Ετικέτες

18.8.16

Κύπρος: «Επικίνδυνα απρόβλεπτη γίνεται η Τουρκία»

erntogan-i-tourkia-den-tha-apologithei-gia-tin-katarripsi.w_l

Πολλά αλλάζουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η ειδική στα θέματα Μέσης Ανατολής δρ Έλενα Σταύρου εκτιμά ότι η Τουρκία, που αποτελεί ισχυρό γεωπολιτικό παράγοντα της περιοχής, έχει εξελιχθεί σε «κράτος υπό διάλυση» και κατά συνέπεια γίνεται επικίνδυνα απρόβλεπτη και εν δυνάμει εχθρός όλων. Αναφέρεται στη δράση των τζιχαντιστών αλλά και τις ανησυχίες των ευρωπαϊκών κρατών για τις επιθέσεις στη Γηραιά Ήπειρο.

 -Το Ισλαμικό Κράτος απηύθυνε έκκληση στους μαχητές του για να ξεκινήσουν κτυπήματα στη Ρωσία. Αυτή η εξέλιξη θεωρείτε ότι μπορεί να διαφοροποιήσει τη στάση της Μόσχας στην αντιμετώπιση του ISIS και στις εν εξελίξει επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος;
-Σημαντικός αριθμός μαχητών του ISIS είναι μουσουλμάνοι Τσετσένοι, Ρώσοι υπήκοοι (η Τσετσενία είναι ομόσπονδο κράτος, επαρχία της Ρωσίας). Διεκδικούν την απόσχιση-ανεξαρτησία τους από τη Ρωσία. Υποκινούνται από την Τουρκία. Εχουν διαπράξει φρικαλεότητες σε Ρώσους αμάχους, αλλά έχουν καταπνιγεί. Ενόψει διάλυσης του ISIS, θα καταφύγουν, σε αντιπερισπασμό, σε πλήγματα εντός της Ρωσίας. Εκτιμώ ότι το ζήτημα αυτό περιλαμβάνεται στην πρόσφατη Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν. Η Ρωσία θα τους εξαλείψει εντός της Συρίας.



 -Πώς εξηγείτε την απόσχιση μαχητών από το Ισλαμικό Κράτος και τη δημιουργία νέων οργανώσεων;

-Το Ισλαμικό Κράτος, στην εδαφική του διάσταση, θα καταστραφεί. Επειδή η Δύση δεν επιχειρεί με χερσαίες δυνάμεις, πολλά μέλη του ISIS θα διασπαρούν, θα συγκροτήσουν νέες οργανώσεις και θα εξελιχθούν σε παγκόσμια μάστιγα. Η Δύση καταβάλλει το τίμημα των μοιραίων σφαλμάτων των κυβερνήσεών της.
Υπάρχουν αρκετοί μαχητές του ISIS οι οποίοι έχουν καταγωγή από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποτελεί επιπρόσθετη απειλή για κτύπημα στην Ευρώπη;
-Οι ευρωπαϊκής καταγωγής τζιχαντιστές επιλέγονται για αποστολές μεγάλης προβολής στις χώρες καταγωγής τους. Ήσαν όλα προβλέψιμα και όλες οι λεγόμενες ΜυστISISές Υπηρεσίες απέτυχαν οικτρά. Η Ευρώπη θα βουλιάξει στα λάθη της για καιρό ακόμη. Στο κέντρο όλων αυτών την εξελίξεων είναι η αδίστακτη Τουρκία.

-Θεωρείτε ότι η ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη, πρέπει να αναθεωρηθεί ή να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος με δεδομένη την τρομοκρατική απειλή;
-Aσφαλέστατα θα αναθεωρηθεί ο συνολικός τρόπος ζωής των Ευρωπαίων. Τα «ανοικτά σύνορα» θα γίνουν «πύλες ατσάλινες». Ο εχθρός, όμως , είναι, ήδη, «εντός των τειχών». Και τον κατευθύνει ο τυφλός φανατισμός του και κάποια τουρκικά-μουσουλμανικά σκοτεινά κέντρα.
 -Πώς προβλέπετε να εξελιχθούν οι ενέργειες του συνασπισμού κατά
του ISIS;

-Η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους θα πολεμήσει σκληρά για τη διάσωσή του, αλλά όχι «μέχρις εσχάτων». Θα διοχετεύσει δυνάμεις σε άλλα μέτωπα. Ο συνασπισμός όφειλε σαν οδοστρωτήρας να εξαλείψει το ISIS. Δεν το έκανε και δεν θα το κάνει γιατί η Δύση δεν αντέχει άλλα φέρετρα «άσκοπων ηρώων».
 -Οι εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν και πώς τον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας;
-Οι Τούρκοι έκλεισαν τη βάση του Ιντσιρλίκ από την οποία εξορμούσαν οι Αμερικάνοι. Το γενικό ξεχαρβάλωμα του τουρκικού κράτους έχει χαλαρώσει κάθε έλεγχο, οι δε «νικητές» είναι δοκιμασμένοι φίλοι και συνεργάτες των αποκεφαλιστών του ISIS.
-Αυτή η νέα κατάσταση πραγμάτων αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή;
-Η Τουρκία, που αποτελεί ισχυρό γεωπολιτικό παράγοντα της περιοχής, με εχθρικές σχέσεις με τους γείτονές της, έχει εξελιχθεί σε «κράτος υπό διάλυση». Είναι, συνεπώς, επικίνδυνα απρόβλεπτη και εν δυνάμει εχθρός όλων. Κατά κύριο δε λόγο, η ίδια η Τουρκία είναι εχθρός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
_Καθίσταται η Τουρκία πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικά και μαζικά κτυπήματα από τζιχαντιστές;
-Σίγουρα είναι πιο ευάλωτη, γιατί εκτός των κρατικών μηχανισμών που έχουν ξηλωθεί, μεγάλος μέρος του πληθυσμού μισά τον σουλτάνο Ερντογάν και το αδίστακτο καθεστώς του.
– Τα κτυπήματα στην Τουρκία αποδόθηκαν στους τζιχαντιστές. Τελικά αυτή η χώρα είναι φίλα προσκείμενη ή στόχος τους ΙSIS;
Τον ΙSIS τον εξέθρεψε το ισλαμικό τουρκικό κράτος. Όταν, κάτω από την πίεση της Δύσης, η Τουρκία, χαλάρωσε τη στήριξή του, το ISIS, σαν φίδι στον κόρφο της, τη δάγκωσε. Εκτιμώ ότι θα τα ξαναβρούν σύντομα.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.