Ετικέτες

6.5.16

ο Ιερός Ναός Αγίου Φιλίππου




Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εκεί που συναντώνται μνήμες ιστορικές με το σήμερα, άνθρωποι, πολιτισμοί και ιδέες, στην περιοχή της παλιάς Αθηναϊκής συνοικίας της Βλασσαρούς, ανάμεσα στο Μοναστηράκι και το Θησείο, ευρίσκεται  ο Ιερός Ναός του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, στη συμβολή των οδών Αγίου Φιλίππου 20 και Αδριανού 19, απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς.  Στη ίδια περιοχή Αγίου Φιλίππου - Βλασαρούς κατοικούσε και ο νεομάρτυρας Μιχαήλ ο Πακνανάς (+ 9 Ιουλίου 1771), που μνεία του μαρτυρίου γίνεται σε στύλο του ναού του Ολυμπίου Διός.
Οι  Απόκρυφες Πράξεις του Αποστόλου Φιλίππου,αναφέρουν ότι  ο Άγιος αντιμετώπισε θαυματουργικά («εβύθισε ζώντα») τον Αρχιερέα (η Γραμματέα) των Ιουδαίων Ανανία, ενώ, σύμφωνα με άλλη παράδοση, που διασώζει ο αοίδιμος αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος ο Παπαδόπουλος, είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αποστόλου, ο όποιος, πάντοτε κατά την παράδοση, δίδαξε επί δύο χρόνια στην Αθήνα.

Σύμφωνα με διάφορες παραδόσεις, στην τοποθεσία του σημερινού ναού, από τους πρώτους κιόλας αιώνες του χριστιανισμού, υπήρχε εκκλησία τρίκλιτη βασιλική του 9ου μ.Χ. Αιώνα , που ίχνη της σώζονταν, σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες, κάτω από το δάπεδο του σημερινού ναού, ενώ αργότερα, στη σημερινή επιφάνεια του εδάφους, οικοδομήθηκε άλλη, η οποία καταστράφηκε το 1827 από τους Τούρκους υπό τον Κιουταχή, για να αναστηλωθεί εκ νέου το 1833. Η σαθρότητα όμως του οικοδομήματος επέβαλε το 1960 την ανέγερση, επάνω στα παλαιά θεμέλια, του σημερινού ναού, διατηρώντας τα σχέδια της παλαιάς Βασιλικής, με απόφαση του υπουργείου πολιτισμού. Άλλες εκτενέστερες επισκευές, αναγκαίες λόγω των σεισμών του 1981 και του 1999, έγιναν πρόσφατα, με αποτέλεσμα ο ναός να λάβει τη σημερινή κομψή του μορφή.
Από την παλαιά εκκλησία διατηρήθηκε το τέμπλο, έργο του έτους 1849, Εντός του Ι. Ναού φυλάσσονται εικόνες που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και ιερά σκεύη από παλαιά ναϋδρια της γύρω περιοχής που δεν υπάρχουν πια.  Φυλάσσονται οι εφέστιες εικόνες της Παναγίας, που προέρχεται από την εκκλησία της Παναγίας της Βλασαρούς (που υπήρχε μέσα στην Αρχαία Αγορά και κατεδαφίστηκε το 1932) και της Υπαπαντής, καθώς και της Αγίας Παρασκευής, που υπήρχε ατή ομώνυμη εκκλησία που βρισκόταν ατή συμβολή των οδών Ηφαίστου και Νίσου, αλλά και από τον ιστορικό Ναό των 12 Αποστόλων (10 ος αιών) που βρίσκεται εντός της Αρχαίας Αγοράς.

Επίσης εντός του Ναού φυλάσσεται μικρό τεμάχιο του  αγίου Αποστόλου Φιλίππου από το ιερό του λείψανο, που παραχωρήθηκε τον Ιούλιο του 1989 από τη Μονή Agostiniane S. Lucia της Ρώμης. Και τεμάχια από τα ιερά Λείψανα των αγίων Πέτρου και Θωμά, των αγίων Ευτυχίου, Μαρίνης, Ταρσιζίου καθώς και του αγίου Λουκά αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού.

Ο Ναός του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου εορτάζει τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Φιλίππου στις 14 Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα τιμά τον άγιο νεομάρτυρα Μιχαήλ τον Πακνανά στις 9 Ιουλίου και τον άγιο Λουκά αρχιεπίσκοπο Κριμαίας τον ιατρό στις 11 Ιουνίου.


Χρήστος Μαλτέζος
Δρ. Χημικός, Ερευνητής


Πηγές :
-          www.iaath.gr

-          www.eisagios.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.