Ετικέτες

6.5.16

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ (Magna Grecia Bizantina)


ψηφιδωτό 6ου αιώνος, Ραβένα

Οἱ Ἑλληνικὲς ἀποικίες διετηρήθησαν ζωντανὲς πολλοὺς αἰῶνες. Στὰ χρόνια τοῦ Στράβωνος (67π.Χ. – 23μ.Χ.) ἐσώζοντο ἀκόμη ὁ Τάρας, τὸ Ρήγιον καὶ ἡ Νεάπολις μὲ τὴν ἑλληνική τους ὑπόστασι, ὅπως φαίνεται στὰ «Γεωγραφικά» αὐτοῦ. Οἱ Λατῖνοι ἐπίσης συγγραφεῖς Τάκιτος, Ἀπουλήϊος κ. ἄ., μᾶς βεβαιώνουν γιὰ τὴν ὕπαρξι τῶν Ἑλλήνων στὴν Ἰταλία.

ο Ιερός Ναός Αγίου Φιλίππου
Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εκεί που συναντώνται μνήμες ιστορικές με το σήμερα, άνθρωποι, πολιτισμοί και ιδέες, στην περιοχή της παλιάς Αθηναϊκής συνοικίας της Βλασσαρούς, ανάμεσα στο Μοναστηράκι και το Θησείο, ευρίσκεται  ο Ιερός Ναός του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, στη συμβολή των οδών Αγίου Φιλίππου 20 και Αδριανού 19, απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς.  Στη ίδια περιοχή Αγίου Φιλίππου - Βλασαρούς κατοικούσε και ο νεομάρτυρας Μιχαήλ ο Πακνανάς (+ 9 Ιουλίου 1771), που μνεία του μαρτυρίου γίνεται σε στύλο του ναού του Ολυμπίου Διός.

Το θαύμα της Ζωοδόχου Πηγής στον ΚορυδαλλόΤο πανέμορφο Προσκυνητάρι της Ζωοδόχου Πηγής ανεγέρθηκε στη δεύτερη Δημαρχιακή θητεία του Στέφανου Χρήστου, στην ανατολική πλευρά της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου.

Οι Αμερικανοί «προειδοποιούν» για τα χειρότερα που έρχονται!

Aυτό που πιθανότατα έρχεται είναι ένα ειδικό νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, προκειμένου οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του στρατηγικού διαύλου Στενά - Αιγαίο - ΝΑ Μεσόγειος. [Photo by Thomas Steiner (modified)]
Μην τολμήσει κανείς να δηλώσει έκπληκτος από αυτά που δυστυχώς έρχονται!

Βυζαντινές «διεθνείς» λέξεις


Ως γνωστόν, η πλουσιότατη ελληνική μας γλώσσα χρησίμευσε και χρησιμεύει ακόμη ως αστείρευτο θησαυροφυλάκιο λέξεων για όλες τις δυτικές – και όχι μόνο- γλώσσες. Μεγάλος αριθμός επιστημονικών, φιλολογικών, τεχνολογικών και πολιτειακών όρων αποδίδεται σε πολλές γλώσσες με ελληνικές λέξεις. Ακόμη και λέξεις χρησιμοποιούμενες συχνά στην καθομιλουμένη των Δυτικών μας φίλων απηχούν την ελληνόγλωσση καταγωγή (καταστροφή – catastrophe, τηλέφωνο – telephone) ή ακόμη και ονόματα ζώων (ελέφαντας – elephant).

Δείτε το καταπληκτικό βίντεο για την Αγία Σοφία της Κλεισούρας.


σχόλιο Ελένη Μ : Η Αγία Σοφία της Κλεισούρας, η νέα Αγία της Εκκλησίας του Χριστού, που εορτάζει σήμερα, 6 Μαΐου! Εξαιρετική ύπαρξη! Την ευχή και πρεσβείες της να΄χουμε όλοι!

Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα (6 Μαΐου 1976)

6 Μαΐου


Μνήμη του δικαίου και πολυάθλου Προφήτου Ιώβ


6 Μαΐου

Ο Προφήτης Ιώβ ονομαζόταν αρχικά Ιωβάβ και γεννήθηκε περί το 1900 π.Χ. Απέκτησε πολλά πλούτη, αλλά παρέμεινε θεοσεβής, δίκαιος, ευθύς και άμεμπτος.