Ετικέτες

25.8.15

Σώμα, Νους και ψυχή (μέρος α΄)

Σώμα, Νους και ψυχή
ΣΩΜΑ, ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ
του κ. Ιωάννου Μηλιώνη
(α’ μέρος)
(Διάλογος
τεύχος 78, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014)


Στο διαδίκτυο διαφημίζεται ως «Body Mind & Soul1: Γνώση για μια υπέροχη ζωή», με έδρα στην Άνω Γλυφάδα.

Ο ανήσυχος συνεργάτης, που μας κοινοποίησε την είδηση και μας έστειλε την ηλεκτρονική διεύθυνση, χαρακτήρισε τον φορέα σαν: «ένα ακόμη εναλλακτικό, νεοεποχίτικο φρούτο». Έτσι αναγκαστήκαμε να εντρυφήσουμε και να μελετήσουμε σε βάθος το θέμα, που αφ’ ενός παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον, καθώς ανακατεύει επιστημονικά, αλλά και επιστημονικοφανή δεδομένα, με αποκρυφιστικές και νεοεποχίτικες δοξασίες, αφ’ ετέρου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πολλών δεκάδων παρόμοιων «επιχειρήσεων», που λειτουργούν στη χώρα μας -μπερδεύοντας την επιστήμη, τις θρησκείες της Ανατολής, την Εκκλησία και τον αποκρυφισμό- και παρασύροντας ανύποπτους ανθρώπους χρησιμοποιώντας, λίγο ως πολύ, την ίδια μεθοδολογία.


Για την έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες οι ιστοσελίδες του «Body Mind & Soul», που υπήρξαν απόλυτα σαφείς ως προς το αντικείμενο της ενασχόλησης του φορέα, αλλά και των αποκαλύψεων, που η δημιουργός και ιδιοκτήτρια του «Body Mind & Soul», παρουσιάζει διηγούμενη την ιστορία της και τις προσωπικές της εμπειρίες, καθώς μας υποδέχεται: «Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου» και μας διαβεβαιώνει ότι: «Ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω στην εναρμόνιση της ενέργειάς2 σας σε τρία επίπεδα: ‟Σώμα, Νου, Ψυχή” (Body-Mind- Soul), στην ενεργοποίηση των δικών σας αυτοθεραπευτικών δυνάμεων, στη συνειδητοποίηση των αιτιών από τα προβλήματά σας ώστε να βρούμε μαζί τις σωστές λύσεις. Με υπευθυνότητα θα φροντίσω να οδηγηθείτε σε μια ζωή ελεύθερη από φόβους και πόνους. Η ενεργοποίηση της θετικής-ζωτικής ενέργειας και της ανώτερης συνειδητότητας θα βοηθήσει να αποκτήσετε ξανά στη ζωή σας: Αρμονία, υγεία, χαρά, δημιουργικότητα, αφθονία και προσωπική ευτυχία»3.


Σχολιάζοντας εν συντομία το ανωτέρω κείμενο, θα πρέπει να σταθούμε στη δοξασία περί δήθεν ζωτικής ή «συμπαντικής ενέργειας» -ή αλλιώς: «πράνα», «κι» ή «τσι», «οργόνης», «ζωτικού μαγνητισμού», «ζωτικής δύναμης», «αιθέρα»4 κ.λπ.- που, όπως οι οπαδοί αυτού του χώρου ισχυρίζονται, γεμίζει το σύμπαν και διαπερνά την ανθρώπινη υπόσταση, ώστε να ευθύνεται για τη ζωή και την ύπαρξη. Είναι αυτή η «ενέργεια», που κατά τους αποκρυφιστές, εσωτεριστές, σκοτεινούς μυστικιστές και νεοεποχίτες, προσδιορίζει, μεταξύ άλλων, την υγεία και όπου το «μπλοκάρισμά» της συνιστά την αρρώστια…


Όσον αφορά τώρα στις αναφερόμενες στο κείμενο «αυτοθεραπευτικές δυνάμεις», αυτές θα πρέπει και πάλι να αναζητηθούν στην αποκρυφιστική ή ανατολικής πνευματικότητος θεματολογία, όπου γίνεται αναφορά σε «κουνταλίνι»5 ή «λίμπιντο»6 κ.ά., δηλαδή ενέργειες ενυπάρχουσες δήθεν στην ψυχοσωματική υπόσταση του ανθρώπου, που με τις «κατάλληλες τεχνικές» -συνηθέστατα γιόγκα και διαλογισμό- υπόσχεται ο «εκπαιδευτής» να ενεργοποιήσει.


Για το πρόβλημα της «θετικής ενέργειας» και κατ’ επέκταση της «θετικής σκέψης»7, ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον σύγχρονο, εκτός Εκκλησίας, άνθρωπο και τυγχάνει και μεγάλης εμπορικής εκμετάλλευσης8, έχουν ήδη γραφεί στο παρελθόν πολλά… Ας επανέλθουμε όμως στις σελίδες του «Body Mind & Soul».


Η θεματολογία που απασχολεί τον φορέα και παρουσιάζεται στον δικτυακό τόπο περιλαμβάνει: LifeWave (Κύμα Ζωής), Συστημική Αναπαράσταση, Κβαντική Βιοανάδραση, Ινστιτούτο «Αγκαλιάς Αγάπης», Academy of Angel Healing (Ακαδημία Αγγελικής Θεραπείας), Επαγγελματική Εκπαίδευση, Quantum Connecting Method [και «Προηγμένη Κβαντική Μέθοδος»], Συμβουλευτική, Φιλοσοφία και E-Shop (Ηλεκτρονικό Κατάστημα).


Η θεματολογίας αυτή χρήζει διεξοδικής ανάλυσης, την οποία θα επιχειρήσουμε στη συνέχεια.


1. LifeWave (Κύμα Ζωής ή Ζωτικό Κύμα).


Στην ιστοσελίδα διαβάζουμε:9 «Ζήστε πολύ. Ζήστε καλά. Βελτιωμένη ενέργεια, Ανακούφιση από τον πόνο, Καλύτερος ύπνος, Αντιγήρανση, Απώλεια βάρους.


Σχετικά με τη LifeWave. Τα επιθέματα LifeWave είναι μια νέα τεχνολογία που προσφέρει βελτίωση της υγείας και δυναμικά αποτελέσματα όσον αφορά την καταπολέμηση της γήρανσης.


Αυτό το επιτυγχάνουμε χρησιμοποιώντας το σώμα σα ως συνεργάτη, και όχι ως αντίπαλο.


Θυμάστε πώς νιώθατε όταν ήσασταν νέοι, γεμάτοι ζωή και χωρίς πόνους; Αυτός είναι ο τρόπος που κανονικά πρέπει να νιώθετε, σήμερα αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας.


Αυτή είναι η φιλοσοφία LifeWave».


Η LifeWave είναι διεθνής επιχείρηση με αντιπροσώπευση και στη χώρα μας10. Η «θεραπεία» συνίσταται κυρίως στη χρήση «επιθεμάτων» (patches), που κατά τους υπευθύνους της εταιρίας λειτουργούν «όπως οι βελόνες ή η πίεση στα ειδικά σημεία, που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό»11.


Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η «συνέντευξη», που δίνει η ηθοποιός Suzanne Somers, «πρέσβειρα» της LifeWave και «δηλωμένη υπέρμαχος της ολιστικής προσέγγισης ως προς την υγεία», στον David Schmidt, ιδρυτή και Γενικό Διευθυντή της LifeWave -και«εφευρέτη της τεχνολογίας LifeWave»-, στο σχετικό διαφημιστικό spot της εταιρίας στο You Tube12.


Γίνεται εμφανές, ότι το «θεραπευτικό» σύστημα της LifeWave βασίζεται σε μία ανθρωπολογία, όπως η ανατολική πνευματικότητα την αντιλαμβάνεται, ανθρωπολογία, που είναι ασυμβίβαστη τόσον με την επιστημονική θεώρηση σχετικά με τον άνθρωπο, όσον και με την πίστη της Εκκλησίας σχετικά με το ανθρώπινο πρόσωπο. Τέλος, είναι εμφανής η προσπάθεια νομιμοποίησης της «τεχνολογίας» αυτής μέσω της επιστήμης, ενώ στην ουσία αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση όπου τις βελόνες του αρχαίου βελονισμού ή το σιάτσου υποκαθιστούν τα «επιθέματα».


2. Συστημική Αναπαράσταση


Η Συστημική Επιστήμη είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο, που μελετά τη φύση των συστημάτων -από το απλό στο σύνθετο- στη φύση, την κοινωνία, και την ίδια την επιστήμη. Η θεωρία των συστημάτων στοχεύει στην ανάπτυξη διεπιστημονικών θεμελίων, που να έχουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς, όπως η μηχανική, η βιολογία, η ιατρική και οι κοινωνικές επιστήμες.


Γενικότερα, στο πλαίσιο της επιστήμης των συστημάτων και της φιλοσοφίας των συστημάτων, ο όρος «συστημικός» αναφέρεται σε μια πρωτοβουλία για τη μελέτη των συστημάτων από μια ολιστική (συλλογική) άποψη. Είναι μια προσπάθεια για την ανάπτυξη λογικών, μαθηματικών, μηχανικών και φιλοσοφικών παραδειγμάτων και πλαισίων, μέσα στα οποία, συστήματα φυσικά, τεχνολογικά, βιολογικά, κοινωνικά, γνωστικά και μεταφυσικά μπορούν να μελετηθούν και να μοντελοποιηθούν13.


Η συστημική θεωρία βασίστηκε, το 1968, στη γενική θεωρία συστημάτων του αυστριακού βιολόγου Karl Ludwig von Bertalanffy. Πρόκειται για μια θεωρία η οποία αναπτύχθηκε αρχικά στο χώρο της μηχανικής, για να βρει αργότερα εφαρμογή και σε άλλες επιστήμες, όπως η οικονομία, η βιολογία, και η πληροφορική14. Ο όρος «συστημικός» επινοήθηκε το 1970 από τον Mario Bunge και άλλους, ως ένα εναλλακτικό παράδειγμα για έρευνα, που σχετίζεται με τη θεωρία γενικών συστημάτων και την επιστήμη των συστημάτων15. Η Συστημική Αναπαράσταση λοιπόν αποτελεί μία προσπάθεια εφαρμογής του «συστημικού» μοντέλου στην ψυχολογία και μία ελπίδα ότι η εφαρμογή αυτή θα δράσει θεραπευτικά στον άνθρωπο.


Κατά τους συστημικούς «θεραπευτές», «η αντιμετώπιση ενός προβλήματος, μιας κακουχίας, ενός διλήμματος για μια καίρια απόφαση κ.λπ. γίνεται μέσα από ένα δρώμενο, όπου εμφανίζονται/‟στήνονται” τα μέλη ενός συστήματος σε θέσεις και σχέσεις όσο το δυνατόν πιο πιστές στο πώς ακριβώς είναι και υπάρχουν. Οι συναρτήσεις, οι σχέσεις, οι εικόνες και τα συναισθήματα που αναφύονται δίνουν καίριες πληροφορίες για ολόκληρο το εξεταζόμενο σύστημα και για τον ενδιαφερόμενο, οδηγώντας σε λεπτές συνειδητοποιήσεις και διευρυμένη αυτογνωσία»16.


Η Συστημική Αναπαράσταση είναι λοιπόν, κατά τους υποστηρικτές της μεθόδου, «μια εξέλιξη της θεωρίας των Συστημάτων και της Κυβερνητικής, που … προσανατόλισαν την ψυχολογική ματιά από το άτομο στο ‟όλον” και από τις προσωπικές ιδιότητες στις σχέσεις»17. Υποστηρίζεται δε ότι «τροφοδότησε με σειρά μοντέλων την ατομική και οικογενειακή θεραπεία διεθνώς» και ότι «εισήχθη στην Ελλάδα στη δεκαετία του ’60 με την εργασία των Γιώργου και Βάσως Βασιλείου18…»19. Και όπως δηλώνεται από γνωστό φορέα, που εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο: «Θεμελιωτής της μεθόδου είναι ο Γερμανός ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος Μπερτ Χέλινγκερ (Bert Hellinger), που με μοναδικό τρόπο κατόρθωσε να ενοποιήσει ερεθίσματα και ανακαλύψεις από ολόκληρο το πεδίο της ψυχοθεραπείας και να εμφανίσει στην δεκαετία του 1980 αυτή την νέα πρόταση. Ξεκινώντας από την ψυχανάλυση και διαπερνώντας σχολές όπως θεραπευτική ύπνωση, συναλλακτική ανάλυση20, πρωτογενής θεραπεία21, νευρογλωσσικός προγραμματισμός, ψυχόδραμα κλπ.»…22.


Από τα ανωτέρω εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Συστημική Αναπαράσταση είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μία ακόμη προσπάθεια διερεύνησης της ψυχής του ανθρώπου· μία προσπάθεια που ξεκίνησε με την ψυχαναλυτική θεωρία του Σίγκμουντ Φρόυντ, τον 19ο αιώνα, για να αποτελέσει τον πυρήνα εκατοντάδων ψυχολογικών και «ψυχοθεραπευτικών» σχολών και θεωριών, που μπορεί κάποιες να εκφράζουν την καλή προαίρεση των ενασχολουμένων στο να κατανοήσουν και να θεραπεύσουν τον συνάνθρωπο [πάντοτε πειραματιζόμενες], άλλες όμως αποτελούν τον προθάλαμο και συμπλέκονται με τον αποκρυφισμό και τη «Νέα Εποχή του Υδροχόου», όπως η «ανθρωπιστική ψυχολογία», η «υπερπροσωπική ψυχολογία» κ.ά.


Βέβαια την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των προσεγγίσεων απόκειται να την κρίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, κυρίως ψυχίατροι-νευρολόγοι, αρκεί οι μέθοδοι αυτές -που συνεχώς ευρίσκονται σε «διερευνητικό» και «πειραματικό στάδιο»- να μην αποτελούν τη «θρησκευτική» επιλογή των κριτών, καθώς σε πολλές από τις μεθόδους αυτές έχουν ενσωματωθεί θρησκευτικά και φιλοσοφικά στοιχεία, δάνεια από τον Βουδισμό, Ινδουισμό, Ταοϊσμό και γενικά τις θρησκείες της Ανατολής23.


Όσον αφορά δε στον υπνωτισμό, τον κατ’ ευφημισμόν αναφερόμενο ως «θεραπευτική ύπνωση», στον οποίο μαθήτευσε ο Μπερτ Χέλινγκερ μαζί με NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό)24, ψυχόδραμα25 κ.λπ., θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι ένας πολύ ευαίσθητος χώρος, που τρέφει πολλούς κινδύνους για τον άνθρωπο. Το τι μπορεί να στοιχίσει αυτή η ενασχόληση στον πειραματιζόμενο με την ύπνωση, το αφήνουμε ασχολίαστο…


3. Κβαντική Βιοανάδραση


Τι είναι τα κβάντα (quanta). Στις 7 Οκτωβρίου του 1900 ο Μαξ Πλανκ (Max Planck), καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στην προσπάθειά του να εξηγήσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του «σκοτεινού σώματος» (Black Body Radiation)26 με βάση τους νόμους της θερμοδυναμικής, αναγκάστηκε να χωρίσει την ενέργεια σε μικροσκοπικά, στοιχειώδη μέρη, τα κβάντα, εισάγοντας μια καινούρια σταθερά, (h=6,6x10-27 ergsecond), που ονομάζεται σταθερά Πλανκ. Έτσι συνέβη η μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της φυσικής, αφού για πρώτη φορά, από την εποχή του Νεύτωνα, κάποιος θεωρούσε πως η ενέργεια δεν είναι συνεχής αλλά χωρίζεται σε πεπερασμένα, μετρήσιμα μέρη. Χάρη σε αυτή την ανακάλυψη ο Πλανκ κέρδισε το Νομπέλ Φυσικής το 1918 κι έτσι ορίστηκε η αρχή της κβαντικής θεωρίας27.


Τι είναι η βιοανάδραση (Biofeedback).


Η βιοανάδραση είναι η διαδικασία που, κατά τους υποστηρικτές της, επιτρέπει στον άνθρωπο να μάθει πώς μπορεί να αλλάξει την φυσιολογική του δραστηριότητα με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της απόδοσής του. Με συγκεκριμένα όργανα (μηχανήματα) μετρώνται κάποιες από τις δραστηριότητες του οργανισμού, όπως τα εγκεφαλικά κύματα, η καρδιακή λειτουργία, η αναπνοή, η μυϊκή δραστηριότητα και η θερμοκρασία του δέρματος. Αυτά τα μέσα τροφοδοτούν τις πληροφορίες τους στο χρήστη. Με βάση τις πληροφορίες αυτές, ο χειριστής των οργάνων, «βγάζει συμπεράσματα» -συχνά σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο σκέψης, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά-σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη ζωή του ενδιαφερόμενου28.


Όμως, η διεθνής ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις προτάσεις αυτές και την τεκμηρίωση της πρακτικής της βιοανάδρασης, τόσον για την αποτελεσματικότητά της, όσον και για το κόστος της. Οι επικριτές αμφισβητούν αυτές τις «θεραπείες», αντιπαραθέτοντας τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας της συμπεριφοράς του ανθρώπου και τις μεθόδους της κλασικής ιατρικής29. Είναι εμφανές ότι η χρήση ενός οργάνου -ενός γαλβανόμετρου π.χ.- δε νομιμοποιεί τον χειριστή του οργάνου και στην εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τη φύση ενός ιατρικού ή ψυχικού προβλήματος και κατ’ επέκταση την εισήγηση κάποιας «θεραπείας». Παράδειγμα του ανωτέρω αποτελεί και το «ηλεκτρόμετρο» (e-meter) του Λ.Ρ. Χάμπαρντ, κλασικό εργαλείο για την παγίδευση ανύποπτων ανθρώπων στην οργάνωση της Σαηεντολογίας.


Επιστρέφοντας στο σχόλιό μας σχετικά με τις δραστηριότητες του «Body Mind & Soul» διαβάζουμε…


«Τι είναι το Quantum SCIO/INDIGO30.


Το SCIO/INDIGO είναι ένα εξεζητημένο και υπέρ-εξελιγμένο μηχάνημα βίο-μέτρησης, βίο-ανάλυσης, βίο-ανίχνευσης και επιστροφής (βίο-ανάδρασης) στον οργανισμόκβαντικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός μας συντονίζεται (βιοσυντονισμός) και εξισορροπείται με αποτέλεσμα να έχουμε θεραπεία σε κυτταρικό και οργανικό επίπεδο, σε σώμα, νου και συναίσθημα. Είναι απόλυτα ασφαλές για τον άνθρωπο γιατί βασίζεται σε συμπαγείς επιστημονικές βάσεις. Ενσωματώνει ένα σύστημα που μετράει τις συχνότητες του εγκεφάλου αλλά και όλου του σώματος (Bodyscan) και με ένα δυνατό λογισμικό μεταφράζει, αναλύει και επιστρέφει θεραπευτικά πεδία πίσω στον οργανισμό δίνοντας την δυνατότητα σε θεραπευτή και θεραπευόμενονα παρακολουθούν τρισδιάστατα την όλη διαδικασία στην οθόνη του υπολογιστή!».


Μεταφράζοντας το ανωτέρω κείμενο θα σταθούμε στο ότι η μεν συσκευή SCIO/INDIGO μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα των μετρήσεών της σε κάποιο πρόγραμμα Η/Υ, αλλά την ερμηνεία των δεδομένων την κάνει πάλι ο χειριστής του προγράμματος, προφανώς ο άνθρωπος του «Body Mind & Soul», ο οποίος με βάση τον προσωπικό του υπαρξιακό προσανατολισμό θα ερμηνεύσει κατά το δοκούν και θα προτείνει «θεραπείες» σαν αυτές που διαβάζουμε στη συνέχεια…


«Ανιχνεύοντας δίνει [το μηχάνημα] όλες τις πληροφορίες αλλά και τη θεραπεία που χρειάζεται ενσωματώνοντας στο λογισμικό του και εφαρμόζοντας θεραπείες, όπως:Ομοιοπαθητική -με ενσωματωμένες τις μετρήσεις των περισσοτέρων ομοιοπαθητικών φαρμάκων για την εύρεση του απόλυτα όμοιου-. Φυσική Ιατρική, Βοτανοθεραπεία,Βελονισμό, Χειροπρακτική, Δυναμική-ενεργειακή Ιατρική, Ομοτοξικολογία, Αποτοξίνωση, Orgone [του Βίλχελμ Ράιχ] and Fire Generator, ELF Magnetic Field,Harmonic Therapy, Scalar ( tsakras), Schuman Wave, Aura Program, Sarcode (όργανα)Program, Delusion therapy, Hammer Medicine, Πρόγραμμα ενίσχυσης αθλητών,Ψυχολογία, Αρωματοθεραπεία, Ρεφλεξολογία, Ανθοθεραπεία [τα ανθοϊάματα Μπαχ],Χρωματοθεραπεία, Νευρογλωσσικό Επαναπροσδιορισμό [NLP], Βιοσυντονισμό, Βίο-ανάδραση, Ολιστική Οδοντιατρική, Κρανιοϊερή Spinal Program και πολλές άλλες φυσικές και εναλλακτικές θεραπείες».


Θα ήταν περιττό πιστεύουμε να επιμείνουμε περισσότερο στην ανάλυση του ανωτέρω κειμένου, καθώς δεν υπάρχει προφανώς εναλλακτική και νεοεποχίτικη πρακτική η οποία να μη μπορεί να περιληφθεί μεταξύ των όσων δύναται να «χειρισθεί» το «εξεζητημένοκαι υπέρ-εξελιγμένο» αυτό μηχάνημα. Αξίζει όμως να αναφερθούν μερικές από τις «παθήσεις» που περιλαμβάνονται στις «θεραπευτικές δυνατότητες» της συσκευής του «Body Mind & Soul» τις οποίες και παραθέτουμε στη συνέχεια…


«Πραγματοποιείται ενεργειακός έλεγχος, αποτύπωση και βιοσυντονισμός σε: Όλα τα όργανα και τα συστήματα του οργανισμού σε σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό καιπνευματικό επίπεδο. Δυσανεξίες, αλλεργίες και ευαισθησίες. Συναισθήματα, ορμόνες και νευροδιαβιβαστές. Κατάσταση DNA και βελτίωσή του. Οξειδωτικό στρες. Βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία. Αίμα και συστατικά του, μικροβιακή κατάσταση οργανισμού. Τοξίνες, βαρέα μέταλλα, επιβαρύνσεις από διατροφή και περιβάλλον, παρενέργειες χημικών φαρμάκων, εμβολίων και εντοπισμός των τοξινωμένων οργάνων. Εγκέφαλο, για καλή λειτουργία των λοβών, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής, παρορμητικότητα, αυτισμό, δυσλεξία, ενίσχυση μάθησης, μνήμης. Ανάλυση νευροδιαβιβαστών, θεραπεία ασυνείδητου, τραυμάτων στρες, συναισθημάτων, κατάθλιψης, νευρώσεων, φοβιών, εξαρτήσεων κ.α. Μολύνσεις, λοιμώξεις, φλεγμονές. Συμπτώματα Ασθενειών κ.α.


Και βοηθάει σε: Μείωση βάρους και έλεγχο βουλιμίας. Ενεργοποίηση του μεταβολισμού,Ψυχική ισορροπία, Μείωση του στρες και του άγχους, Αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών και του γήρατος, Πρόληψη από ασθένειες, Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, Συναισθηματική απεμπλοκή και πολλά άλλα ακόμη».


Είναι τρομερό, η επιστημονική εργασία ενός ερευνητού (Μαξ Πλανκ, Νομπέλ Φυσικής, 1918) και οι τεχνικές δυνατότητες κάποιων συσκευών μετρήσεων (ηλεκτρομυογράφων, ηλεκτροθερμογράφων, ηλεκτροδερμογράφων κ.λπ.) να γίνονται σήμερα εφαλτήριο για την επιστροφή στις μέρες μας του γιατρού-μάγου των πρωτογόνων φυλών και του αλχημιστή του Μεσαίωνα.


Συνεχίζεται


_________________


1. Σώμα, Νους και Ψυχή.


2. Σ.τ.Σ. Οι υπογραμμίσεις, δικές μας.


3. Βλ. Μαίρη Ζαπίτη. http://bodymindsoul.gr/main/


4. Οι ονομασίες αυτές αποδίδονται στην ίδια υποτιθέμενη «ενέργεια» και απαντώνται αντίστοιχα: στην ινδουιστική κοσμολογία (πράνα), στην Ιαπωνική ή Κινεζική παράδοση (κι ή τσι), στον αυστριακό ψυχαναλυτή Βίλχελμ Ράιχ (οργόνη), στο γερμανό γιατρό Φραντς Άντον Μέσμερ (ζωτικός μαγνητισμός), στο φιλόσοφο Ανρί Μπερξόν (ζωτική δύναμη) και στους αρχαίους φιλοσόφους, στους αλχημιστές του Μεσαίωνα και στη μασονία (αιθέρας).


5. Kundalini: Προϊόν της γιογκικής φιλοσοφίας. Μία μορφή της Σάκτι ή της «σωματικής σεξουαλικής ενέργειας», απαντώμενη στην ανατολική θρησκευτική ή πνευματική παράδοση, ως ενυπάρχουσα πνευματική ενέργεια, που μπορεί να αφυπνιστεί για να καθαρίσει την ανθρώπινη υπόσταση και τελικά να παραχωρήσει την κατάσταση της γιόγκα, δηλαδή της ένωσης του «αναζητητή της αλήθειας» με τη θεότητα.http://en.wikipedia.org/wiki/Libido


6. Libido: Η σεξουαλική ορμή ή η επιθυμία ενός ατόμου για σεξουαλική δραστηριότητα. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τον Sigmund Freud στην ψυχαναλυτική θεωρία του.http://en.wikipedia.org/wiki/Libido


7. Βλ. π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου, «Αυτογνωσία, Αυτοπραγμάτωση, Σωτηρία», Αθήνα 1991.










12. Στο ίδιο.












18. Σ.τ.Σ. Πρόκειται για τους ιδρυτές του «Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου» (ΑΚΜΑ), στο Π. Φάληρο.




20. Σ.τ.Σ. Transactional analysis. Μία ακόμη προσπάθεια για την κατανόηση της ψυχής, από τον Καναδό Eric Berne. Η θεωρία έγινε ιδιαίτερα γνωστή και στη χώρα μας, τη δεκαετία του ’70 με το βιβλίο του E. Berne, «Παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι» και «Είμαι ΟΚ, Είσαι ΟΚ» του Thomas Anthony Harris.


21. Σ.τ.Σ. Primal therapy. Είδος «ψυχοθεραπείας», όπου ο ασθενής θυμάται και αναπαριστά μια ιδιαίτερα ενοχλητική εμπειρία, που συνέβη συνήθως νωρίς στη ζωή και εκφράζει καταπιεσμένο θυμό ή απογοήτευση, ιδίως με αυθόρμητες και ανεξέλεγκτες κραυγές, υστερία ή βία. Η μέθοδος ονομάζεται και πρωταρχική κραυγή (primal scream).






24. Βλ. Ολιστικές-εναλλακτικές πρακτικές στο όνομα της επιστήμης, περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ, τ. 23, Ιαν.-Μάρτ. 2001, σσ. 44-45.


25. Psychodrama. Είδος ομαδικής ψυχοθεραπείας, που επινοήθηκε από τον Jacob Moreno. Πρόκειται για μέθοδο διερεύνησης του ψυχισμού των ατόμων, όπου οι συμμετέχοντες δραματοποιούν, αναπαριστούν δηλαδή θεατρικά, παρόντα, παρελθόντα ή και μελλοντικά γεγονότα από τη ζωή τους, αντί να τα εξαγγέλλουν. http://en.wikipedia.org/wiki/Psychodrama








29. Στο ίδιο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.