Ετικέτες

30.11.15

Τι συμβολίζει το καθένα από τα χαρακτηριστικά των Αγγέλων


Ως προς τον συμβολισμό καθενός από τα χαρακτηριστικά των αγγέλων, κατατοπιστική είναι η αναφορά του αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης, που λέει:
Η νεανική τους ηλικία εκφράζει «την επακμάζουσαν αεί ζωτικήν δύναμιν». Τα πόδια «το  κινητικόν και οξύ». Τα χέρια και οι ώμοι «το ποιητικόν και ενεργητικόν και δραστήριον». Τα μάτια τους «το φρουρητικόν και θεοπτικών νοημάτων». Τα φτερά «την αναγωγικήν οξύτητα και το ουράνιον«, ενώ η ελαφρότητά τους «το μηδέν πρόσγειον».
Η ράβδος «το βασιλικόν και ηγεμονικόν και τα θεία πάντα περαίνον» (βλ. Φ.Κόντογλου, «Έκφρασις», σελ.108). Η δε ταινία (κορδέλα) με την οποία είναι δεμένα τα συνήθως σγουρά μαλλιά τους και οι δύο άκρες της που ανεμίζουν, «το καθαρόν υπεμφαίνει του νοός» και την περιφέρουν σαν στεφάνι τους, όντας εντελώς και πλήρως αγνοί. Τα μαλλιά τους είναι δεμένα, γιατί «ου περί τα ποικίλα και περιττά κινούνται, αλλά περί τα θεία».
Ειδικότερα, από τον 14ο αιώνα και μετά, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εικονίζεται ως «φύλαξ» στην βόρεια πύλη του Ιερού Βήματος, με στρατιωτική στολή και κρατώντας γυμνή ρομφαία ή ζυγαριά, πατώντας συνήθως τον«άφρονα» που πεθαίνει. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εικονίζεται ή σε αυτοτελείς παραστάσεις ή σε πολυσύνθετες. Στην πρώτη περίπτωση εικονίζεται ολόσωμος, κατ’ ενώπιον, κρατώντας στο ένα χέρι μετάλλιο με τη μορφή του Χριστού, και ράβδο στο άλλο.
Στη δεύτερη εμφανίζεται ευαγγελιζόμενος την Θεοτόκο Μαρία και φέρων τα σημεία της εξουσίας (σφαίρα και ράβδο), ή μαζί με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, εκατέρωθεν της Παναγίας ή του Παντοκράτορος Χριστού, πιθανότατα δε και στην παράσταση της Γεννήσεως του Χριστού, αγγέλων το γεγονός στους ποιμένες.
από το βιβλίο: «Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ και ο αγγελικός κόσμος» – Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ακροπόλεως Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.