Ετικέτες

10.7.15

ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δυο γνωστοί Ευρωπαίοι στον χώρο της τέχνης και της δημοσιογραφίας, η Ιταλίδα σκηνοθέτρια, Annalisa Piras και ο βρετανός δημοσιογράφος, Bill Emmott’s, παρουσίασαν πρόσφατα μια κινηματογραφική παραγωγή με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «The Great European Disaster», που προβλέπει την καταστροφή της Ευρώπης με την μορφή ενός ευρωπαϊκού ολοκαυτώματος, αν συνεχιστεί αυτή η αυτοκτονική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η παρουσίαση αυτή που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, γίνεται επίκαιρη μετά τις ομιλίες που παρακολουθήσαμε την Τρίτη 7 Ιουλίου στο ευρωκοινοβούλιο επί τη ευκαιρία της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού κ Τσίπρα. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της πανευρωπαϊκής συνεδρίασης, ήταν οι παρουσίες και οι ομιλίες της Γαλλίδας, Marine le Pen, επίδοξη μελλοντική η προεδρίνα της Γαλλίας, όπως προφητεύει το «The Great European Disaster» και του Βρετανού, Nigel Farage, επιδόξου πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας η οποία ετοιμάζεται για ένα ηχηρό Brexit.

Όσοι παρακολουθήσαν τις ομιλίες αυτών των δυο, θα παρατήρησαν τις άμεσες και ηχηρές προτροπές τους προς τον κ Τσίπρα να εγκαταλείψει το δυνατόν γρηγορότερα το ευρώ και σε προέκταση αυτή την σημερινή θνησιγενής Ευρωπαϊκή Ένωση, αν πραγματικά θέλει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να βρει ξανά η χώρα του τον ρυθμό της ανάπτυξης.

Το μεγάλο και αμείλικτο ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι ποιο είναι το μέλλον αυτής της Ευρώπης, με μια καταστροφική πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί από κάποιους γερμανικούς οικονομικούς παράγοντες που διέπονται από ιδεοληπτικές εμμονές και η οποία οδηγεί πολλές χώρες σε τραγικά αδιέξοδα, με υπέρογκα χρέη, τα οποία ποτέ δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν καθώς η οικονομία τους ή θα συρρικνώνεται, ή θα πελαγοδρομεί.

Η κατάσταση αυτή, όπως το τονίζει η κινηματογραφική παρουσίαση, ευνοεί την άνοδο του εθνικισμού, μια παρόμοια κατάσταση με το μεσοδιάστημα των δυο παγκοσμίων πολέμων που οδήγησαν την Ευρώπη σε ένα τραγικό ολοκαύτωμα με εκατομμύρια θύματα.

Αυτή την άνοδο του εθνικισμού ευνοεί και το προφανές και ανεπανάληπτο κύμα λαθρομεταναστών από την βόριο Αφρική, που η ίδια η Ευρώπη φρόντισε να την αποσταθεροποιήσει με την ανατροπή του καθεστώτος της Λιβύης και κυρίως από την Ασία, όπου πάλι η ίδια η Ευρώπη με την συνεργασία των ΗΠΑ προκάλεσε τον αιματηρό εμφύλιο της Συρίας, την τραγωδία του Ιράκ και τον αδιέξοδο πόλεμο του Αφγανιστάν. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα τεράστιο κύμα εκατομμυρίων, κυρίως μουσουλμάνων, που εισβάλουν καθημερινά στην Ευρώπη με πρώτους σταθμούς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στην παρουσίαση γίνεται λόγος και για τα δυο «εξτρεμιστικά» πολιτικά κινήματα, όπως χαρακτηρίζονται, ο Σύριζα στην Ελλάδα και οι Podemos στην Ισπανία, τα οποία είναι και αυτά όπως υποστηριζει το «The Great European Disaster», αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών αδιεξόδων και συντείνουν στις διαλυτικές τάσεις της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συμπερασματικά το όραμα του Ουίνστων Τσόρτσιλ, στη συνέχεια των Ντε Γκολ και Αντενάουερ, η δημιουργία της ΕΟΚ και η συμβολή των Μιτεράν και Χέλμουτ Κολ για την ευρωπαϊκή ένωση, σήμερα καταρρέει την ίδια ώρα που εκατομμύρια εκτός Ευρώπης ονειρεύονται να εισρεύσουν στην «χώρα της ευτυχίας», όπως νομίζουν πως είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος, ενώ στην ανατολική Ευρώπη ακονίζουν τα «μαχαίρια» και ονειρεύονται το ολοκαύτωμα της Ρωσίας.

Το τέλος της Ενωμένης Ευρώπης αν δεν γίνει κάτι να αναστραφεί αυτή η πορεία, θα είναι πολύ πιο τραγικό από αυτό που είχε γίνει μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Οι καμπάνες ήδη χτυπούν, αλλά ποιοι πραγματικά της ακούν ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.