Ετικέτες

20.3.15

ΟΡΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΟΣΕΤΙΑ



ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η Ρωσία υπέγραψε σήμερα μια σειρά συμφωνιών με την Νότια Οσετία, την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, την οποία το Τμπιλίσι καταδίκασε ως «μια κίνηση που έχει στόχο την προσάρτηση», ενώ η Δύση επισημαίνει ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Βάσει της συμφωνίας «συμμαχίας και ενσωμάτωσης» που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας Λεοντίντ Τιμπίλοφ, οι δυνάμεις ασφαλείας, ο στρατός και οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ρωσίας θα ενοποιηθούν με αυτές της Νότιας Οσετίας.

Επίσης η Μόσχα θα δανείσει ένα δισεκατομμύριο ρούβλια (15 δισεκ. ευρώ) το 2016 στη Νότια Οσετία, μια περιοχή μόλις 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μόλις 50.000 κατοίκους, ενώ ο ρωσικός στρατός θα αναλάβει την προστασία των συνόρων της.

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη μετά τον σύντομο πόλεμό της με τη Γεωργία το 2008, όμως η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να θεωρεί τις περιοχές αυτές μέρος της Γεωργίας.

«Ακόμη ένα βήμα έγινε σήμερα για να ενισχυθεί η συνεργασία μας», δήλωσε ο Πούτιν, αφού υπέγραψε «μια ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία, «η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κοινού χώρου άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ταμάρ Μπερουχασβίλι δήλωσε: «Πρόκειται για μια κυνική και προκλητική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας (…) Την θεωρούμε μια κίνηση που έχει στόχο την προσάρτηση», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε τη συμφωνία αυτή, η οποία ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την ασταθή περιοχή του Καυκάσου.

«Η υπογραφή από τη Ρωσίας μιας “συμφωνίας συμμαχίας και ενσωμάτωσης” με την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετία θα είναι ένα ακόμη βήμα που είναι αντίθετο στις προσπάθειες να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή», επεσήμανε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Ημερησία Ινφογνώμων πολιτικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.