Ετικέτες

7.9.17

Σκέψεις για την Β. Κορέα

Αποτέλεσμα εικόνας για βόρειος κορέα

Με το παρόν δεν θα ασχοληθούμε με τη δημιουργία του Κορεατικού ζητήματος, που ανάγεται στο τέλος του Β΄ Π.Π., αλλά θα εξετάσουμε κάποιες πτυχές του ζητήματος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις μέρες μας. Η Β. Κορέα τελεί υπό το καθεστώς ενός ιδιότυπου πολιτεύματος σταλινικού - δικτατορικού χαρακτήρα και βρίσκεται από κάθε άποψη απομονωμένη από τον διεθνή παράγοντα. Οι μόνοι "σύμμαχοι", ή αλλιώς συνεργάτες, είναι επί του παρόντος οι Κινέζοι, ενώ παλαιότερα ήταν και οι Σοβιετικοί.

Ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα του καθεστώτος, υπάρχει το ιδιόμορφο του χαρακτήρα του ηγέτη της. Επανειλημμένα με τις ενέργειές του, όπως δολοφονίες πιθανών αντιφρονούντων με ιδιαίτερα αποτρόπαιο και προκλητικό τρόπο, δείχνει την αστάθεια του ψυχισμού του και μας δίνει σοβαρές ενδείξεις - αν όχι αποδείξεις - παρουσίας σοβαρών ψυχικών διαταραχών.

Έτσι, όταν παλαιότερα οι Σοβιετικοί υποστηρικτές των Βορείων έδιναν οικονομική, τεχνική και τεχνολογική υποστήριξη στο καθεστώς, για να μπορέσουν να επιβαρύνουν τον αμερικανικό παράγοντα στην περιοχή, ουσιαστικά ενίσχυαν έναν διεθνή απροσάρμοστο και τον γιγάντωναν σταδιακά, ώστε πλέον να έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Για να γίνει αντιληπτό το ζήτημα θα αναφερθούμε στο επεισόδιο μεταξύ Η.Π.Α. και Σοβιετικής Ένωσης στην Κούβα. Εκεί οι δύο ηγεσίες, όντας ισοδύναμες ή σχεδόν ισοδύναμες, εφήρμοσαν τη θεωρία παιγνίων και σκεπτόμενες λογικά, αποκλιμάκωσαν την ένταση. Κάτι τέτοιο, όμως, για τον Βορειοκορεάτη ηγέτη δεν ισχύει. Έτσι, οι γείτονές του, αν και μπορούν να τον  υποτάξουν στρατιωτικά, θα έχουν τέτοιες απώλειες, σε όλα τα επίπεδα, και γι΄ αυτό αναγκάζονται - προς το παρόν - να κάνουν τα χατίρια ενός παράφρονα. 

Αυτή την στιγμή ακόμα και η Κίνα έχει πρόβλημα με τον Κιμ, καθώς και μόνο το προσφυγικό ρεύμα που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης είναι τεράστιο. Από την άλλη, σημαντικό ποσοστό του αστικού πλέγματος των νοτίων βρίσκεται εντός του βεληνεκούς του συμβατικού πυροβολικού των βορείων και παρά το ότι το τελευταίο είναι απαρχαιωμένο, ωστόσο, είναι σε τέτοιους αριθμούς, ώστε ούτε ο αμερικανικός συμβατικός στρατός να μην δύναται να  το εξουδετερώσει. Και μόνο μια ομοβροντία των βορείων είναι ικανή να εξαφανίσει τη Σεούλ.

Τούτων λεχθέντων, λοιπόν, είναι απαραίτητο οι απαιτούμενες ενέργειες να είναι προσεκτικά σχεδιασμένες, χωρίς ανούσιες και αλόγιστες ρητορείες. Άλλωστε, οι μεγάλες δυνάμεις οφείλουν να προσέχουν τον σχεδιασμό τους, διαφορετικά ούτε μπορούν να λέγονται "μεγάλες", ούτε θα καταφέρουν να παραμείνουν "μεγάλες".

Νικόλαος Κυκλαδίτης
Ειδικός Συνεργάτης ιστολογίου https://ellasnafs.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.