Ετικέτες

14.11.14

Η μνημόνευση των ονομάτων στην Προσκομιδή


–Τά σα­ραν­τα­λε­ί­τουρ­γα παι­διά μου ἔ­χου­νε με­γά­λη ἀ­ξί­α γιά τίς ψυ­χές τῶν ἀν­θρώ­πων. Γιά το­ύς ζῶν­τες καί το­ύς τε­θνε­ῶ­τας.

ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ: ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ

Ἀναφέρει ὁ καλός Κληρικός π. Στέφανος Ἀναγνωστόπουλος από τόν Πειραιά: «Τό γεγονός τό ὁποῖο ἀναφέρουμε συνέβη τό 1991.

Η νηστεία της μικρής Σαρακοστής (15/11 - 24/11)


Η μικρή Σαρακοστή (νηστεία των Χριστουγέννων) ή σαρανταήμερο ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου. Είναι πιο εύκολη από τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, αφού πολλές ημέρες (24/40) επιτρέπεται το ψάρι. Μόνο 8/40 μέρες είναι ημέρες αυστηρής νηστείας, ενώ τις υπόλοιπες 8/40 καταλύεται οίνος-έλαιο.

Κατά τη διάρκειά της δεν τρώμε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Όλες τις ημέρες επιτρέπεται αν το επιθυμούμε να φάμε ψάρι (άρα και λάδι-οίνο), εκτός από την 1η ημέρα (15/11), τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, αλλά και την τελευταία εβδομάδα (18-24/12). 

Πιο συγκεκριμένα:

Ημερίδα "Δημιουργία ή Εξέλιξη;": 4η εισήγηση (βίντεο)


4η εισήγηση: "Η θεωρία της εξελίξεως από πλευράς θεολογικής". 

Η εισήγηση έχει ως στόχο να αναδείξει την ασυμβατότητα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεως με την θεωρία της εξελίξεως του Δαρβίνου, αλλά και το ότι η θεολογική πλευρά δεν έρχεται σε αντίθεση με την επιστημονική, αρκεί να "κάνει ο καθένας την δουλειά του". Ασχολείται εκτός άλλων και με μια σύγχρονη απειλή - πλάνη, υπό την ονομασία "Εξελικτική Δημιουργία".

Την εισήγηση του αγαπητού μας π. Λαυρεντίου Γρατσία διάβασε ο σεβαστός π. Πασχάλης Γρίβας λόγω ίωσης του πρώτου. Δείτε την ομιλία και παρακάτω διαβάστε το κείμενο:

Ημερίδα "Δημιουργία ή Εξέλιξη;": 3η εισήγηση (βίντεο)


3η εισήγηση: Ομιλεί ο κ. Κωνσταντίνος Βουγάς, μοριακός βιολόγος. Η ομιλία του με τίτλο: "Η εξελικτική θεωρία υπό το πρίσμα της μοριακής βιολογίας" έχει δύο κύριους άξονες: 


α) την μιτοχονδριακή Εύα: Έρευνες οδηγούν ολοένα και πιο κοντά στην καταγωγή όλων των ανθρώπων από μία και μοναδική γυναίκα, σε απόλυτη συμφωνία με την Αγία Γραφή (Γένεση)

και 

β) τις αμφιβολίες του ίδιου του Κάρολου Δαρβίνου σχετικά με τη θεωρία του λόγω της περιπλοκότητας του ματιού. Αν γνώριζε αυτά που γνωρίζουν οι μοριακοί βιολόγοι της εποχής μας σχετικά με το DNA τι θα έλεγε άραγε;;;


Δείτε την ομιλία του κ. Βουγά σε 2 εκδοχές (ολόκληρη και μια συντομευμένη εκδοχή 9 λεπτών για τους βιαστικούς...):

Ημερίδα "Δημιουργία ή Εξέλιξη;": 2η εισήγηση (βίντεο)


"Ξυράφι του Όκαμ": 
Η απλούστερη εξήγηση είναι καλύτερη σε σχέση με μια πιο περίπλοκη.




2η εισήγηση: Ομιλεί ο κ. Νικόλαος Τσαμασφύρης, φυσικός. Η εισήγησή του έχει τίτλο: "Η θεωρία της εξελίξεως από πλευράς επιστημονικής".

Κεντρική ιδέα της αποτελεί το ξυράφι του Όκαμ: "Η απλούστερη εξήγηση είναι καλύτερη, δηλαδή είναι πιο πιθανό να είναι αληθής, σε σχέση με μια πιο περίπλοκη προσέγγιση του ίδιου ζητήματος."

Δείτε την ομιλία του κ. Τσαμασφύρη:

Ημερίδα "Δημιουργία ή Εξέλιξη;": 1η εισήγηση (βίντεο)

μοναδικό γνώρισμα του ανθρώπου: τα κόκκινα χείλη!
  
1η εισήγηση: Ομιλεί ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής κ. Ευάγγελος Κουτσιομήτης. Η εισήγηση του έχει τίτλο: "Η θεωρία της εξελίξεως από την πλευρά της Κλασικής Βιολογίας και της Ιατρικής - Ανατομίας"

Κεντρικό σημείο της ομιλίας του είναι η αναφορά και ανάλυση των ιδιαίτερων ανατομικών χαρακτηριστικών που διαθέτει μόνο ο άνθρωπος μεταξύ όλων των έμβιων όντων.

βασικό γνώρισμα του ανθρώπου: ο αντιτακτός μέγας δάκτυλος, ο αντίχειρας!
Δείτε την ομιλία του Ιατρού κ. Κουτσιομήτη:

Ημερίδα "Δημιουργία ή Εξέλιξη": Προσευχή και Χαιρετισμός (βίντεο)

βιντεοσκόπηση: Δημήτριος Λιάκος

Η ημερίδα με θέμα "Δημιουργία ή Εξέλιξη" έγινε το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 στο Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα. Διοργανώθηκε από την Ορθόδοξη Αγωνιστική Ομάδα: "Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος".

Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο συντονιστής κ. Γεώργιος Κεφαλιακός:

Πρωϊνή Προσευχή


πΣωφρόνιος Σαχάρωφ