Ετικέτες

17.9.15

Ο κατάλληλος Πνευματικός – Εξομολόγος


«Ψάξε και θα βρεις. Ζήτα και θα σου δοθεί. Χτύπα και η πόρτα θα ανοίξει...»

Στον κόσμο αυτό υπάρχουν χιλιάδες γιατροί. Ανάμεσά τους, διακρίνονται μερικοί που έχουν φήμη εμπείρων. Αυτοί είναι σε θέση να κάνουν σωστή διάγνωση, να δώσουν τα κατάλληλα φάρμακα και να προβούν σε θεραπεία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, μέσα στους τόσους πνευματικούς εξομολόγους που υπάρχουν, εσύ αδελφέ μου, θα πας σε εκείνους που έχουν τη φήμη καλού πνευματικού γιατρού, ώστε να μπορέσεις με μεγάλη εμπιστοσύνη να τους πεις ότι σε βασανίζει και ότι αμαρτήματα έκανες, για να μπορέσουν κι αυτοί με τη σειρά τους να σε βοηθήσουν σωστά, σηκώνοντάς σε από το βόρβορο της αμαρτίας και δίνοντας σου τα κατάλληλα «φάρμακα», εννοώ τις συμβουλές και τα επιτίμια, που δεν είναι τιμωρίες, αλλά τρόπος για να σε απομακρύνουν από την αμαρτία.

Μόνον ο καλός πνευματικός γιατρός είναι σε θέση να σε βοηθήσει και να σου δείξει τον δρόμο για τον παράδεισο.

Όπου μάθεις ότι βρίσκεται ένας τέτοιος έμπειρος πνευματικός, καθόλου μην αμελήσεις να θυσιάσεις και χρόνο και χρήμα και κόπο, μέχρι να τον βρεις.

Οι πρώτοι χριστιανοί δεν υπολόγιζαν τίποτα μπροστά στην αναζήτηση ενός καλού πνευματικού. Υπάρχουν στα πατερικά κείμενα, πάρα πολλές ιστορίες αμαρτωλών ανθρώπων, που έκαναν χιλιόμετρα ταξίδι και κατέβαλαν πάμπολλους κόπους, ψάχνοντας να βρουν τον κατάλληλο πνευματικό καθοδηγητή.

Αν για το σώμα μας όταν αρρωστήσει βαριά, κάνουμε τόσα και τόσα ταξίδια προκειμένου να γίνει καλά, τι πρέπει να κάνουμε για την ψυχή μας όταν αρρωστήσει από φοβερές αμαρτίες; Δεν θα πρέπει και γι΄αυτήν να τρέξουμε, να αγωνιστούμε, να ταξιδέψουμε, να ψάξουμε για καλούς γιατρούς που θα την θεραπεύσουν;

από: «Οδηγός Μετανοίας» – του Αρχιμανδρίτου Ελπίδιου Βαγιανάκη (Εκδόσεις «Φως Χριστού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.