Ετικέτες

15.8.16

Μελετούμε τους καιρούς βασισμένοι στη Θεογνωσία

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης,
εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Ιούλιος 2016, αρ.φ. 180)
Μελετούμε τους καιρούς βασισμένοι στη Θεογνωσία
        Έχω αντίθετη άποψη από εκείνους που λένε ότι δεν πρέπει να διδάσκουμε (όσοι συγκεκριμένα κηρύττουμε και διδάσκουμε) "αρνητικά πράγματα", αλλά μόνο να ομιλούμε για τον Χριστό. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτε και να ομιλούμε για όλα τα θέματα που αφορούν την Πίστη μας. Όταν για παράδειγμα θα μιλήσουμε για τον Αντίχριστο, δεν σημαίνει ότι θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο, ότι το μυαλό του θα φύγει από τον Χριστό και θα στραφεί στον Αντίχριστο. Η κατά Θεόν γνώση, η φέρουσα την Αλήθεια, ελευθερώνει τον άνθρωπο. Το να ενημερώνουμε ώστε να γνωρίζει ο πιστός, θέματα περί αιρέσεων, περί Αντιχρίστου, περί μασόνων, περί όλων αυτών των καταστάσεων, είναι παραδοσιακή, αγιοπατερική πρακτική.
        Αυτοί που πραγματικά πολέμησαν τις αιρέσεις διαχρονικά ήταν κυρίως πατριάρχες, επίσκοποι, ιερείς, ιερομόναχοι, μοναχοί, που οι περισσότεροι εξ αυτών έφεραν το μοναχικό σχήμα. Μήπως δεν είχαν πνευματικότητα οι μεγάλοι Άγιοι, οι αντιαιρετικοί και ομολογητές, που ενημέρωναν τον κόσμο με το ομολογιακό τους πνεύμα και το μαρτυρικό τους πνεύμα περί των αιρέσεων; Μήπως δεν αγαπούσαν τον Χριστό;
        Προσωπικά δέχομαι κριτική ότι πρέπει να ενημερώνω τον κόσμο για πνευματικά θέματα μόνογια τον Χριστό και για την Ορθοδοξία, και όχι να μιλάω για αιρέσεις, για τον οικουμενισμό και για τον μασονισμό. Επαναλαμβάνω πως η γνώση μας ασφαλίζει, δεν μας δημιουργεί πρόβλημα. Συνεχίζω να κάνω αυτό το έργο, το αντιαιρετικό, εφόσον δεν σταματούν οι πατριάρχες μας και οι επίσκοποί μας να έχουν οικουμενιστικές επαφές, συμπροσευχές με τους αιρετικούς, που τους θεωρούν αδελφούς εν Χριστώ με αλήθεια Πίστης! Είμαστε προ των πυλών της ψευτοενότητας, προ των πυλών! Είδαμε τι έγινε στην ψευδοσύνοδο της Κρήτης, στη λεγομένη "Αγία και μεγάλη σύνοδο". Για πρώτη φορά σύνοδος ορθοδόξων ιεραρχών, αναγνωρίζει εκκλησιαστικότητα στις αιρέσεις! Πρώτη φορά σύνοδος, καλεί "εκκλησία" κάθε αιρετική παραφυάδα που συμμετέχει στο "Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών". Λοιπόν, να μην ενημερώσουμε τον κόσμο για αυτό που έρχεται;
        Θα το διατυπώσω και διαφορετικά. Η δημόσια τοποθέτηση για τα θέματα αυτά, έχει βαρύ προσωπικό κόστος, γιατί όσοι ομιλούμε κατά των αιρέσεων, ιδιαιτέρως κατά του Οικουμενισμού, πάντοτε είμαστε στο σημάδι όλων αυτών· αλλά αισθανόμαστε μία εσωτερική παρόρμηση και ανάγκη να εκφραστούμε γι' αυτά τα θέματα. Η φωνή του καθενός από μας που ενημερώνει τον λαό του Θεού για την κατρακύλα της διοικούσας Εκκλησίας προς την αίρεση και την πλάνη, αυτήν η λίγη, η μικρή φωνή, πονάει τον διάβολο και τον αναστατώνει. Θα ήθελα με έναν τρόπο απλό και κάθετο να λέω κάθε φορά, "ο παπισμός είναι αίρεση, ο οικουμενισμός είναι παναίρεση! Η Ορθοδοξία είναι η μόνη αλήθεια! Δεν υπάρχει άλλη Πίστη πέρα από την Ορθόδοξη"! Αυτό να λέγω και να περνά αυτήν η αλήθεια μέσα στην ψυχή κάθε χριστιανού. Να το διδάσκω με το βίωμα και τη ζωή μου. Αλλά και με λόγους, με πατερικές απαντήσεις, με λόγους αγίων. Και με παραδείγματα επίσης από την επικαιρότητα.
        Η ανάγνωση της επικαιρότητας, η καθαρή ανάγνωση της επικαιρότητας, των σημείων των καιρών, πρέπει να πηγάζει από την γνώση του Θεού! Δεν μπορεί να έχεις τον Χριστό μέσα σου και να λες ότι δεν παρακολουθώ την εκκλησιαστική επικαιρότητα! Ο Χριστός είπε, υποκριτές, πότε θα βρέξει, πότε θα χιονίσει, τα ξέρετε, όμως τα πραγματικά σημεία των καιρών, πως δηλαδή ενεργεί το πνεύμα του Αντιχρίστου δεν το βλέπετε; Αυτό σημαίνει πως αν έχεις το Χριστό μέσα σου και την γνώση του Θεού, αυτά σε οδηγούν στην σωστή ανάγνωση των καιρών και την τοποθέτησή σου απέναντι στις σειρήνες της εποχής μας που παρασύρουν τις ψυχές των ανθρώπων στην απώλεια.
        Επίσης να πω κάτι άλλο. Από την αγία Γραφή και την εκκλησιαστική ιστορία, γνωρίζουμε πως όταν θα έρθει ως πρόσωπο ο Αντίχριστος, όχι απλά ως κατάσταση, (αντίχριστη κατάσταση ζούμε και σήμερα), αλλά ως πρόσωπο που θα φέρει τον αριθμό χξστ΄, όταν θα ρθει ως πρόσωπο, υποστατικό, με σάρκα και με ψυχή, αυτός ο Αντίχριστος θα πολεμηθεί από ποιούς; Από δύο αγίους προφήτες. Από τον προφήτη Ηλία και από τον προφήτη Ενώχ. Αυτοί οι προφήτες θεωρούνται και ειδικά ο προφήτης Ηλίας, απ’ τους πιο νηπτικούς και ζηλωτές προφήτες. Ο προφήτης που ανακάλυψε τον Θεό με την εσωτερική προσευχή. Πιο νηπτικός δεν υπήρχε από τους προφήτες, ο πιο νηπτικός είναι. Ε! αυτός θα πολεμήσει τον Αντίχριστο! Δεν είναι λοιπόν θέμα ότι δεν έχω τον Χριστό γι αυτό μιλάω για όλα τα άλλα. Γιατί έτσι μας λένε, ότι μιλάμε για όλα τα άλλα επειδή δεν έχουμε τον Χριστό! "Αν είχατε τον Χριστό, δεν θα μιλούσατε για αιρέσεις και τον Αντίχριστο. Μιλάτε για τον Αντίχριστο γιατί δεν κατέχετε τον Χριστό"!
        Με το άρθρο μου αυτό μέσα από τον ευλογημένο "Στύλο Ορθοδοξίας", δίνω μία απάντηση σε μερικούς ανωνύμους και ας το ακούσουν και ορισμένοι επώνυμοι οι οποίοι αντιδρούν σε κάθε αγωνιστική ψυχή που αντιμετωπίζει με σθένος τις αιρέσεις.
Υπάρχουν εδώ στην Ελλάδα κάποιοι οι όποιοι με κατηγορούν και μέσω εμού όλους τους ομόφρονες παραδοσιακούς κληρικούς και μοναχούς, ότι δεν έχω μαζί μου τον Χριστό γι αυτό μιλάω για τον Αντίχριστο. Εσύ, λένε, δεν έχεις τον Χριστό. Με αυτόν που έχεις μέσα σου με αυτόν ασχολείσαι, δηλαδή με τον Αντίχριστο, με τον Διάβολο. Δηλαδή έχω τον διάβολο μέσα μου και μιλάω για αυτόν. Δεν πειράζει, δεν πικραίνομαι, δεν με αγγίζουν αυτά, απλώς το διατυπώνω για να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.
        Ο ιδιότυπος αυτός ρατσισμός, δεν είναι άγνωστος στην ιστορία της Εκκλησίας μας. Ο ίδιος ο Κύριος μας λέγει στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο τα εξής που ποτέ δε θα πρέπει να λησμονούμε:
        " Ιδού εγώ αποστέλλω υμάς ως πρόβατα εν μέσω λύκων· γίνεσθε ουν φρόνιμοι ως οι όφεις και ακέραιοι ως αι περιστεραί. Προσέχετε δε από των ανθρώπων· παραδώσουσι γαρ υμάς εις συνέδρια και εν ταις συναγωγαίς αυτών μαστιγώσουσιν υμάς· και επί ηγεμόνας δε και βασιλείς αχθήσεσθε ένεκεν εμού εις μαρτύριον αυτοίς και τοις έθνεσιν. όταν δε παραδώσωσιν υμάς, μη μεριμνήσητε πως η τι λαλήσετε· δοθήσεται γαρ υμίν εν εκείνη τη ώρα τι λαλήσετε. ου γαρ υμείς εστε οι λαλούντες, αλλά το Πνεύμα του πατρός υμών το λαλούν εν υμίν. Παραδώσει δε αδελφός αδελφόν εις θάνατον και πατήρ τέκνον, και επαναστήσονται τέκνα επί γονείς και θανατώσουσιν αυτούς· και έσεσθε μισούμενοι υπό πάντων δια το όνομά μου· ο δε υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται". (Ματθ.10, 16-22).
        Παραθέτω και τη μετάφραση του κειμένου:

        Ιδού, εγώ σας αποστέλλω σαν πρόβατα στο μέσο λύκων. Να γίνεστε λοιπόν φρόνιμοι σαν τα φίδια και άκακοι σαν τα περιστέρια. Προσέχετε μάλιστα από τους ανθρώπους. γιατί θα σας παραδώσουν σε συνέδρια, και θα σας μαστιγώσουν στις συναγωγές τους. Αλλά και μπροστά σε ηγεμόνες και σε βασιλιάδες θα οδηγηθείτε εξαιτίας μου, για να δώσετε μαρτυρία σ’ αυτούς και στα έθνη. Όταν λοιπόν σας παραδώσουν, μη μεριμνήσετε πως η τι θα μιλήσετε. Γιατί θα σας δοθεί εκείνη την ώρα τι να μιλήσετε. Γιατί δεν είστε εσείς που θα μιλάτε, αλλά το Πνεύμα του Πατέρα σας, που θα μιλάει μέσα από εσάς. Θα παραδώσει, λοιπόν, ο αδελφός τον αδελφό σε θάνατο και ο πατέρας το παιδί, και θα επαναστατήσουν παιδιά ενάντια σε γονείς και θα τους θανατώσουν. Και θα είστε μισούμενοι από όλους για το όνομά μου. Αλλά όποιος υπομείνει ως το τέλος, αυτός θα σωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.