Ετικέτες

29.9.17

Η Ειρήνη....




Η ταραχή της ψυχής και τα πάθη επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος και υποσκάπτουν την υγεία. Η εσωτερική ειρήνη, η νηστεία και η εγκράτεια βοηθούν στη διατήρηση της υγείας.




Η προσευχή ανεβάζει την ψυχή προς την πηγή της ζωής. Η ταπείνωση και τα δάκρυα της μετάνοιας δημιουργούν στη ψυχή και στο σώμα κατάσταση γαλήνης και ηρεμίας…
Να επιθυμείτε να βασιλεύει πάντοτε μέσα σας μια βαθιά ταπείνωση.
Ο ίδιος ο Θεός ξυπνά μέσα σας την ανησυχία για τη σωτηρία σας, θέλοντας να σας οδηγήσει στην αυτογνωσία και στην μετάνοια. Αν ακούσετε τη φωνή  του θα βρείτε ανάπαυση και ειρήνη. Αν παρακούσετε θα ζείτε στην ταραχή. Μπορεί όμως να σας εγκαταλείψει τελείως ο Θεός και να παύσει να σας διεγείρει πνευματικές ανησυχίες. Θα συμβεί αυτό αν παραμείνετε αδιόρθωτος. Και τότε θα αποκτήσετε ειρήνη, ειρήνη όμως θανάσιμη. 

«Δεν απολαύσατε ακόμη την ησυχία και την ειρήνη; Ζητήστε τη και θα σας δοθεί. Δεν μπορώ να σας ευχηθώ τίποτα καλύτερο. Να έχετε όμως υπόψη σας ότι η αληθινή ειρήνη δεν βρίσκεται εκτός αλλά εντός της ψυχής μας. Δεν πηγάζει από εξωτερικές συνθήκες, αλλά από την εσωτερική καλή τακτοποίηση. Όταν υπάρχει τότε όλα τα εξωτερικά εναρμονίζονται με αυτή.»

«Η αοργησία είναι σπουδαία αρετή. Καλλιεργείται με την παράδοση του εαυτού μας στο θείο θέλημα και στη συναίσθηση ότι ο Θεός επιτρέπει τις δοκιμασίες. Έτσι συγκρατούμε τον εαυτό μας, γαληνεύουμε, πιστεύοντας ότι ο Κύριος μας παρακολουθεί τη δύσκολη ώρα του πειρασμού.

Η σκέψη σας ότι εκείνος που σας βλάπτει και σας αδικεί, γίνεται όργανο του εχθρού, είναι πολύ σωστή. Γι’ αυτό και πίσω από κάθε ενόχληση και δυσάρεστη κατάσταση να διακρίνετε τον πραγματικό ένοχο και να μην εξάπτεστε εναντίον του θύματός του.»  

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Απάνθισμα Επιστολών-Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου», Ιερά Μονή Παρακλήτου , 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.