Ετικέτες

18.1.17

Υποφέρουν οι άνθρωποι που θυμώνουν, υποφέρουν πολύ

Αποτέλεσμα εικόνας για θυμος χριστος

Ο θυμός σαν πάθος που προσπαθούμε να απαλλαγούμε είναι πολύ κοντά στην αγανάκτηση που πολλές φορές είναι δίκαιη. Όμως δεν θα μπούμε στην διαδικασία να τα ξεχωρίσουμε αλλά να θέσουμε το ερώτημα στον εαυτό μας αν αξίζει ο θυμός να σκοτεινιάζει την ψυχή μας ;

Πολλές φορές το δίκιο μας πνίγει και όταν κάτι μας θυμώσει πολύ και έχει ρίζες από το παρελθόν μας, συνήθως μας θυμώνει διπλά. Δίνουμε αγώνα για να απαλλαγούμε από ότι μας θύμωσε τα περασμένα χρόνια και αρκούν λίγα μόνο λεπτά όχι μόνο για να επανέλθει ο θυμός αλλά για να αναζωπυρωθεί σαν να μην ξεπεράστηκε ποτέ.

Οι πράξεις που μπορεί να προκαλέσει ο θυμός δεν είναι ποτέ καλές γιατί μόνο πόνο θα δώσουν σε εμάς και στους γύρω μας. Τα λόγια που θα πούμε επάνω στον θυμό μας θα τα μετανιώσουμε μετά από μία ώρα και θα στενοχωρηθούμε για όσα είπαμε. Όλα αυτά δεν προκαλούν κακό μόνο στους γύρω μας που μπορεί να τους πληγώσουμε ανεπανόρθωτα, προκαλούν κακό στον ίδιο μας τον εαυτό. Αφήνουμε τον θυμό που είναι ένα ταγκαλάκι όπως λέει και ο Άγιος Παΐσιος να μας θολώνει το μυαλό. 

Όσο ο θυμός μένει ταυτόχρονα καλλιεργούνται και άλλα πάθη. Της κακίας,της εκδίκησης ή της κατάκρισης και έτσι μαυρίζουμε περισσότερο την ψυχή μας. Μαύρες σκέψεις πνίγουν το μυαλό μας και μπορούμε ακόμη και φόνο να κάνουμε πάνω στον θυμό μας.

Πόσο δύσκολο είναι όμως να απαλλαγούμε από τον θυμό μας όταν έχουμε δίκιο ; Πόσο δύσκολο είναι όταν μας θυμώνει και μας πληγώνει ταυτόχρονα κάτι για χρόνια εμείς να το αφήσουμε στην άκρη ;

Μόνοι μας δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε τίποτα. Μπορούμε όμως με την βοήθεια Του Θεού να καλλιεργήσουμε την πραότητα στην ζωή μας που είναι αρετή του χριστιανού και σιγά σιγά θα απαλλαγούμε από αυτό το πάθος. Ας μην τα βάζουμε με τους ανθρώπους, ειδικά τους δαιμονισμένους που μας θυμώνουν. Δεν είναι τίποτα δικό τους γιατί είμαστε όλοι πλάσματα Του Θεού. Ας προσευχηθούμε για κάθε ψυχή που μας θυμώνει να απαλλαγεί από ότι βασανίζεται και να γνωρίσει Τον Χριστό για να βρει σωτηρία. Υποφέρουν οι άνθρωποι που θυμώνουν, υποφέρουν πολύ.

Ας συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας. Το γεγονός πως ακόμα θυμώνουμε οτιδήποτε και να συμβαίνει γύρω μας , μας δείχνει πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πλησιάσουμε Τον Χριστό και να γίνουμε σωστοί χριστιανοί.

Ας μας ελεήσει Ο Κύριος στέλνοντάς μας ταπείνωση, πραότητα και ότι  Εκείνος που μας ξέρει καλύτερα βλέπει πως χρειαζόμαστε.

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Για το ιστολόγιο
http://ellasnafs.blogspot.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.