Ετικέτες

2.12.16

Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου




Ένα παιδί που γεννιέται μέσα σε μία οικογένεια είναι μία καθαρή ψυχή που έρχεται σαν ευλογία από Τον Θεό. Οι γονείς είναι οι πρώτοι δάσκαλοι που θα φροντίσουν για την σωστή διαπαιδαγώγησή του και έχουν αυτή την μεγάλη ευθύνη.

Μία από τις σημαντικότερες αξίες που ιδανικά μαθαίνει ο γονιός στο παιδί του είναι η αξία του σεβασμού. Αρχικά με το παράδειγμά τους θα χτίσουν μία γερή βάση για να καλλιεργηθεί και να ανθίσει ο σεβασμός.

Ένα μικρό παιδάκι είναι τόσο αθώο και αγαθό που αν του σπείρεις ένα καλό σποράκι θα βγάλει ρίζες για ολόκληρο κήπο. Πολύ σημαντικά είναι τα όρια που βάζουν οι γονείς στα παιδιά τους για να ξέρουν που να αρχίσουν και που να σταματήσουν. Όσο αφήνουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη και δεν ασχολούμαστε μαζί τους φτάνουν στην ηλικία των δεκαπέντε ετών ζητώντας και απαιτώντας παράλογα πράγματα και οι γονείς έχουν πλέον χάσει τον έλεγχο. Ένα παιδί έχει ανάγκη από τα όρια ακόμη και αν αντιδράει κάτι που το καταλαβαίνει λίγα χρόνια μετά. Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες γονέων, ανάμεσά τους κι εγώ που έχουν δηλώσει πως η αυστηρότητα το γονιών τους, τους έσωσε από πολλά άσχημα γεγονότα που τότε δεν μπορούσαν να αντιληφθούν. Σήμερα τους ευγνωμονούν γι’αυτό.

Πολλοί παραπονιούνται για δύσκολη εφηβεία και πολλά προβλήματα με το παιδί τους. Ας αναρωτηθούν αρχικά αν ήταν εκείνοι σεβαστικά παιδιά απέναντι στους γονείς τους και στη συνέχεια ας κοιτάξουν βαθιά μέσα τους για να βρουν που έκαναν το λάθος.


Το πιο σημαντικό είναι να νιώσει το παιδί πως ακούει και σέβεται τον γονιό του για να μην τον στενοχωρήσει. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να σέβεται Τον Θεό, Τον Ουράνιο Πατέρα του και μεγαλώνοντας θα Τον αγαπήσει τόσο πολύ που θα αποφεύγει τις αμαρτίες για να μην Τον λυπήσει.



Υπάρχει και η πλευρά των παιδιών που παραπονιούνται για τους ολιγόπιστους γονείς τους, που μεγαλώνοντας γνώρισαν Τον Χριστό έξω από το σπίτι τους και ενώ αρχικά θύμωσαν με τους γονείς τους, λυπούνται και ζητούν από τον Θεό να σωθούν οι γονείς τους. Αυτά τα παιδιά που στερήθηκαν το χάδι και την πατρική και μητρική αγάπη τα προστατεύει πιο πολύ ο Θεός και αναπαύει την ψυχή τους με πολλή αγάπη. Τους δίνει δύναμη να τιμούν τους γονείς τους ακόμη και αν εκείνοι τους πληγώνουν ή τους πόνεσαν πολύ.




Αποτέλεσμα εικόνας για τιμα τον πατερα σου και την μητερα σου




Σχολή γονέων δεν υπάρχει και κανείς μας δεν είναι τέλειος. Έχουμε όμως την δύναμη του πολυεύσπλαχνου Πατέρα μας που ακόμα κι αν έχουμε κάνει λάθη θα μας βοηθήσει να τα διορθώσουμε και να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας. Είναι εκεί κάθε στιγμή και μας περιμένει, αρκεί να του ανοίξουμε την καρδιά μας.

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Για το ιστολόγιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.