Ετικέτες

24.3.15

Χαιρετισμοί της Θεοτόκου - Στάση Πρώτη - Ευαγγελισμός της Θεοτόκου



Σχόλιο: Εκτός του ότι αυτήν την εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Παρασκευή, έχουμε τους Ε΄ Χαιρετισμούς προς την Θεοτόκο, οπότε και θα διαβαστούν ολόκληροι, αύριο 25 Μαρτίου εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Σε αυτό το γεγονός αναφέρονται οι 4 πρώτοι οίκοι (από τους συνολικά 24). Οι Χαιρετισμοί χωρίζονται σε 4 στάσεις καθεμία από τις οποίες χωρίζεται σε 6 οίκους. Σας έχω βρει και την μετάφραση (με πράσινο). 

Είναι πολύ όμορφη συνήθεια να διαβάζετε τους Χαιρετισμούς (ή έστω έναν οίκο) κάθε βράδυ μαζί με το μικρό απόδειπνο. Ελπίζω αν διαβάσετε και την μετάφραση σταδιακά να μπείτε σε αυτήν την λογική. Δεν σας το λέει κάποιος που το κάνει χρόνια..., αλλά ένας αρχάριος. Στην αρχή θα είναι λίγο δύσκολο, αλλά αν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε, θα διαπιστώσετε ότι αξίζει τον κόπο. Ο χρόνος ανάγνωσης μιας στάσης είναι περίπου 3 λεπτά (φυσικά εξαρτάται από την ταχύτητα ανάγνωσης).

Προτείνω να διαβάζετε μία στάση στην αρχή κάθε βράδυ μέχρι να το συνηθίσετε και να καταλαβαίνετε τα λόγια...



ΣΤΑΣΙΣ ΠΡΩΤΗ

γγελος πρωτοστάτης, οὐρανόθεν ἐπέμφθη, εἰπεῖν τῇ Θεοτόκῳ τό, Χαῖρε (ἐκ γ´)· καὶ σὺν τῇ ἀσωμάτῳ φωνῇ, σωματούμενόν σε θεωρῶν Κύριε, ἐξίστατο, καὶ ἵστατο κραυγάζων πρὸς αὐτὴν τοιαῦτα·
Ἄγγελος ποὺ ἦταν πρῶτος μεταξὺ τῶν ἀγγέλων, στάλθηκε ἀπὸ τὸν οὐρανὸ νὰ πεῖ στὴ Θεοτόκο τὸ χαῖρε (3 φορές)· καὶ μὲ τὴν ἀσώματή του φωνή, βλέποντάς σε Κύριε νὰ παίρνεις σῶμα (νὰ γίνεσαι ἄνθρωπος), ἐκπλησσόταν καὶ στεκόταν φωνάζοντας πρὸς αὐτὴν αὐτὰ τὰ λόγια·

"Ο Άγιος": τα 5 επεισόδια σε playlist στο κανάλι μας στο youtube


Το τηλεοπτικό εκκλησιαστικό κανάλι 4Ε ανέβασε στο διαδίκτυο την τηλεταινία  "Ο Άγιος", δικής του παραγωγής, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Παστουρματζή, εκδόσεων " Εν πλω". Την ταινία παρακολούθησαν πολλές ενορίες και μοναστήρια και τη χαρακτήρισαν ως πολύ ψυχωφέλιμη.

Δείτε όλα τα επεισόδια σε λίστα στο κανάλι μας στο youtube. Στην ίδια λίστα μπορείτε να δείτε κι άλλες ταινίας, όπως "Το νησί", "Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης" κ.α.":

Η 25η Μαρτίου (από ένα παλιό αναγνωστικό).

Scan0002

η σχολική γιορτή, όπως εορταζόταν πριν λίγες δεκαετίες…

Δημήτρης Νατσιός, Τό ᾽21 στά σχολικά βιβλία Γλώσσας: τό ὕπουλο παιδομάζωμα!

Μόνο ἄν ἀνεβοῦμε τόν δρόμο τοῦ Θεοῦ,
τόν Γολγοθᾶ,
θά ἀντισταθοῦμε ὡς λαός καί ὡς κράτος.
 
Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος -Κιλκίς
 
Δυστυχισμένε μου λαέ, 
καλέ κ᾽ ἠγαπημένε 
πάντοτ’ εὐκολόπιστε 
καί πάντα προδομένε 
(Διονύσιος Σολωμός)

Στην Αθηνα αύριο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας.


H Αγία Εικόνα της Παναγίας «Η Ιεροσολυμίτισσα», βρίσκεται στο Ιερό Προσκύνημα του Θεομητορικού Μνήματος της Γεσθημανής, που αποτελεί τον κενό τάφο της Παναγίας μας (το ονομαζόμενο Κενοτάφιο), αφού ως γνωστόν το σώμα Της ανελήφθη στους Ουρανούς

Τσίπρας προειδοποιεί Μέρκελ για «αδυναμία» αποπληρωμής του χρέους.

σχόλιο Γ.Θ : Οι μόνοι που δεν φοβούνται την χρεοκοπία, την στάση πληρωμών και την πείνα είναι αυτά τα περίεργα πλάσματα που λέγονται Χριστιανοί. Θα μας βλέπει ο "κόσμος" την ημέρα της χρεοκοπίας με χαμόγελα στα χείλη και θα λέει ότι μας σάλεψε...


Καλή Ανάσταση! 

Σχόλιο ιστολογίου "Ελληνική Ναυς": Ευκαιρία για καλύτερη νηστεία! για περισσότερη προσευχή! για περισσότερες πράξεις αγάπης! για εκμηδένιση της υπερηφάνειας! για ενδυνάμωση της υπομονής! και γιατί όχι αν μας αξιώσει ο Θεός για έμπρακτη απόδειξη της πίστεώς μας και της αγάπης μας προς τον Θεό... μιμούμενοι το μαρτυρικό τέλος των Αγίων μας και του ίδιου του Λυτρωτή μας, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού!
 

Διαβούλευση για την Κάρτα Πολίτη. Μπείτε και γράψτε την άποψη σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ λήγει η προθεσμία σήμερα 24 Μαρτίου ώρα 14.00.

Είναι πολύ σημαντικό να μπείτε και να γράψετε την άποψη σας. Σας θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη διαβούλευση για το ίδιο θέμα το 2010, το νομοσχέδιο Ραγκούση είχε δεχθεί τα περισσότερα σχόλια από όλα τα άλλα σχέδια νόμου που ήταν στο Opengov και η πλειοψηφία αυτών (90%) ήταν αρνητικά. Ας επαναλάβουμε ότι είχαμε κάνει το 2010. Ας δείξουμε με ευγενικό τρόπο και στέρεα επιχειρήματα, ότι είμαστε αντίθετοι στην Κάρτα Πολίτη.

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για το νομοσχέδιο της ΚΑΡΤΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:

Στο τέλος της σελίδας θα γράψετε το σχόλιο σας.