Ετικέτες

18.8.14

Πως καθαρίζεται η ψυχή μας;


Μετά από μια φράση που είδα σχετικά με το εάν μπορούμε να "πλένουμε" την ψυχή μας όπως το σώμα μας, θεώρησα αναγκαίο να απαντήσω δίνοντας μερικές απλές κατευθύνσεις για πως γίνεται αυτή η κάθαρση!

Καταρχάς αυτός ο έλεγχος της συνείδησης είναι η Φωνούλα του Θεού που μας λέει:

Ε!!!!!!!!!! τι κάνεις!!!!!!

Μας την έχει βάλει μέσα μας για να μας φυλάξει από το χειρότερο, που είναι να χάσουμε την ψυχή μας και να πάμε στην αιώνιο βάσανο, χωρίς να μετανιώσουμε για ότι κάναμε και τον λυπήσαμε!

Ανάλογα με την σοβαρότητα της αμαρτίας (από την πιο ήπια στην πιο σοβαρή) υπάρχουν 5 τρόποι κάθαρσης, από ότι κάναμε και μας ελέγχει η συνείδηση μας:

1) Τα δάκρυα: κλαίμε γιατί είμαστε λυπημένοι επειδή κάναμε κάτι κάκο! Μετά νιώθουμε καλύτερα όχι μόνον γιατί εξωτερικεύσαμε την ψυχική μας κατάσταση, αλλά γιατί ελευθερωθήκαμε από τις δυσάρεστες σκέψεις που συνόδευαν αυτή την πράξη!

2) Μεταμέλεια: Λυπούμαστε που κάναμε κάτι δυσάρεστο! Λέμε τι κάναμε στον φίλο/η, στην οικογένεια, στον εξομολόγο, το εξομολογούμαστε, και προσπαθούμε να μην το ξανακάνουμε! Εάν το ξανακάνουμε, ανθρώπινο είναι, το λέμε εκ νέου!

3) Μετάνοια: Κάποιοι άνθρωποι εξαιτίας σοβαρότατων ηθικών παραπτωμάτων, έφυγαν από το κόσμο, όχι για να αποφύγουν τις συνέπειες, αλλά γιατί άλλαξε η σκέψη τους, μετάνιωσαν, βλέποντας την ματαιότητα του κόσμου, την πρόσχερη διάρκεια του, την πλάνη (τα ψέματα) του, και μόνασαν! (Παράδειγμα από το Γεροντικό: Μωησής ο Αιθίωψ, τρανός ληστής που έγινε μοναχός; ο Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ (2 Ιανουαρίου), και άλλοι)

4) Κανόνας Πνευματικού: Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πιο σοβαρά παραπτώματα που η εκκλησία μας επιβάλει στους παραβάτες από μια περίοδο συμμόρφωσης με συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι και την σύνταξη και παραδοχή εκ μέρους τους "Λίβελου" με τον οποίο αποτάσσονται τις προηγούμενες "βλάστημες" ενέργειες τους, οι οποίες ενδέχεται να αλλοίωσαν την δογματική ουσία της Πίστης, ή να προσέβαλαν την ορθή πνευματικότητα της (Απευθυνθείτε σε Ιερείς για περισσότερες πληροφορίες)

και 

5) Το Μαρτύριο: Πολλοί Νεομάρτυρες και εθνομάρτυρες θεώρησαν πως προσέλαβαν με κάποιο τρόπο το Χριστό μας και θέλησαν με το εκούσιο μαρτύριο τους να δείξουν την έμπρακτη συγνώμη τους! Παράδειγμα: Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος

Εν Κατακλείδι,

Το να αμαρτάνεις είναι ανθρώπινο, το να αμαρτάνεις και να μετανιώνεις είναι θεϊκό, το να αμαρτάνεις και να μην μετανιώνεις είναι δαιμονιώδες (μη γένοιτο ΠΟΤΕ, σε κανέναν)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.