Ετικέτες

22.10.15

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ (1125) - «Μετακομιδή του θαυματουργού μάρτυρος Ισιδώρου από τη νήσο Χίο στην πόλη της Βενετίας, 1125 ».


Το 1123 ο Βενετός κληρικός CERBANUS CERBANI πού υπηρετούσε στην Αυλή του αυτοκράτορα Ιωάννου Β' του Κομνηνού, ταξιδεύοντας από την Πόλη στους Αγίους Τόπους, πιάστηκε αιχμάλωτος κοντά στην Ικαρία και ωδηγήθηκε στη Χίο. Κατόρθωσε νά δραπέτευση, έφθασε στη Ρόδο και ξαναγύρισε στη Χίο με Το στόλο των Βενετών κατά την εκστρατεία πού κατέληξε στην κατάκτηση του νησιού. Εκεί ο CERBANUS είχε την έμπνευση νά κλέψει Το λείψανο του 'Αγίου Ισιδώρου και νά Το μεταφέρει στη Βενετία.
Το χρονικό τής απαγωγής περιέχεται στην έκθεση του καθολικού παπά προς τον πάτρωνα του, επίσκοπο Βονιφάτιο Φαλιέρο. Πρόκειται για ένα κείμενο πού αποκαλύπτει oτι ή αρπαγή λειψάνων Αγίων από την Ανατολή ήταν μια πολύ αποδοτική επιχείρηση, και σε ορισμένες περιπτώσεις έπαιρνε τη μορφή πειρατικής επιδρομής.

Θα τρώει και δεν θα χορταίνει, θα αρπάζει και δεν θα του φτάνουν.



Γιατί οι άδικοι προοδεύουν;
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ
Μέχρι πότε προοδεύουν; Και τί συμβαίνει στο τέλος σ΄ αυτούς και στους απογόνους τους; Αναρωτήθηκες ποτέ; Να μη σκοντάφτουν οι σκέψεις σου όταν βλέπεις ότι κάποιος καυχιέται με τη δύναμη και ξεχνά το Δωρητή της δύναμης. Θυμήσου πως ο υπερήφανος και καυχόμενος Γολιάθ σκοτώθηκε από τη σφεντόνα ενός αγοριού, του Δαβίδ. Να μη συγχύζεται η καρδιά σου όταν βλέπεις πως κάποιος πλουτίζει με άδικο τρόπο.
Θα τρώει και δεν θα χορταίνει, θα αρπάζει και δεν θα του φτάνουν.
Θυμήσου τους πλούσιους πολίτες στα Σόδομα, πως σε μία στιγμή ρίχτηκε πάνω τους φωτιά και έγιναν στάχτη μ' όλο τους τον πλούτο. Εσύ είσαι χριστιανός, και ο χριστιανός παρατηρεί τα γεγονότα στην άλλη γραμμή, στην ολότητα, και όχι επί μέρους. Την πρόοδο του αδίκου ο χριστιανός δεν εκτιμά σαν κάποιο τετελεσμένο γεγονός αλλά περιμένει να δει τι ακολουθεί. Αυτός ξέρει πως ο άδικος δεν προοδεύει ούτε με τη δική του δύναμη ούτε με το δικό του μυαλό αλλά μόνο επειδή ο Θεός του επιτρέπει να προοδεύει, μπας και κάποια στιγμή θυμηθεί το Θεό.

Επιστολή Ιακώβου (βίντεο και κείμενο)


Εκτός από το βίντεο μπορείτε παρακάτω να διαβάσετε το κείμενο σε νεοελληνική και αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά και μια σύντομη εισαγωγή - σύνοψη από την Αγία Γραφή της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας. 

Η επιστολή του Ιακώβου (του Αδελφοθέου) περιέχει πλούσια νοήματα και διαπραγματεύεται πολλά σημαντικά θέματα όπως π.χ. το ζήτημα της πίστεως μέσω των έργων και της κατάκρισης, ενώ στο τέλος περιέχει σημαντικές συμβουλές - προτροπές προς τους Χριστιανούς.

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης: Σήμερα κάνει θραύση η Μοιχεία



Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Σήμερα κάνει θραύση η Μοιχεία [ΒΙΝΤΕΟ 2015]


Ομιλία του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης π. Νικολάου Μανώλη.

Εργάζομαι μέσα σ΄ένα αντιχριστιανικό περιβάλλον! Τι νά κάνω;



Η εργασία μέσα σ΄ ένα φορτισμένο καί χωρίς βασική παιδεία περιβάλλον ασφαλώς δεν είναι καί το άριστο..Άς κάνουμε όμως υπομονή καί προσευχή έχοντας τίς ελπίδες μας στόν Θεό γιά κάτι καλύτερο…