Ετικέτες

16.4.14

Μεγάλη Τετάρτη: Ευχέλαιο και Όρθρος Μ. Πέμπτης

Σήμερα Μ. Τετάρτη αρχικά τελείται το μυστήριο του ευχελαίου (ένα από τα επτά μυστήρια της εκκλησίας μας) και ακολουθεί ο όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης (που διαβάζεται το βράδυ της Μ. Τετάρτης). 
Το μυστήριο του ευχελαίου είναι μεν προαιρετικό, αλλά σε συνδυασμό με την εξομολόγηση (που πρέπει να προηγείται) και την θεία ευχαριστία - θεία κοινωνία (που έπεται την Μ. Πέμπτη το πρωί) είναι ο ιδανικός συνδυασμός, διότι οδηγεί (εφόσον γίνει σε συνδυασμό με την εξομολόγηση και τη θεία κοινωνία) στη συγχώρεση των αμαρτιών μας και άρα στην ψυχική μας υγεία. Επιπρόσθετα εφόσον, είναι προς το συμφέρον μας κατά το θέλημα του Θεού, μπορεί να οδηγήσει και στην σωματική μας θεραπεία από ασθένειες που σχετίζονται με τα αμαρτήματά μας.


Τα προηγούμενα αποτελούν μια δική μου περίληψη με βάση αυτά που έχω διαβάσει. Αν υπάρχει οποιαδήποτε διαφωνία παρακαλώ διορθώστε με. Περισσότερα και πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε στο άρθρο που ανάρτησα προηγουμένως και μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ
Το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης (ημερολογιακά), δηλαδή την Μ. Πέμπτη, εορτάζουμε τα εξής γεγονότα :
α) το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, που πρώτος μας έδειξε ότι πρέπει να είμαστε ταπεινοί.
β) το Μυστικό Δείπνο και την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
γ) την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών
δ) την προδοσία του Ιούδα, που πρέπει να θυμόμαστε ως παράδειγμα προς αποφυγή, μετά την οποία αρχίζουν τα Πάθη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.