Ετικέτες

15.6.15

Ξέρεις ποια θα είναι η πιο συχνή ασθένεια στον αναπτυγμένο κόσμο το 2030;

π. Σάββας Αγιορείτης - 
Η αιτία της κατάθλιψης






Η ομιλία του ιερομονάχου π. Σάββα Αγιορείτη στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης το Σάββατο 10/1/2015 με θέμα: «H αιτία της κατάθλιψης».

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, στις 7 μ.μ., στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη», πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για το μήνα Ιανουάριο από τον Ιεραποστολικό Σύλλογο «Κυριακή» εκδήλωση με ομιλητή τον ιερομόναχο π. Σάββα Αγιορείτη και με θέμα: «Η αιτία της κατάθλιψης».

Στην ομιλία του ο π. Σάββας είπε ότι η κατάθλιψη είναι η πιο αυξανόμενη νόσος σ’ όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργα¬νι¬σμού Υγείας το 2030 ἡ κατάθλιψη θα είναι η πιο συχνή ασθένεια στον αναπτυγμένο κόσμο. Η αιτία της τεράστιας αυτής αύξησης είναι ο μεγάλος εγωισμός των συγχρόνων ανθρώπων, η αχαλίνωτη παράδοση τους στην υπερηφάνεια και σ’ όλα τα άλλα πάθη.

Πρέπει να αγαπήσουμε τον Θεό! Μέσω της προσευχής προς τον Θεό ταπεινωνόμαστε και νιώθουμε την χαρά γιατί φεύγουν οι πονηροί και αμαρτωλοί λογισμοί. 

Ο άνθρωπος που απομακρύνεται από τον Θεό λόγω της υπερηφάνειάς του, νιώθει μοναξιά, ανία, που δημιουργούν άγχος και στην συνέχεια την κατάθλιψη. Τα πλούτη, όντως δεν φέρνουν την ευτυχία. Όσο περισσότερα αποκτά ο άνθρωπος, τόσο μεγαλώνει και το άγχος του γιατί αυξάνει ο εγωισμός του. Γίνεται υπερήφανος αλλά και καταθλιπτικός. Δεν είναι ευτυχισμένος γιατί δεν ταπεινώνεται. Νιώθει βαρύ ψυχικό πόνο και μεγάλη θλίψη όταν λείπει η Χάρις του Θεού.

Οι ανθρώπινες αμαρτίες όταν συσσωρεύονται γίνονται πάθη που μας αιχμαλωτίζουν και δεν μπορούμε να αισθανθούμε την χαρά που μας χαρίζει η θεία Χάρις. Όταν τα πολεμήσουμε ελευθερωνόμαστε και διώχνουμε τα πάθη. Ο τρόπος για να ξεφύγουμε απ’όλα αυτά είναι η ταπείνωση που έρχεται μέσω της εξομολόγησης. Η εξομολόγηση –η θεία ψυχανάλυση – θεραπεύει όλα τα ψυχικά προβλήματα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να θεραπευτεί μέσα στους κόλπους της εκκλησίας με εξομολόγηση και «Θείο έρωτα». Πρέπει ν’ αγαπήσουμε τον Χριστό μας. Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας μας η ακηδία, η αμέλεια στα πνευματικά ευθύνεται για την κατάθλιψη. Το φάρμακο για την θεραπεία της είναι η μετάνοια και η ταπείνωση η οποία επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους:

1ο : Να συναισθανθούμε την αμαρτωλότητά μας. 

2ο : Nα αγαπήσουμε τον σωματικό κόπο για να ταπεινωθεί και η ψυχή μας και 

3ο: Να προσευχόμαστε αδιαλείπτως για να αποκτήσουμε την θεία Χάρι. Εξ άλλου ο Κύριός μας είπε: «Χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν».Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την θέληση του Θεού. Αν ο άνθρωπος καταλάβει και αναγνωρίσει την αδυναμία του τότε μπορεί να απαλλαγεί απ’ οτιδήποτε τον βασανίζει και φυσικά από την κατάθλιψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.