Ετικέτες

4.5.14

Πατήρ Λαυρέντιος: Πνευματική Εξέλιξη του Ανθρώπου (Απρίλιος 2014)

Σας χώρισα την ομιλία του πατρός Λαυρεντίου περί της πνευματικής εξελίξεως του ανθρώπου σε τρία μέρη για να είναι πιο εύκολη η παρακολούθηση της. Σε κάθε μέρος κάνω μια μικρή περίληψη.

Μέρος Α (9 λεπτά): Ο π. Λαυρέντιος μιλά για την ανανέωση και αναγέννηση του ανθρώπου δια ύδατος και πνεύματος (βάπτισμα και αίμα = θεία ευχαριστία). Μας προτρέπει να έχουμε ως πρότυπο μας τον Χριστό. Αναφέρεται στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία, στη συνεργασία με τη θεία χάρη που πρέπει να έχουμε και στην ανοδική πορεία μας μέσω της τήρησης των εντολών και της άσκησης.





Μέρος Β (8,5 λεπτά): Ο π. Λαυρέντιος αναφέρεται πιο αναλυτικά στα τρια στάδια της πνευματικής εξέλιξης και στις τρεις τάξεις των ανθρώπων. Για να καταλήξουμε στον τελικό στόχο, που είναι η σωτηρία μας, πρέπει να κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα, να έχουμε πίστη (η οποία με τον αγώνα εξελίσσεται), καλές συναναστροφές και καλό πνευματικό οδηγό!




Μέρος Γ (12 λεπτά): Ο π. Λαυρέντιος τονίζει την ανάγκη μελέτης της Αγίας Γραφής (Παλαιάς και Καινής Διαθήκης), του Ευαγγελίου και των Βίων των Αγίων (Συναξαριστής), ενώ όσο ανεβαίνουμε πνευματικά μας προτείνει την μελέτη του Ευεργετινού και στο τελικό στάδιο την μελέτη της Φιλοκαλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.