Ετικέτες

24.7.16

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (25/7/16 - 31/7/16)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα (25/7-31/7) είναι μια τυπική εβδομάδα του έτους. Είναι μια φυσιολογική εβδομάδα με την έννοια ότι όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε τα πάντα. Την Τετάρτη 27/7 νηστεύουμε, αλλά το τυπικό προβλέπει κατάλυση οίνου-ελαίου, διότι τιμούμε τον Άγιο Παντελεήμονα τον Ιαματικό. Την Παρασκευή 29/7 η νηστεία είναι αυστηρή (άλαδο φαγητό). 

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: κατάλυση εις πάντα
Τετάρτη:  νηστεία (λαδερό φαγητό)
Παρασκευή: νηστεία (άλαδο φαγητό)

Ψαροκώσταινα: Τίτλος τιμής και όχι ύβρις!



της Μάρως Σιδέρη

Δεν υπάρχει νομίζω χειρότερη καταδίκη από τον άνθρωπο που ζει σε έναν κόσμο, όπου το φαίνεσθαι υπερισχύει του είναι, όπου η αξία ενός ανθρώπου δεν κρίνεται από τις πράξεις του, αλλά από την εικόνα του και μάλιστα στην πιο ασήμαντη μορφή της. Δυστυχώς, όμως, η μνήμη μας αποθηκεύει καλύτερα έναν ασήμαντο άνθρωπο που φαίνεται σημαντικός από έναν σημαντικό άνθρωπο που φαίνεται ασήμαντος. Θέλεις παράδειγμα; Η περίπτωση της Πανωραίας Χατζηκώστα- Αϊβαλιώτη, της πάμπλουτης αρχόντισσας από τα παράλια της Μ. Ασίας, η οποία χρησιμοποιείται έως σήμερα με διάθεση ειρωνείας και ευτελισμού, επειδή η ταπεινή της εικόνα κέρδισε την αθανασία σε βάρος της ψυχής και της προσωπικότητάς της. ¨Είναι πιθανόν να ισχυρισθείς πως το όνομά της δε θυμίζει τίποτε, ούτε καλό, ούτε κακό! 

Πώς γίνεται γνωστό στον άνθρωπο το θείο θέλημα;




Με την επίμονη αναζήτησή του και την άρνηση του δικού μας θελήματος. Την αυταπάρνηση εφάρμοσε και ο Κύριός μας με την απόλυτη υπακοή προς τον Πατέρα. Ο Θεός δεν κινείται με πάθος ή λάθος ή υστεροβουλία ή αγνωσία ή αδυναμία. Επειδή «γνωρίζει τα πάντα πριν να γίνουν», αλάνθαστα εκφράζει το θέλημά του, για τη συνοχή και ασφάλεια των όντων, είτε μερικά, είτε ολικά κατά την παρουσιαζόμενη ανάγκη. 

Γιατί κάποιες φορές γίνονται αυτά που προλέγουν οι δαίμονες;

α) Επειδή δεν πιστεύετε ακράδαντα στον Κύριο και μόνο, αλλά και στους δαίμονες. Έτσι, για την απιστία σας, ο Θεός παραχωρεί να γίνονται αυτά που εκείνοι προλέγουν.

Πότε δίνει ο Θεός στον άνθρωπο τον φύλακα άγγελο του; Στην κυοφορία, στη γέννηση ή στο Άγιο Βάπτισμα;

φύλακα άγγελο

Κατά την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας του Χριστού, ο φύλαξ άγγελος δίνεται στον άνθρωπο στο Άγιο Βάπτισμά του. Αυτό το γεγονός μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα από την 5η ευχή προς κατηχούμενους, όπου μεταξύ των άλλων, λέγει και αυτά:

Τα Wikileaks αποκαλύπτουν συνεργασία Τουρκίας-Αλβανίας Άμιλα τουρκοποίησης της Αλβανίας




Είναι δεκάδες τα τηλεγραφήματα και χιλιάδες μέσα στις τριακόσιες χιλιάδες έγγραφα της Τουρκικής κυβέρνησης που χθες διέρρευσε στη δημοσιότητα η γνωστή ομάδα “Wikileaks”, με αναφορά την Αλβανία. Προφανώς δεν είναι για μας εύκολο να καταλάβουμε προς το παρόν τι ακριβώς αναφέρουν, λόγω αδυναμία κατανόησης της τουρκικής γλώσσας. Τις επόμενες μέρες όμως ασφαλώς πρόκειται να γίνουν γνωστές πολλές και λεπτομερέστερες πτυχές αυτού που ήδη εδώ και καιρό υποψιαζόμαστε.