Ετικέτες

18.2.17

Άρθρο για την Αλβανία και το χασίς



Η Αλβανία και το χασίς
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
(Πηγή: http://www.kathimerini.gr/)
​Οι τηλεοπτικές εικόνες από την καταδίωξη, αρχές της εβδομάδας, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας ταχύπλοου που μετέφερε από τις αλβανικές ακτές δύο τόνους χασίς, ήταν εντυπωσιακές.

Οπως αίσθηση προκάλεσαν και οι βαρύτατες καταγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης της Αλβανίας, Ιλι Μανιάνι, με αφορμή την αποπομπή του από την κυβέρνηση εναντίον του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ότι τον καρατόμησε γιατί ζήτησε την επέμβαση του στρατού, ώστε να εκκαθαριστούν οι περιοχές στις οποίες η μαφία καλλιεργεί φυτείες ινδικής κάνναβης. Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λιου, επέκρινε δημόσια τον γενικό εισαγγελέα της Αλβανίας, Αντριάτικ Λάλα, ότι εμποδίζει τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, η οποία θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα λυδία λίθος για την πάταξη της διαφθοράς, με κορυφαίο το ζήτημα των ναρκωτικών. Η καλλιέργεια χασίς απειλεί με πολιτική κρίση τη γειτονική χώρα, καθώς μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος προστατεύει τους «βαρώνους» των ναρκωτικών.
Εκτοξεύονται βαρύτατες καταγγελίες για εμπλοκή αστυνομικών, κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων, μηδέ του πρωθυπουργού Εντι Ράμα εξαιρουμένου, για συγκάλυψη των κυκλωμάτων, με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας και τέως πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα να καταγγέλλει ότι η Αλβανία μετατράπηκε σε «δημοκρατία του χασίς». Δεν απέχει και πολύ ο χαρακτηρισμός –αν και ο ίδιος κατηγορείται ότι έκλεινε τα μάτια στις «δεξιές» φυτείες όσο κυβερνούσε– από την εικόνα που έχει για τη γειτονική μας χώρα η διεθνής κοινότητα, η οποία πιέζει τα Τίρανα να λάβουν μέτρα. Πρόβλημα ναρκωτικών έχει όλος ο πλανήτης, αλλά εδώ το πράγμα πάει να ξεφύγει εντελώς. Οι πάντες καλλιεργούν χασίς παντού, με την ανοχή, όπως καταγγέλλεται επισήμως, των εκάστοτε κυβερνώντων. Η ινδική κάνναβη εξελίσσεται στο εθνικό προϊόν της Αλβανίας. Με το χασίς οι οικονομικά αδύναμοι εξασφαλίζουν, δίχως κόπο, ένα καλό εισόδημα τα κυκλώματα θησαυρίζουν, η αγορά κινείται (και) με ναρκο-λεκ, οι πολιτικοί εξασφαλίζουν «χορηγίες» από τους «βαρώνους» του χασίς έτσι βολεύονται όλοι.
Το χειρότερο: τεράστιες ποσότητες φεύγουν με αεροσκάφη, πλοία και φορτηγά προς τις ευρωπαϊκές «αγορές»,πρώτες αυτές της Ιταλίας και της Ελλάδας λόγω γειτνίασης.
Και αν οι ιταλικές αρχές διάβασαν εγκαίρως την προερχόμενη από τη γειτονιά τους απειλή και σχεδόν έχουν επιβάλει στις αλβανικές τη συνεργασία με την αστυνομία και τις μυστικές τους υπηρεσίες για την πάταξη του φαινομένου στην πηγή του, εμείς δείχνουμε να αγνοούμε τον θανάσιμο κίνδυνο στα σύνορά μας.
Ανεβαίνουμε στα «εθνικά κάγκελα» με αφορμή τις selfies μερικών ανόητων εφήβων, αλλά ελάχιστη σημασία δίνουμε στη ναρκο-πλημμυρίδα που μας κατακλύζει από τη γειτονική χώρα. Τόσα χρόνια, εξ όσων γνωρίζω, ουδέποτε το θέσαμε ως ζήτημα αιχμής στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και ας σκοτώνουν τα ναρκωτικά τη νεολαία μας.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.