Ετικέτες

23.3.15

Πώς να ξαρμυρίσετε τον υγράλατο μπακαλιάρο

        

Ο παστός μπακαλιάρος μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία πιάτων και γευστικών εμπειριών. Ωστόσο θέλει το χρόνο του μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Χρειάζεται ένα 24ωρο περίπου, όμως μην τρομάζετε, επί της ουσίας δεν είναι παρά μια απλούστατη διαδικασία.
Ας ξεκινήσουμε ψωνίζοντας τα σωστά κομμάτια μπακαλιάρου: Όταν αγοράζετε λοιπόν παστό μπακαλιάρο τα φύλλα θα πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και να έχουν παχιά σάρκα με λάμψη φρέσκου αλατιού. Αποφύγετε τα κομμάτια που έχουν σάρκα θαμπή, ξερή και κιτρινωπή, γιατί είναι μπαγιάτικος ή κακώς παστωμένος. Τα ξαλμυρισμένα κατεψυγμένα φιλέτα πρέπει να είναι ξεχωρισμένα στη συσκευασία τους χωρίς παχιά στρώση πάγου. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει.

Ο Άγιος - 5ο επεισόδιο (τελευταίο)


Το τηλεοπτικό εκκλησιαστικό κανάλι 4Ε ανέβασε στο διαδίκτυο την τηλεταινία  "Ο Άγιος", δικής του παραγωγής, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Παστουρματζή, εκδόσεων " Εν πλω". Την ταινία παρακολούθησαν πολλές ενορίες και μοναστήρια και τη χαρακτήρισαν ως πολύ ψυχωφέλιμη.

Δείτε το πέμπτο και τελευταίο επεισόδιο:

Η Λιάνα Κανέλη για την κάρτα πολίτη.



Σχόλιο: Σε 3 λεπτά όλη η αλήθεια με έναν ιδιαίτερο τρόπο...

Η Λιάνα Κανέλλη μάς δίνει μια γεύση του τι θα επακολουθήσει με την εφαρμογή της "κάρτας του πολίτη" στην ζωή μας... Τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι και τόσο καλά. 

Δείτε το Βίντεο:

Ο πνευματικός του Βαγγέλη, π.Δημήτριος μιλά για τον αδικοχαμένο φοιτητή.


Σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα», είπε χαρακτηριστικά «Έσκυψε το κεφάλι και υπέμεινε τα πάνδεινα, δεν μιλούσε για να μη στενοχωρήσει κανέναν», λέει ο πνευματικός του αδικοχαμένου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη και συμπληρώνει: 

«Ο Βαγγέλης με κέρδισε επειδή ήταν ξεχωριστό παιδί. Ελεγε λίγα πράγματα αλλά πάντα μιλούσε ώριμα, με σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Ηταν ένα σπάνιο παλικάρι».

ΜΙΑ ΗΡΩΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΔΥΟ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ



Βρισκόμαστε γύρω στη δεκαετία του 490 π.Χ. και οι Πέρσες κατακτούν συνεχώς νησιωτικές πόλεις της Ελλάδας απειλώντας και την Σπάρτη, η οποία αρνήθηκε να δώσει "γην και ύδωρ στον Δαρείο".

Νηστειοδρόμιο της εβδομάδας (23/3/15-29/3/15)

Η ΝΗΣΤΕΙΑ 
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΟΚΤΟΝΟΣ
ΟΥΤΕ ΣΩΜΑΤΟΚΤΟΝΟΣ,
ΑΛΛΑ ΠΑΘΟΚΤΟΝΟΣ

Η τρέχουσα εβδομάδα (23/3/15-29/3/15) είναι η πέμπτη και προτελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής. Είναι μια ιδιαίτερη εβδομάδα μιας και στο μέσο της εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά είναι και η εβδομάδα στην οποία ψάλλεται ο Μέγας Κανών, που σε πολλές ενορίες θα γίνει την Δευτέρα 23/3, μιας και πέφτει μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.



Δευτέρα - Τρίτη: νηστεία (αλάδωτο)
Τετάρτη: νηστεία (κατάλυση ιχθύος)
Πέμπτη: νηστεία (κατάλυση οίνου και ελαίου)
Παρασκευή: νηστεία (αλάδωτο)
Σάββατο-Κυριακή: νηστεία (κατάλυση οίνου και ελαίου)

Την Τετάρτη 25 Μαρτίου έχουμε κατάλυση ιχθύος μιας και εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την επομένη, δηλαδή την Πέμπτη 26 Μαρτίου, έχουμε την σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και γίνεται κατάλυση οίνου-ελαίου.


Παρατηρήσεις


ΜΕΓΑΣ ΚΑΝΩΝ: Ἁγίου Ἀνδρέου Κρήτης

Σχόλιο: Ο Μέγας Κανών κανονικά ψάλλεται το απόγευμα της Τετάρτης της 5ης εβδομάδας της Μ. Σαρακοστής, αλλά επειδή φέτος πέφτει μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου σε πολλές ενορίες θα ψαλλεί την Δευτέρα 23/3. Ενημερωθείτε έγκαιρα, διότι η κάθε ενορία μπορεί να έχει άλλο πρόγραμμα.

Πρόλογος

Ὁ Μέγας Κανών, ποὺ συνέθεσε ὁ ἅγιος Ἀνδρέας ὁ Ἱεροσολυμίτης, ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κι ἕνας ἀπ᾿ τοὺς πιὸ ἐξέχοντες ἐκπροσώπους τῆς ἐκκλησιαστικῆς ποιήσεώς μας, εἶναι ἕνας ἀπὸ τοὺς πιὸ ὑπέροχους καὶ περισσότερο γνωστοὺς ὕμνους στὸ ἐκκλησιαστικὸ πλήρωμα. Ψάλλεται τμηματικὰ τὶς τέσσερις πρῶτες ἡμέρες τῆς Καθαρῆς Ἑβδομάδας καὶ ὁλόκληρος τὴν Πέμπτη τῆς ε´ ἑβδομάδας τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς. Ἀποτελεῖ ἕνα ἐγερτήριο σάλπισμα ποὺ ἀποβλέπει στὸ νὰ φέρει τὸν ἄνθρωπο σὲ συναίσθηση τῆς ἁμαρτωλότητάς του καὶ νὰ τὸν ὁδηγήσει μέσα ἀπὸ τὴ συντριβὴ καὶ τὴ μετάνοια κοντὰ στὸν Θεό.