Ετικέτες

24.1.17

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για παραδοση




Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές μάχες και αγώνες για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του ανθρώπου. Ποιος είναι, από που κατάγεται, σε ποια φυλή ανήκει, καθώς η επίγνωση του προσδιορισμού της ταυτότητάς του τον ολοκληρώνει ως άνθρωπο. Παρόλα αυτά σήμερα παρατηρούμε ότι οι νέοι όσο περνάει ο καιρός  απομακρύνονται από τη παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδιαφορία τους για την ταυτότητά τους, την καταγωγή και τις ρίζες αυτών και των προγόνων τους.
Οι λόγοι αυτής της απαξίωσης από τους νέους για την παράδοση είναι κυρίως επηρεασμένοι από το νεωτερικότητα και την εκκοσμίκευση που εισέβαλλε στη ζωή μας από τις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης. Σημαντική αιτία της απομάκρυνσης από την παράδοση είναι η έλλειψη αυτής της έννοιας από την εκπαίδευση. Ο λαϊκός μας πολιτισμός δεν υπήρξε ποτέ μέρος της διδακτέας ύλης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα λαϊκά πανηγύρια που λαμβάνουν τόπο στα χωριά, ενώ αποτελούν κύριο συστατικό της διαιώνισης της ελληνικής παράδοσης, τυγχάνουν απαξίωσης και χλευασμού από τους νέους της «πόλης».
Ένας ακόμα σημαντικός λόγος της αποξένωσης από την παράδοση είναι ότι οι γονείς ποτέ δεν μίλησαν στα παιδιά τους  για τον τόπο καταγωγής τους, τις ρίζες τους, τα ήθη και τα έθιμα τους. Με αυτό τον τρόπο οι γονείς απωθούν τα χρόνια του φτωχού πολιτισμού που βίωναν. Αν και φτωχά και δύσκολα όμως  τα χρόνια εκείνα, η αναφορά στο τότε πολιτισμό γαλουχεί καλύτερα τη νέα γενιά καθώς ενέχει ήθη και αξίες πολύ πιο αθώες από τη σημερινή περίοδο.
Η σημαντικότερη για εμένα αιτία της αδιαφορίας για την παράδοση είναι η εκρηκτική διάχυση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στη σφαίρα της πληροφόρησης. Τα ΜΜΕ έχουν μια τρομερή ικανότητα στη χειραγώγηση και δημαγωγία των ακροατών. Έτσι, όταν καθημερινά προβάλλουν ένα ξενόφερτο τρόπο ζωής βασισμένο στην υλική ευμάρεια, το μόνο που πετυχαίνουν είναι η προβολή λανθασμένων προτύπων ζωής που έχουν ως σκοπό να μετατρέπουν τον άνθρωπο σε ένα άβουλο πλάσμα που προσπαθεί όσο περισσότερο μπορεί να ικανοποιεί τις προσωπικές του ανάγκες αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπο.
Συνοψίζοντας, οι νέοι είναι απαραίτητο να στραφούν προς την παράδοση για την υιοθέτηση των σωστών προτύπων στη πορεία της ζωής τους. Αυτό θα το πετύχουν με την επίγνωση της καταγωγής τους, των ηθών και των εθίμων τους μέσα από τα παραδοσιακά τραγούδια τους παραδοσιακούς χορούς και τις λαϊκές τέχνες γενικότερα.
Επιμέλεια: Μιχάλης Χαλεπλίδης (Φοιτητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.