Ετικέτες

10.4.16

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (11/4/16 - 17/4/16)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η ερχόμενη εβδομάδα (11/4/16 - 17/4/16) είναι η πέμπτη εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.  Όλες τις καθημερινές νηστεύουμε (άλαδο φαγητό), ενώ το Σαββατοκύριακο γίνεται κατάλυσις οίνου-ελαίου. Αυτή η Πέμπτη, ωστόσο, είναι η Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος και μπορεί να γίνει κατάλυση ελαίου.

Δευτέρα - Παρασκευή: νηστεία (άλαδο φαγητό)
Πέμπτη 14/4/16 (του Μεγ. Κανόνος): νηστεία (λαδερό)*
Σάββατο-Κυριακή: νηστεία (κατάλυση οίνου και ελαίου)

* βλ. Νηστειοδρόμιον, π. Βασιλείου Βολουδάκη, Δ΄Έκδοση, Εκδ. Υπακοή, σελ. 106.

Παρατηρήσεις

1. Το πόσο αυστηρά τηρούμε τη νηστεία (π.χ. το αλάδωτο ή τον αριθμό των γευμάτων ανά ημέρα) καλό είναι να το συζητάμε με τον πνευματικό μας. Αυτός είναι ο αρμόδιος για να μας καθοδηγήσει λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο την σωματική μας κατάσταση (υγεία, ηλικία, επάγγελμα, οικογενειακό περιβάλλον κ.α.), καθώς και την πνευματική-ψυχική μας κατάσταση!!! Ο σκοπός της νηστείας της σάρκας δεν είναι να σκοτώσουμε το σώμα μας, να εξασθενήσουμε και να μην μπορούμε να φέρουμε σε πέρας τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και τις υπόλοιπες θρησκευτικές υποχρεώσεις μας... Ο σκοπός είναι μέσω της νηστείας του σώματος να σκοτώσουμε τα πάθη μας και να πλησιάσουμε περισσότερο το Θεό σε συνδυασμό με την προσευχή, την μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων πνευματικών βιβλίων, την ελεημοσύνη, την ειλικρινή μετάνοια, τον εκκλησιασμό, τη θεία κοινωνία και γενικά ακολουθώντας όσο το δυνατό τον χριστιανικό τρόπο ζωής, όπως μας τον έχουν διδάξει οι πατέρες και οι Άγιοι της εκκλησίας μας.

ΔΝΤ και Wikileaks: Ποιος πέφτει από τα σύννεφα;

2016-04-05 01 Moisis-Litsis
Του Μωυσή Λίτση
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τους διαλόγους μεταξύ Τόμσεν και Βαλκολέσκου και τον σχεδιαζόμενο νέο εκβιασμό με επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας μας, δεν εκπλήσσουν.

Ο Μέγας Βασίλειος κατά τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης [ΒΙΝΤΕΟ 2016]

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ο Μέγας Βασίλειος κατά τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης [ΒΙΝΤΕΟ 2016]

Ι σινεχίς προσπάθια αλίοσις τις Ελινικίς γλόσας

Του Άγγελου Γ. Αγοραστού
Διδάκτορα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

Έτσι θα γράφουν σε λίγα χρόνια τα παιδιά μας. Κι όμως, η Ελληνική γλώσσα, η πληρέστερη και η μόνη νοηματική γλώσσα του κόσμου δεν της αξίζει να σβηστεί από την ιστορία εξαιτίας μιας χούφτας απάτριδων εθνομηδενιστών. Όπως λέει ο Γεώργιος Σεφέρης: «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα». Που να ήξερε ο Σεφέρης ότι το 1982, μέσα σε μια νύχτα και σε άσχετο νομοσχέδιο θα καταργούνταν το πολυτονικό και θα ξεκινούσε η αργή αλλά επίμονη προσπάθεια για την αλλοίωση της γλώσσας μας. «…. η επιβολή του μονοτονικού είναι στην ιστορία των Ελλήνων μια καταστροφή, ασύγκριτα ολεθριότερη από τη Μικρασιατική … το μονοτονικό αποδεικνύεται ένα απλώς μεταβατικό στάδιο ως την πλήρη κατάργηση των τόνων.

Δ΄ Κυριακή των Νηστειών - Ιωάννου της Κλίμακος


Δ΄ Κυριακή των Νηστειών - Ιωάννου της Κλίμακος