Ετικέτες

11.11.15

Η Καταλονία ξεκίνησε τη πορεία απόσχισης από την Ισπανία και "τραντάζει" όλη την Ευρώπη

Η Καταλονία ξεκινά την πορεία απόσχισής της από την Ισπανία. Και τα βήματά της “τραντάζουν” όλη την Ευρώπη.

Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο, κηρύσσοντας την έναρξη της διακοπής των σχέσεων με την Ισπανία και το ξεκίνημα μιας διαδικασίας που αναμένεται να καταλήξει στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας το αργότερο το 2017.

Εβδομήντα δύο βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας (σε σύνολο 135) ενέκριναν το κείμενο με το οποίο ξεκινά αυτή η διαδικασία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας».

«Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ναι).

Το περιφερειακό Κοινοβούλιο αυτής της περιοχής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, προήλθε από μια ψηφοφορία που διενεργήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου επικεντρωμένη στο ζήτημα της απόσχισης.

Στις εκλογές εκείνες επικράτησαν οι αυτονομιστές, που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών (72 σε σύνολο 135) χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους (47,86%).

Οι αυτονομιστές εκτιμούν πως διαθέτουν πλειοψηφία επαρκή για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανεξαρτησίας και υποστήριξαν το σημερινό ψήφισμα, ως «το πιο σημαντικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα τελευταία 30 χρόνια», συνόψισε η βουλευτής του κόμματος Ciudadanos, που αντιτίθεται στην απόσχιση, Ινές Αριμάδας.

Στο Ανώτατο δικαστήριο θα προσφύγει η κυβέρνηση του Μ. Ραχόι

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει επείγουσα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσει το ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα το καταλανικό Κοινοβούλιο.

«Ζητώ την άμεση αναστολή αυτής της (κοινοβουλευτικής) πρωτοβουλίας και όλων των αποτελεσμάτων της», δήλωσε ο Ραχόι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, διευκρινίζοντας πως συγκάλεσε για τον σκοπό αυτό έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου για την ερχόμενη Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.