Ετικέτες

1.10.16

Θρησκευτικά χωρίς γονική… συναίνεση

Αποτέλεσμα εικόνας για νεο προγραμμα σπουδων θρησκευτικα


Οι «νεωτερισμοί» στα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών έχουν προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις από γονείς, οι οποίοι εκφράζουν έντονα τη διαμαρτυρία τους σε προτάσεις όπως επισκέψεις των παιδιών τους σε τζαμιά και συναγωγές και την παρακολούθηση βίντεο από θρησκευτικές τελετές άλλων θρησκειών.
Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αναβύσσου σημειώνει ότι αυτές οι κατευθύνσεις είναι προσηλυτισμός σε άλλες θρησκείες και δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθοδοξία.
«Οι μαθητές πλέον δεν θα διδάσκονται μόνο τη δική τους πίστη, αλλά θα αναγκάζονται να διδαχθούν ένα μείγμα από όλες τις θρησκείες. Θα είναι ένα μάθημα κατήχηση και προσηλυτισμός στην πολυθεΐα της πολυθρησκείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ σε φορτισμένο ύφος οι γονείς υπογραμμίζουν: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ψυχές των παιδιών μας. Το νέο μάθημα δεν είναι ορθόδοξο, είναι αντισυνταγματικό και δεν το αποδεχόμαστε».

Το αίτημά τους όπως καταγράφεται: «Θέλουμε τα ορθόδοξα παιδιά μας να απολαμβάνουν ένα μάθημα θρησκευτικών, ανάλογα με την πίστη τους όπως οι Εβραίοι, οι Μουσουλμάνοι, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες Ελληνες μαθητές απολαμβάνουν -και πολύ σωστά- από το Υπουργείο Παιδείας το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τη δική τους πίστη από διδάσκοντες και ύλη, που οι θρησκευτικές τους κοινότητες επιλέγουν και εγκρίνουν».
«Αντιπαιδαγωγική»
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων, πολλοί γονείς έχουν απευθυνθεί στα μέλη τους ανησυχώντας για τις προωθούμενες αλλαγές και εκτιμάται ότι η παραπάνω ανακοίνωση ίσως είναι μόνο η αρχή. «Πρόκειται για μια επιπόλαιη και πρόχειρη συσσώρευση στοιχείων διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων χωρίς οργανική σύνδεση που διδακτικά θεωρείται εσφαλμένη και καταλήγει να είναι αντιπαιδαγωγική», σχολιάζει για τα νέα προγράμματα στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της ΠΕΘ Κ. Σπαλιώρας.
«Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κανονικά» διεμήνυσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Παιδείας, κ. Παναγιώτης Κατσαρός. Σημείωσε μάλιστα ότι όλα τα προγράμματα αξιολογούνται αφού πρώτα εφαρμοστούν και πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα ακούσει τις παρατηρήσεις της Εκκλησίας χωρίς όμως αυτές να είναι δεσμευτικές.
«Σεβασμός στην Εκκλησία αλλά για το μάθημα των θρησκευτικών όπως και για όλα τα μαθήματα αποφασίζει η Πολιτεία μέσα από τον συντεταγμένο διάλογο που κάνει μέσα από το αρμόδιο όργανο, το ΙΕΠ», ολοκλήρωσε, στέλνοντας το μήνυμα ότι το υπουργείο δεν θα κάνει πίσω στην εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ eoikonomidi@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου eleftherostypos Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.