Ετικέτες

30.6.16

Η αγρυπνία των Αγίων Αποστόλων


Δυσκολεύομαι στ’ αλήθεια να περιγράψω το θαυμαστό τρόπο δια του οποίου τα σκυθρωπά, αγριωπά, σκληρά από την στυγνή καθημερινότητα πρόσωπα καθώς περνούν από το χυτήριο της ιεράς Εξομολόγησης μετατρέπονται σε γαλήνια, χαρούμενα, αισιόδοξα. Ο προφητάναξ Δαυίδ βροντοφωνάζει στους ψαλμούς ότι η θεία εξομολόγηση είναι η μυστική πύλη που σε οδηγεί στο Θεό. Η θεία Εξομολόγηση μυστικά σε εντάσσει στα αγγελικά μοναδικά ευλογητάρια ( βλ. ψαλμ. 135) μεταφέροντας το νου σε πνευματικές σφαίρες τις οποίες διακονεί η ταπείνωση.
Αντικρυζα τον απελπισμένο εκείνο πατέρα της συντροφιάς μας, που έχασε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον 18χρονο γιο του να περιλούεται με το φως που αναδυόταν από την άσβεστη κανδήλα της Παναγίας μας και να συναινεί συνειδητά στο άνοιγμα της πύλης της καρδιάς του στον Χριστό. Έβλεπα στο κομποσχοίνι του εν Χριστώ αδελφού και εκλεκτού φίλου Πέτρου να διαλύονται παρεξηγήσεις και να εξαφανίζονται εκκολαπτόμενες ανόητες έριδες και μικρότητες. Παρατηρούσα το θαυμαστό τρόπο που επουλώνονταν οι πληγές όλων μας στη σύντομη αυτή παραμονή μας στον ευλογημένο αυτό τόπο. Κοιτούσα την λαμπρότητα που εξέπεμπε το πρόσωπο του δικού μας παπα-Γιάννη καθώς λειτουργούσε στο θυσιαστήριο του μικρού παρεκκλησίου του Οσίου Γεδεών και την χαρά του που ως μοναδικό θυμίαμα σκορπούσε σε όλο το εκκλησίασμα. Χοροπηδούσε από αγαλλίαση η ψυχή μου στο ρυθμό που έδιναν σ’ όλη τη συντροφιά τα δύο μικρά αγγελούδια του Γιώργου, τα οποία δεν χόρταιναν να ρουφούν το πνευματικό νέκταρ της Μεγαλόχαρης και να αφήνονται στο ταξίδι της ευωδίας που αναδυόταν από τους θησαυρούς της Μονής, τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα.
Στο σημείο αυτό θεωρώ αναγκαίο να υπογραμμίσω πως η ευωδία που αναδυόταν από τα ιερά λείψανα των αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων αποτελούσε και το καλωσόρισμα στους εκατοντάδες προσκυνητές που προσήλθαν για να τους τιμήσουν!
Την κυριώνυμη ημέρα της γιορτής ο γέροντας ηγούμενος και η αδελφότητα είχαν φροντίσει να είναι όλα έτοιμα. Η υποδοχή του Μητροπολίτη Ρεθύμνης Ευγενίου και η δοξολογία στο Καθολικό άνοιξαν την αυλαία της πανηγύρεως ενώ στο μικρό Εσπερινό άρχισαν να καταφθάνουν από τα μοναστήρια, τις σκήτες, τα κελλιά και τις καλύβες οι μοναστές για να λάβουν μέρος στο μεγάλο πανηγύρι. Ο π. Δαυίδ ανέλαβε τυπικάρης και έδινε το ρυθμό στους δύο βυζαντινούς χορούς. Ο γέροντας ηγούμενος π. Φιλόθεος μαζί με τον ηγούμενο της Μονής Κωνσταμονίτου π. Αγάθωνα και τον ηγούμενο της Μονής Φιλοθέου π. Νικόδημο πήραν θέση δίπλα από τον Μητροπολίτη συμμετέχοντας ενεργά στις δοξολογικές -ευχαριστηριακές ακολουθίες του Μ. Εσπερινού, του μεσονυκτικού και της Θείας Ευχαριστίας. Οι ιερείς ενδύθηκαν τα ιερά άμφια και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους πήρε την καθιερωμένη από την τάξη θέση του. Σε όλα κυριαρχούσε μία ουράνια τάξη, της οποίας χωρίς να το καταλάβουμε μέρος της γίναμε όλοι στην δωδεκάωρη συνεχή προσευχή προς τον τριαδικό Θεό.
Ζήσαμε και συμμετείχαμε χάρη στη διαρκή πλέον πρόσκληση που μας απηύθυνε, δια της αγίας αδελφότητας της Μονής Καρακάλλου, η Μήτηρ του Θεού, μέτοχοι μίας θαυμαστής βιωματικής πνευματικής καταστάσεως που λειτουργεί κάθε φορά ως λαμπερός φάρος, το φως του οποίου σε οδηγεί σταθερά και σε κάνει να ξεπερνάς τα κύματα των δυσκολιών της καθημερινότητας.
Τα θαύματα που πραγματοποιεί η Αγία Θεοτόκος καθίστανται ανεξίτηλα σημάδια της αδιάλειπτης προστασίας που παρέχει σε όλους τους Χριστιανούς, και της διαρκούς μεσιτείας Της προς τον Ποιητή και Πλάστη δεήσεων και φωνών αμαρτωλών.
Είθε οι πρεσβείες της Παναγιάς μας να σκέπουν όλο το Έθνος μας και όλη την χριστιανοσύνη. Αμήν
Ένας Προσκυνητής

http://www.agiooros.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.