Ετικέτες

3.5.14

Μικρό απόδειπνο

Το Μικρό Απόδειπνο είναι μια σύντομη ακολουθία, που διαβάζεται μετά το βραδινό φαγητό και πριν από τη βραδινή κατάκλιση. Σε αυτό μπορούν να συμπεριληφθούν και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.

1ο μέρος (8min 26sec)


Για τα άλλα δυο μέρη κάνετε κλικ πάνω στο 2ο και 3ο μέρος αντίστοιχα:


2ο μέρος (12min 43sec): Χαιρετισμοί της Θεοτόκου

3ο μέρος (9min 58sec): Τελευταίο μέρος μικρού αποδείπνου




Κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή διαβάζεται (από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη, καθώς και την Κυριακή) το Μεγάλο Απόδειπνο, που είναι πιο πανηγυρικό και μεγαλύτερο σε έκταση.


Η προσευχή είναι το μέσον επικοινωνίας του ανθρώπου με το δημιουργό του. Σύμφωνα με αγιορείτες πατέρες, η συγκίνηση που ενδεχομένως νοιώσει ο άνθρωπος κατά την προσευχή και τα δάκρυα κατάνυξης που, αβίαστα, αυθόρμητα, ενδέχεται να πλημμυρίσουν τα μάτια του, είναι μια πρώτη ένδειξη επικοινωνίας με το Θεό. Από το σημείο αυτό και πέρα, η πρόοδος στα πνευματικά είναι προσωπική υπόθεση καθενός, και εξαρτάται από την πίστη, την αγάπη, την ταπείνωση, τα αγαθά έργα και όλες τις άλλες χριστιανικές αρετές...

ΠΗΓΗ: 4Ε

Σημείωση ιστολογίου "Ελληνική Ναυς": Την ακολουθία του μικρού αποδείπνου (και του μεγάλου) μπορείτε να την βρείτε σε μικρά βιβλιαράκια που υπάρχουν σε εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία με κόστος της τάξης του 1 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Αν κάποιος επιθυμεί να έχει περισσότερες προσευχές σε ένα βιβλίο τότε μπορεί να αγοράσει είτε κάποιο προσευχητάριο είτε αν θέλει να έχει όλες τις ακολουθίες μαζεμένες να αγοράσει ένα "Μέγα Ωρολόγιο" με τιμή που κυμαίνεται από 16 ευρώ και άνω ανάλογα με το μέγεθος του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.