Ετικέτες

6.10.16

Κήρυγμα γέροντα: Στώμεν καλώς!



Δύο μόλις εβδομάδες μετά την Πεντηκοστή, στις 3/7/2016, ο π. Λαυρέντιος Γρατσίας κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου κηρύγματος μας μιλά από καρδιάς για τους Αγίους, την Ορθοδοξία, την θεία μετάληψη, την μεγάλη αξία της συμμετοχής μας στα μυστήρια της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής (δηλ. της Ορθόδοξης) Εκκλησίας μας και την στάση που πρέπει να κρατήσουμε μετά τα πρόσφατα γεγονότα με την Σύνοδο της Κρήτης.


Στώμεν καλώς! Αλλά προσοχή! Όχι στις βεβιασμένες και μεμονωμένες κινήσεις. Θέλει ψυχραιμία, υπομονή και διάκριση ο χειρισμός της κατάστασης. Προσευχή, νηστεία, συμμετοχή στα μυστήρια και πίστη στον Κύριο. Ναι στην ομολογία, αλλά οι αντιδράσεις μας να έχουν μέτρο. Να και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το 15-λεπτο κήρυγμα:

"...Πώς έλεγε ο Κολοκοτρώνης; ' Η υπόθεση της επαναστάσεως έπεσε στις ψυχές όλων μας σαν βροχή. ' Πώς πέφτει η βροχή και δεν βρέχει έναν άνθρωπο μονάχα, αλλά βρέχει όλους, έτσι έπεσε και ο πόθος της επαναστάσεως σε όλους και όλοι μαζί ξεσηκώθηκαν. Έτσι πολύ περισσότερο τώρα εδώ να δώσει ο Θεός την βροχή της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος να πλεύσει στις ψυχές μας και να μας οδηγήσει. Να ομονοούμε και να κρατήσουμε με την χάρη του Θεού την αλήθεια. Ορθοδοξία και Ορθοπραξία!... Τρία πράγματα μας λένε οι πατέρες συνήθως να προσέχουμε: τα πιστευτέα, τα πρακτέα και τα λατρευτέα..."



ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!





Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σε φιλοπολεμικό ντελίριο έχουν αναδυθεί τουρκικά ΜΜΕ με επίκεντρο προκλητικά διεκδικούμενες περιοχές μεταξύ της ελληνικής νήσο Κω και των τουρκικών ακτών, καθώς και της Χίου με το Γαϊδουρονήσι και των απέναντι τουρκικών ακτών.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς: Ο άδικος θα τρώει και δεν θα χορταίνει, θα αρπάζει και δεν θα του φτάνουν…

Γιατί οι άδικοι προοδεύουν;
Μέχρι πότε προοδεύουν; Και τί συμβαίνει στο τέλος σ΄ αυτούς και στους απογόνους τους; Αναρωτήθηκες ποτέ;

“Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα τσάμικου”, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα "τσαμικού"», τονίζει το ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του «προς αποκατάσταση της αλήθειας». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

“Τα πράγματα στη θέση τους σχετικά το τσαμικό ζήτημα και την αποκατάσσταση της αλήθειας για το ακριβές περιεχόμενο ελληνο-αλβανικού διαλόγου θέλει να βάλει το υπουργείο Εξωτερικών με μία ανακοίνωσή του σε απάντηση στα γνωστά κυκλώματα που με μεγάλη ευκολία υιοθετούν την προπαγάνδα τρίτων σε βάρος της χώρας”.

ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΟΘΡΟΔΟΞΗΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ (2)

IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΣ
Δημητσάνα - Μεγαλόπολη, Κυριακή 9 Ὀκτωβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΟΘΡΟΔΟΞΗΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ (2)
ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ
1. Τά κυριακάτικα κηρύγματά μας, ἀδελφοί χριστιανοί, ἀναφέρονται στά Δόγματα τῆς πίστης μας, τῆς ὀρθόδοξης πίστης μας. Καί εἴπαμε στό προηγούμενο κήρυγμά μας ὅτι τά ὀρθόδοξα Δόγματα ἔχουν κάποια βασικά σημεῖα, πού δέν τά ἔχουν οἱ ἄλλες χριστιανικές αἱρετικές κοινότητες. Σᾶς ἀνέφερα τρία ἀπό αὐτά τά σημεῖα στό προηγούμενο κήρυγμά μου. Τό ἕνα εἶναι ὅτι στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας δέν δημιουργοῦμε, ὅπως οἱ Παπικοί, καινούργια Δόγματα, ἀλλά  κρατοῦμε τήν παραδοθεῖσα πίστη τῆς Ἐκκλησίας, χωρίς νά προσθέτουμε οὔτε καί νά ἀφαιροῦμε τίποτε σ᾽ αὐτήν. 

Ζηλεύεις ... Διότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου


[…] Γιατί ζηλεύεις; Διότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αν έχεις ισχυρό χαρακτήρα ή κυρίως αν έχεις τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, θα αισθάνεσαι όλους τους γύρω σου σαν τη μεγαλύτερη χαρά. Ο άντρας για τη γυναίκα είναι ο ηγέτης και η γυναίκα για τον άντρα η ζωή. Και οι δυο θα πρέπει να δίνουν ο ένας στον άλλο όλο και μεγαλύτερη χαρά. Η ζήλια όμως καταστρέφει αυτή τη σχέση.

Ο ΘΕΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ