Ετικέτες

19.12.15

Θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος;




Στην σημερινή κοινωνία που ζούμε το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων επιλέγει τον πολιτικό γάμο "αναγκαστικά" για νομική κάλυψη. Αφού προηγηθεί η συγκατοίκηση, που κλονίζει πνευματικά το ζευγάρι, έρχεται ο πολιτικός γάμος σαν υποχρέωση τυπική που δεν ευλογεί και δεν ενώνει ουσιαστικά το ανδρόγυνο.

Από το 2012 έως και σήμερα αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτικών γάμων λόγω της κρίσης. Λένε πως ένας θρησκευτικός γάμος κοστίζει, καθώς δίνουν έμφαση στην κοσμική πλευρά του γάμου και όχι στην πνευματική, δηλαδή το μυστήριο.

Από προσωπική μου πρόσφατη εμπειρία διαπίστωσα πως ο θρησκευτικός γάμος δεν κοστίζει. Δίνοντας έμφαση στην ουσία του γάμου και όχι στο "θεαθήναι" καταλαβαίνει κανείς πόσο μοναδικό είναι αυτό το μυστήριο που δυστυχώς οι σύγχρονοι Έλληνες , αν και χριστιανοί στην πλειοψηφία μας, τείνουμε να το ξεχάσουμε. Με ένα κόστος πολύ χαμηλό μπορεί κανείς να έχει όλα όσα θέλει και χρειάζονται για να προχωρήσει στον γάμο. Σε έναν γάμο πνευματικό, έτσι όπως τον θέλει ο Χριστός, απλό, ταπεινό, με σεβασμό στο πρόσωπό Του, με αγάπη για όλη τη διαδικασία, με βαθιά πίστη και συγκέντρωση στο ιερό αυτό μυστήριο. Έναν γάμο χωρίς άγχος, τρέξιμο, διαφωνίες, περιττά έξοδα και ότι άλλο μπορεί να μας χαλάσει αυτή την υπέροχη στιγμή. 

Μακάρι να έβρισκα περισσότερα λόγια να περιγράψω τα μοναδικά συναισθήματα που αγκαλιάζουν ένα τέτοιο ιερό μυστήριο. Μπορώ ωστόσο να ευχηθώ κάθε νέο ζευγάρι να ζήσει τόσο μοναδικές στιγμές.

Πολλές ευχές και ευλογίες δίνονται στην διάρκεια του μυστηρίου που θα βοηθήσουν και θα ενώσουν πραγματικά το ανδρόγυνο. Πώς θα πορευτούν μαζί στον δύσκολο δρόμο της ζωής που ζούμε; Από πού θ'αντλήσουν δύναμη για να'ναι ενωμένοι και αγαπημένοι; Πώς θα ξεπεράσουν τις δύσκολες ώρες και στιγμές; Πώς θα στεριώσουν το νέο τους σπίτι αν δεν το χτίσουν σε σταθερό έδαφος; 

Όσο λοιπόν και αν προσπαθούν "κάποιοι" να τα αλλάξουν όλα, εμείς ας μείνουμε σταθεροί σε ότι μας δίδαξε ο Χριστός, για να μπορούμε να δηλώνουμε χριστιανοί ορθόδοξοι με θάρρος και όχι με ντροπή.

Ελένη Π. για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.