Ετικέτες

22.5.16

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (23/5/16 - 29/5/16)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα (23/5-29/5) είναι η τέταρτη εβδομάδα του πεντηκοσταρίου. Είναι μια φυσιολογική εβδομάδα με την έννοια ότι όλες τις ημέρες πλην Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε τα πάντα. 

Η Τετάρτη 25/5 είναι η Μεσοπεντηκοστή (25η ημέρα του πεντηκοσταρίου), οπότε γίνεται κατάλυση ιχθύος. 

Η Παρασκευή 27/5 είναι ημέρα νηστείας στην οποία γίνεται κατάλυσις οίνου και ελαίου λόγω του χαρμόσυνου χαρακτήρα της περιόδου αυτής, αλλά και λόγω εορτής του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου.

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: κατάλυση εις πάντα
Τετάρτη: νηστεία (κατάλυση ιχθύος)
Παρασκευή: νηστεία (κατάλυση οίνου και ελαίου)

Κανόνες τῆς ἐν Κωνσταντινουπόλει – Νέᾳ Ῥώμῃ Ἁγίας καὶ Οἰκουμενικῆς Β´ Συνόδου

Συνεκλήθη ὑπὸ τοῦ Αὐτοκράτορος τῶν Ῥωμαίων

Θεοδοσίου τοῦ Μεγάλου ἐν Κωνσταντινουπόλει – Νέᾳ Ῥώμῃ (381 μ.Χ.)

Μνήμη της Β' Αγίας Οικουμενικής Συνόδου



Tολμά το θείον Πνεύμα μη Θεόν λέγειν,
Tο παμπόνηρον πνεύμα Mακεδονίου.


Μετά την Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας ανεφάνησαν στην Εκκλησία και νέοι αιρετικοί, όπως οι Πνευματομάχοι ή Μακεδονιανοί, υπό τον αιρεσιάρχη Μακεδόνιο Κωνσταντινουπόλεως, οι Ημιαρειανοί, ο Απολινάριος Λαοδικείας, ο Σαβέλλιος Πτολεμαΐδος, ο Μάρκελλος Αγκύρας, ο Φωτεινός Σιρμίου, ο Ευνόμιος Κυζίκου με το διδάσκαλό του Αέτιο, ο Ευδόξιος Κωνσταντινουπόλεως, ο Παύλος Σαμοσατεύς και άλλοι που προσείλκυαν πολλούς οπαδούς.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



Χειμαρρώδης ο λόγος του Σεβ. Πειραιώς -όπως πάντοτε- στην τελευταία του Ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται στην παραίτησή του από μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Πειστικά τα επιχειρήματα του με θεολογική επάρκεια και διαλεκτική δύναμη. Όπως πολλοί άλλοι Έλληνες ιεράρχες αρνείται το ρόλο της “γλάστρας” στη Σύνοδο.“Όλα είναι συμφωνημένα” διαβεβαιώνει φιλοσυνοδικός ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος που γνωρίζει τα παρασκήνια όσο ελάχιστοι.

Ελληνικό σχολείο στη Ρουμανία με κόπο των γονέων – Λίνας Γιαννάρου.

Μεγεθύνεται ολοένα και περισσότερο η ελληνική κοινότητα στη Ρουμανία. Μόνο το 2015 ο αριθμός των νέων εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων, που δραστηριοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα έφτασε τις 256, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ελληνικών εταιρειών στις 6.278. Στους περίπου 15.000 Ελληνες που ζουν σήμερα στη Ρουμανία, προστίθενται συνεχώς νέοι, ακολουθώντας το επιχειρηματικό τους ένστικτο ή μια ευκαιρία εργασίας. Πολλοί δημιουργούν οικογένειες εκεί ή «μεταφέρουν» τις δικές τους από την Ελλάδα, με μία μόνο αγωνία: «Και σχολείο για τα παιδιά;».

Γιατί στά Εὐαγγέλια ὑπάρχουν διαφορές στό κείμενό τους;


Οι διαφορές φανερώνουν ότι οι ευαγγελιστές δεν είχαν προσυνεννοηθεί για το περιεχόμενο των Ευαγγελίων τους. Επομένως γράφουν με ειλικρίνεια. Οι διαφορές είναι δευτερεύουσας σημασίας, φαινομενικές και δικαιολογημένες.

Άλλοι ευαγγελιστές μιλούν για έναν άγγελο στην Ανάσταση του Χριστού και άλλοι για δύο. Προφανώς ένας εμφανίσθηκε αρχικά στις πρώτες μυροφόρες και αργότερα στις επόμενες μυροφόρες παραβρέθηκε και δεύτερος.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ



Σε έντονο κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/5/2016  στο Σύνταγμα η εκδήλωση για την ιστορική ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων από το Κεμαλικό καθεστώς (υπό την καθοδήγηση των Γερμανών). Χιλιάδες Έλληνες, Ποντιακοί σύλλογοι απέτισαν φόρο τιμής στα 350.000 αθώα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δίνοντας  ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους εκείνους τους Έθνομηδενιστές τύπου Φίλη, Ρεπούση και λοιπών θολοαριστερών κρυφών αποχρώσεων, πως οι Έλληνες και μνήμη έχουν και ξέρουν να τιμούν τους νεκρούς τους. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ συμμετείχε ενεργά στην ογκοδέστατη γεμάτη παλμό εκδήλωση, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο των Ελληνορθοδόξων της Εγγύς Ανατολής κ.(Ροντρίγκ) Δημήτρη Έλ Χούρι.