Ετικέτες

9.1.17

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (9/1/17 - 15/1/17)


Η τρέχουσα εβδομάδα (9/1/17-15/1/17) είναι μια τυπική εβδομάδα του έτους. Όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύονται τα πάντα. 

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: επιτρέπονται όλες οι τροφές

Τετάρτη 11/1: νηστεία  (λαδερό φαγητό)
[Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου]

Παρασκευή 13/1νηστεία (άλαδο ή λαδερό φαγητό)
Σχόλιο: Σύμφωνα με το "Νηστειοδρόμιον" του π. Βασιλείου Βολουδάκη γίνεται κατάλυσις οίνου-ελαίου, διότι δεν έχει γίνει ακόμα η απόδοσις της δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων. Κατ' άλλους τηρείται αυστηρή νηστεία (άλάδο). Ρωτήστε τον πνευματικό σας για την εκδοχή που θα ακολουθήσετε, αλλά και οι δύο εκδοχές είναι αποδεκτές από την εκκλησία μας για τους λαϊκούς. Η εκδοχή του άλαδου τηρείται υποχρεωτικά από τους μοναχούς.

Παγκόσμιο εισόδημα ή παγκόσμια εξάρτηση;


Του Μανώλη Βολουδάκη

Στην Φινλανδία 
ξεκίνησε να υλοποιείται ένα περίεργο και αρκετά "σκοτεινό" παγκόσμιο πείραμα. Με την έναρξη του 2017 θα χορηγηθεί σε περίπου 2.000 πολίτες ένα εγγυημένο εισόδημα της τάξεως των 560 ευρώ τον μήνα. Τα χρήματα αυτά είναι εγγυημένα για δύο χρόνια (2017 και 20168) ανεξάρτητα από το εισόδημα, την περιουσία ή την επαγγελματική κατάσταση των συμμετεχόντων και θα δίδονται από επενδυτικά funds, που υποστηρίζουν(;) το πείραμα.

Η φανέρωση του αληθινού Θεού στην Εκκλησία και η διδασκαλία των θρησκειών των ειδώλων στην παιδεία



Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Παιδαγωγικής –Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

Χαρίσματα προσωπικά

χαρίσματα

Αύριο ο Απόστολος Παύλος θέτει για προβληματισμό το σπουδαίο θέμα των χαρισμάτων. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή προσωπικότητα, πλασμένος κατ’ εικόνα του Θεού και μετέχει του δικαιώματος να γίνει και καθ΄ ομοίωση. Αυτό θα γίνει κατορθωτό με αγώνα προσωπικό, εντός της  Εκκλησίας και δια των Ιερών Μυστηρίων.

Η εμφάνιση της Παναγίας


-Γέροντα, ποιά εικόνα της Παναγίας Την αποδίδει περισσότερο;
-Η Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα. Μιά φορά Την είδα εκεί στο Καλύβι, στην Παναγούδα... Αν σου το πώ, σε πόσους θα το πείς;

Η απλότητα και το να μη θεωρεί κανείς τον εαυτό του σπουδαίο, αγιάζουν την καρδιά



Αββάς Ησαΐας

Η απλότητα και το να μη θεωρεί κανείς τον εαυτό του σπουδαίο, αγιάζουν την καρδιά και την καθιστούν α­πρόσβλητη από τον πονηρό. Απεναντίας, όποιος βρίσκεται μαζί με τον αδελφό του έχοντας μέσα του πονηρία, δεν θ' α­παλλαγεί από την καρδιακή λύπη. Μάταια είναι όλα τα έρ­γα εκείνου που, με πονηρή διάθεση, άλλα λέει και άλλα έ­χει μέσα στην καρδιά του.