Ετικέτες

20.3.15

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΤΙΚΑ ΜΥΤΗΣ - ΛΕΜΕ " ΝΑΙ" Η "ΟΧΙ" ?


Αποσυμφορητικά μύτης: Λέμε «ναι» ή «όχι»;Επιτρέπονται τα αποσυμφορητικά μύτης στα μικρά παιδιά; 

Στα παιδιά κάτω του έτους δεν χορηγούνται τοπικά σκευάσματα για τη μύτη μεταξύ των οποίων είναι και τα αποσυμφoρητικά. Ακόμα όμως και για τα μεγαλύτερα παιδάκια, δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση των τοπικών σκευασμάτων τόσο στη διάρκεια της θεραπείας, όσο και στην ποσότητα των φαρμάκων.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του γιατρού. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η βουλωμένη μυτούλα σε παιδιά κάτω του έτους είναι με πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Αυτό που επίσης  μπορεί να βοηθήσει τη μύτη να ξεβουλώσει είναι το μπάνιο και γενικά η παραμονή σε περιβάλλον με ατμούς. Να θυμάστε ότι η βουλωμένη μυτούλα μπορεί να κάνει και μια βδομάδα μέχρι δέκα μέρες να περάσει. Αν οι εκκρίσεις επιμένουν και δεν είναι διαυγείς ενημερώστε το γιατρό ο οποίος πιθανόν να εξετάσει το παιδί για να αποφασίσει αν χρειάζεται να του χορηγηθεί άλλη θεραπεία.

Απαντά ο Χάρης Κατσαρδής, παιδίατρος-παιδοπνευμονολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Παιδιατρικού-Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ελπίς.


Βρογχίτιδα: Μπορώ να την προλάβω;Η κορούλα μου είναι 3,5 χρόνων και παθαίνει αρκετά συχνά λοίμωξη του αναπνευστικού (βρογχίτιδα). Αναρωτιέμαι αν υπάρχει τρόπος πρόληψης; 
Βρογχίτιδα: Μπορώ να την προλάβω;
Ένα προληπτικό μέτρο είναι ο συχνός καθαρισμός της μύτης. Κι αυτό γιατί οι εκκρίσεις από τη μύτη που δεν καθαρίζεται συνήθως καταπίνονται από το παιδί φτάνοντας στο κατώτερο αναπνευστικό. Γι’ αυτό, ιδιαίτερα όταν βλέπετε ότι η μύτη της κόρης σας είναι μπουκωμένη, φροντίστε να την καθαρίζετε συχνά με φυσιολογικό ορό. Έχει αποδειχθεί εξάλλου ότι αν δεν ελεγχθεί το μπούκωμα της μύτης δύσκολα διορθώνεται ο βήχας. Αν πάντως το παιδί παθαίνει συχνά «βρογχίτιδα» καλό θα είναι να επισκεφτείτε έναν παιδοπνευμονολόγο γιατί μπορεί να υποκρύπτεται άσθμα που εφόσον διαγνωστεί θα πρέπει να ρυθμιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Απαντά ο Χάρης Κατσαρδής, παιδίατρος-παιδοπνευμονολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Παιδιατρικού-Παιδοπνευμονολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ελπίς.

πηγη happymom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.