Ετικέτες

3.10.14

Η Κίνα προετοιμάζεται για πόλεμο;

stratos-kina
Είναι πολύ ενδιαφέρον το πώς οι Κινέζοι μιλούν όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για τη αμυντική  πολιτική. Η Κίνα κατά καιρούς αυξάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό της, δίνοντας προτεραιότητα στην αμυντική θωράκιση της χώρας . 


Η Κινεζική κρατική τηλεόραση  σε μια σπάνια συνέντευξη με έναν εξέχοντα Κινέζο αξιωματούχο, ο ίδιος δήλωσε ότι : «η διψήφια αύξηση στις αμυντικές δαπάνες , ίσως να μη φανερώνει και πολλά στο αμυντικό τομέα, μιας και σε σχέση με τις ΗΠΑ , είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Οι κινεζικές  εταιρείες όμως κυριαρχούν στην  παγκόσμια αγορά, και θέλουμε  κάποιος να τις προστατεύσει. βέβαια  η Κίνα ήταν πάντα ειρηνική χώρα και έτσι θα  παραμείνει» , ανέφερε ο κινέζος   αξιωματούχος  στο κινεζικό κανάλι CCTV. Είναι όμως, σημαντικό να εξηγήσουμε γιατί η  Κίνα ,  αυξάνει  συνεχώς την δύναμη της αμυντικής  της βιομηχανίας.
Για  το 2014, ο αμυντικός  προϋπολογισμός  της χώρας αυξήθηκε κατά 12,2%,  και  έως 800 δισεκατομμύρια γιουάν, φθάνοντας τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια . Το κινεζικό πολεμικό κατασκευάζει 3 αεροπλανοφόρα και  αρκετά υποβρύχια. Η κατασκευή  υποβρυχίων τύπου «Jin», θα δώσει  την δυνατότητα σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του  αμερικανικού Ναυτικού, στους κινεζικούς  πυραύλους να «φθάσουν» μέχρο την   Αλάσκα.
Οι στρατιωτικές  ασκήσεις των δυνάμεων των χωρών του συνασπισμού SCO που διεξήχθησαν τον Αύγουστο σε  κινεζική επαρχία, με την συμμετοχή 5 χωρών και μεγάλου αριθμού κινεζικών στρατευμάτων, αποτελούν μία εξαίρεση του κανόνα ως προς το είδος πολέμου που  προετοιμάζεται ο κινεζικός στρατός.
Με ποιο είδος πολέμου, όμως είναι συνυφασμένη η νέα Κίνα;
Η Κίνα απέκτησε  ξαφνικά επίγνωση των δικαιωμάτων της στο θαλάσσιο χώρο του δυτικού ειρηνικού ωκεανού . Οι Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό, αν και  αιφνιδιάστηκαν αρχικά, έθεσαν το ερώτημα: « με την ύπαρξη του 7ου αμερικανικού στόλου στην περιοχή, ο οποίος υπερέχει σαφώς, γιατί οι κινέζοι  επιθυμούν την κατασκευή δικών τους  αεροπλανοφόρων, και ισχυρού ναυτικού ανοικτής θαλάσσης; Ίσως υπάρχει και μια άλλη λογική άποψη. Η Κίνα έχει μια τεράστια ακτογραμμή. Το εμπόριο της στην  μεγαλύτερη έκταση του πραγματοποιείται από την  θαλάσσια οδό, έτσι η δημιουργία ενός ισχυρού πολεμικού ναυτικού αποτελεί κάτι  φυσιολογικό .
«Η κατάκτηση των Ωκεανών αποτελεί μακρά παράδοση στον κινεζικό πολιτισμό» είπε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ο Sytszin Sun, πρόεδρος του ινστιτούτου μελέτης  της τέχνης του πολέμου  Sun Tzu, και επιτρόπου της πολιτικής της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Κίνας.
Ο Sun Sytszin αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της ιστορίας του διάσημου κινέζου φιλόσοφου και στρατηγού, που έγραψε την ανεπανάληπτη πραγματεία σχετικά με τον πόλεμο. « Για να  αποφευχθεί ο πόλεμος, είναι απαραίτητο να προετοιμαστείς για αυτόν», εξηγεί υπό φιλοσοφική έννοια   ό ίδιος, δικαιολογώντας την Κίνα,  και την αμυντική  πολιτικής της.
Η Πραγματεία, γράφτηκε πριν από 2500 χρόνια από τον ίδιο τον Sun Tzu. Τα 13 κεφάλαια της «Τέχνης του Πολέμου» για πολλούς αιώνες ήταν  το Α και το Ω για τους διοικητές όχι μόνο στην Κίνα και την  Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για τον στρατό, αλλά για πολιτικούς , επιχειρηματίες, ακόμη και αθλητές.
Η αύξηση των δαπανών για την άμυνα ενοχλεί πολλούς, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα κερδίζει έδαφος στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό συνεχώς , όπου η Ουάσιγκτον είχε πάντα μια ισχυρή επιρροή, αναφέρουν κινέζοι αναλυτές.
« Ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού στρατού στοχεύει στην προστασία του κράτους της Κίνας και της εδαφικής ακεραιότητας της», αναφέρει ο  Πρόεδρος  της χώρας Xi Jinping, «δεν πρόκειται  να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης που μας παρέδωσαν  πρόγονοί μας» συμπλήρωσε ο ανώτατος άρχων της Κίνας.
«Ορισμένες δυτικές χώρες προσπαθούν συνεχώς να δημιουργήσουν νέες συμμαχίες, με σκοπό να μας καταστρέψουν . Το θέμα της Ταϊβάν , η κατάσταση γύρω από τα νησιά Diaoyu στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας,   όλα αυτά απειλούν την ακεραιότητα μας.   Και εμείς  τι θα κάνουμε θα μείνουμε σιωπηλοί», δήλωσε ο  Sun Sytszin .
Κύριος σύμμαχος τους στην περιοχή είναι η  Ιαπωνία, η οποία  για πρώτη φορά από το 1945, αυξάνει δραματικά τις αμυντικές της δαπάνες. Τον Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θέλει να αναθεωρήσει το ειρηνικό  σύνταγμα της χώρας για να περιορίσει την επέκταση της Κίνας.
«Αμφιβάλλω ότι οι ιαπωνικές αρχές  γνωρίζουν τα διδάγματα από τα γεγονότα του παρελθόντος. Τα τοπικιστικά επιχειρήματα τους απορρίπτουν ακόμη και την ιδέα της εμφάνισης  κάθε ισχυρού αντιπάλου από τις γειτονικές χώρες. Αυτοί ακόμα νοσταλγούν  τις ημέρες που είχαν υπό κατοχή την Κίνα προβαίνοντας σε απίστευτες ωμότητες .Τώρα, η ιαπωνική κυβέρνηση διακατέχεται από τις ίδιες μανιώδεις ιδέες . Τις ιδέες του άκρατου μιλιταρισμού ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα της.  Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο σημάδι »,  δήλωσε ο Sytszin.
Σε αυτήν την εικόνα προστίθεται η κατάσταση με την Ρωσία είναι παντελώς  αντίθετη με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ . «Η Ρωσία δεν είναι πια  μια ισχυρή αντίπαλος, αλλά μια μεγάλη σύμμαχος. Στα κοινά  σύνορα εδώ και 17 χρόνια, υπάρχει μια νεκρή ζώνη  και στις δύο πλευρές έκτασης 100 χιλιομέτρων , που εγγυάται οι δύο χώρες δεν έχουν  εχθρικές προθέσεις» ,τονίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι της Κίνας .
Πληροφορίες από: yaplakal.comtehnowar.ru, aggreg4il.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.