Ετικέτες

3.4.14

Γέρων Νίκων από τη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους - Ομιλία στο Βόλο (31/3/14)

Ο Γέρων Νίκων από τη Νέα Σκήτη Αγίου Όρους στο Βόλο (BINTEO)

Γέροντας Θαδδαίος: Δεν υπάρχει δύναμη και όπλο που να μπορεί να νικήσει την αγάπη

Γέροντας Θαδδαίος: Δεν υπάρχει δύναμη και όπλο που να μπορεί να νικήσει την αγάπη
Η αγάπη είναι το πιο δυνατό όπλο πού υπάρχει στον κόσμο. Δεν υπάρχει δύναμη και όπλο πού να μπορεί να νικήσει την αγάπη. Όλες οι αρνητικές δυνάμεις φθίνουν μπροστά στην αγάπη.

Αγιορείτικη Διήγηση για τον Παράδεισο

Μαλακοπή, η υπόγεια πόλη στην Καππαδοκία – Εντυπωσιακό βίντεο

Μαλακοπή
Το 1963 ένας κάτοικος του χωριού Μαλακοπή (Derinkuyu στα Τουρκικά, που σημαίνει Βαθύ Πηγάδι) στην περιοχή της Καππαδοκίας, γκρεμίζοντας ένα τοίχο στο σπίτι του που ήταν -όπως όλα της περιοχής- σκαμμένο στο…βράχο, ανακάλυψε έκπληκτος, ότι πίσω από τον βράχο υπήρχε ένα μυστηριώδες δωμάτιο το οποίο δεν είχε ξαναδεί. Αυτό το δωμάτιο τον οδήγησε σ’ ένα άλλο και μετά σε άλλο και ούτω καθ’ εξής. Οι αρχαιολόγοι άρχισαν να μελετούν την υπόγεια πόλη και έφτασαν στα 40 μ. βάθος. Τελικά ανακαλύφθηκαν 11 επίπεδα εκ των οποίων μόνο στα οκτώ πρώτα είναι δυνατή η επίσκεψη, κάτι που ξεκίνησε το 1969. Στα υπόλοιπα γίνονται ακόμα μελέτες και ανασκαφές, από τους αρχαιολόγους.

Τί είναι ο "Μεγάλος Κανόνας", πότε ψάλλεται και ποιος ο σκοπός του;

 
Στην αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής, στο μεγάλο απόδειπνο των τεσσάρων πρώτων ημερών της Α΄ Εβδομάδας των Νηστειών διαβάζεται χωρισμένος σε τέσσερα μέρη ο Μεγάλος Κανόνας και ολόκληρος την Πέμπτη της Ε΄ εβδομάδας των Νηστειών. Ψάλλεται σε ήχο πλ. β΄ που είναι ιδιαίτερα κατανυκτικός, εκφραστικός του πένθους και της συντριβής της καρδιάς.