Ετικέτες

9.5.15

Ποιος είναι ο αρχάγγελος Ουριήλ;

Ποιος ήταν ο αρχάγγελος Ουριήλ;
Ο Αρχάγγελος Ουριήλ «Ο Εκτελεστικός Άγγελος, ο Άγγελος που Υπηρετεί»
Αυτός ο αρχάγγελος που το όνομα του σημαίνει "Το Φως του Θεού", φέρνει το θείο φως στη ζωή μας, καθότι μετατρέπει τις οδυνηρές μνήμες και μας απελευθερώνει από τα οδυνηρά φορτία ή ευθύνες του παρελθόντος, αλλά και ο Αρχάγγελος που ζει τη δυστυχία των κολασμένων.
Άγγελος της Μουσικής
Κατά το Χριστιανισμό, ο Ουριήλ είναι ο Άγγελος της Μουσικής. Ο Άγγελος της Ποίησης και ο ΄Αγγελος της Προφητείας.
Η εκκλησία τον αποδεχόταν ως έναν από τους αρχαγγέλους για πολλούς αιώνες και τελικά τον αφαίρεσαν από τα αρχεία το 745 μ.Χ. για το λόγο ότι την ανησυχούσε πάρα πολύ η εξέχουσα θέση που ο λαός προσέδιδε στους αγγέλους.
Μερικές φορές περιγράφεται σαν ο "Αρχάγγελος της Σωτηρίας", "το Φως του Θεού", "η Φωτιά του Θεού".
Το σύμβολο του Ουριήλ, ένα ανοιχτό χέρι που κρατά μια φλόγα, συμβολίζει ένα μεγάλο δώρο για την ανθρωπότητα. Είναι η φλόγα της Αγάπης που πυροδοτεί την καρδιά στην υπηρεσία του Θεού.
Αρχάγγελος του Άδη
Ως τέταρτος Αρχάγγελος αναφέρεται ο Ουριήλ. Η ονομασία του σημαίνει πως ο Θεός είναι φως! Γεγονός είναι πως γι’ αυτόν δεν έχουμε καμία αγιογραφική τεκμηρίωση, όμως αντλούμε αρκετές σχετικές πληροφορίες από την Ιουδαϊκή και τη Χριστιανή παράδοση. Προβάλλεται ως ο Αρχάγγελος του Άδη, με ειδική μάλιστα αποστολή και λειτούργημα την επιμέλεια των ψυχών.
Σε όραμα που είδε ο Άγιος Νήφων, επίσκοπος Κωνσταντιανής «της κατ’ Αλεξάνδρειαν» (4ος αιώνας μ.Χ.), ο Ουριήλ ήταν «αρχηγός αγγελικής παράταξης, λευκός σαν το χιόνι, ολοφώτεινος και σαγηνευτικός»[1].
Είναι ο Αρχάγγελος που ζει τη δυστυχία των κολασμένων και με βαθιά συμπόνια σ’ αυτούς, ψάλλει τον όγδοο στίχο του 81ου ψαλμού: «Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην»[2]. Προσεύχεται να έλθει γρήγορα η ημέρα της Κρίσεως...[3]

5 σχόλια:

 1. Δεν είναι κάπως περίεργος ο λόγος για τον οποίο αφαίρεσαν το όνομά του;
  Και γιατί άγγελος της μουσικής; Κάπου είχα διαβάσει κάποτε πως ἀγγελος της μουσικής εθεωρείτο ο εωσφόρος προτού εκπέσει. Δεν γνωρίζω εάν και κατά πόσον ευσταθεί, βεβαίως, απλώς το θυμήθηκα...
  Θα ρωτήσω τον Πνευματικό μου, αλλά καλό θα ήταν, νομίζω, να δημοσιεύσετε και σεις κάτι σχετικό, αφού προηγηθεί σχετική έρευνα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως ξέρει κάποιος που μπορώ να βρω βιβλία σχετικά με τον Άγγελο ουριηλ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Nai apo thn apostoliki diakonia oi ageloi sthn zwh mad legete m fenete einai enas apo tous 4 agelous arxagelous ton tesaron anemon rafahl mhxahl gavrhhl ourihl k oi arxageloi einai 12 sto sinolo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΓΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αφού τον αναφέρει ο Άγιος Νήφων, επίσκοπος Κωνσταντιανής στο όραμα του για την Δευτέρα Παρουσία πως μπορεί να είναι ο εωσφόρος. Επίσης υπάρχει και η εκκλησιαστική μουσική και η μουσική των αγγέλων που είναι ανώτερη, μη μπερδεύουμε τα πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ να γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στην εν λόγω ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.