηλιώτισσας", στην Μηλιά Αλμωπίας στο Ν. Πέλλας.

Πακιστάν: Φοιτητές λίντσαραν μέχρι θανάτου συμφοιτητή τους επειδή ήταν «βλάσφημος»





Ένα πλήθος φοιτητών λιντσάρισε έναν νεαρό μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο του Πακιστάν, αφού το θύμα κατηγορήθηκε ότι είχε αναρτήσει βλάσφημο" περιεχόμενο σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Εκκλησία ή Θάνατος»

ekklhsia 1

Του Ιερομονάχου Αντίπα Αγιορείτου στην Romfea.gr

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: Περί της ησυχίας και της τάξης κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας



Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος γράφει ως εξής για εκείνους που δημιουργούν ταραχή μέσα στην εκκλησία και που αποχωρούν από την εκκλησία πριν ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία του Θεού:

“Πώς να ζήσουμε πνευματικά τις γιορτές”




 (από τους λόγους του οσίου Παϊσίου- ο άγιος απευθύνεται σε μοναχούς, αλλά ανάλογα ισχύουν τα λεγόμενά του και για τους λαϊκούς, καθώς ένα είναι το Ευαγγέλιο για όλους)
.“-Γέροντα, πώς μπορεί να ζήση κανείς πνευματικά τις γιορτές;

‘’ Ἐν ἀρεταῖς ἐκλάμποντες καί πίστει ὀρθῇ’’

nimfiosss-620x330
(Ὄρθρος τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τρίτης)
Γράφει ὁ Φώτης Μιχαήλ, ἰατρός