Ετικέτες

6.5.16

Το θαύμα της Ζωοδόχου Πηγής στον Κορυδαλλό



Το πανέμορφο Προσκυνητάρι της Ζωοδόχου Πηγής ανεγέρθηκε στη δεύτερη Δημαρχιακή θητεία του Στέφανου Χρήστου, στην ανατολική πλευρά της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου.


Η ανέγερση του μικρού Ναού αποτελεί εκπλήρωση "τάματος" του φιλόθρησκου λαού της πόλης για τη διαφύλαξη των Κορυδαλλιωτών και την αναίμακτη αίσια κατάληξη της μεγάλης έκρηξης των γερμανικών πυρομαχικών στο Στρατώνα, την ημέρα εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής, τον Απρίλη του 1944.



Η Ζοωδόχος Πηγή, λίγο έξω από τα Θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινούπολης, είναι Αγίασμα που η ιερή παράδοση το έχει συνδέσει άρρηκτα με τη θρησκευτική ζωή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Η θέση του Αγιάσματος αποκαλύφθηκε, ύστερα από θαύμα, στον μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου Λέοντα Ά (457 - 474).



Μυστηριώδης Φωνή από τον ουρανό, καθοδήγησε τον απορημένο και διστακτικό νεαρό χριστιανό να φτάσει στο σημείο του Αγιάσματος, καθώς εκείνος αναζητούσε καθαρό νερό, μέσα σε ένα τέλμα. Ήθελε να βοηθήσει ένα τυφλό ζητιάνο που τον βρήκε να τριγυρίζει διψασμένος και κατάκοπος. Όταν ο τυφλός ξεδίψασε με το νερό της Πηγής, η ίδια Φωνή πρόσταξε τον Λέοντα να αλείψει με λάσπη τα μάτια του τυφλού και μόλις αυτό έγινε, εκείνος ανάκτησε το φως του. Συγκλονισμένος από το θαύμα, ο Λέοντας άκουσε τη Φωνή να τον βεβαιώνει ότι θα τον βοηθήσει να ανέβει στο θρόνο της Θεοφύλακτης Κωνσταντινούπολης και θα πρέπει, αμέσως μετά, να χτίσει Εκκλησία στο σημείο που ανάβλυζε το Αγίασμα. Έτσι και έγινε.



Η ανέγερση του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη από τον Λέοντα Ά, σε ανάμνηση του θαύματος και με θεία εντολή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της μακραίωνης ιστορικής πορείας του Χριστιανισμού. Στην Ελληνορθόδοξη παράδοση, το όνομα του Ιερού Αγιάσματος έχει συνδεθεί με πλήθος από θαυματουργές θείες παρεμβάσεις υπέρ των Ελλήνων. Ειναι κοινή πεποίθηση ότι σε θαυματουργή όμοια παρέμβαση οφείλεται το γεγονός ότι στη μεγάλη έκρηξη του Στρατώνα στον Κορυδαλλό δεν έπαθε κανείς το παραμικρό, παρά τις τρομερές και εκτεταμένες υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την πόλη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΓΗΝΟΣ

Πηγή:  http://www.korydallos.gr/Default.aspx?tabid=92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.