Ετικέτες

10.3.14

Ελεύθερες οι ελληνορθόδοξες μοναχές της Μααλούλα - Έφθασαν στη Δαμασκό (φωτο-βίντεο)

1
Οι δώδεκα μοναχές και η ηγουμένη Πελαγία που είχαν απαχθεί στη Συρία και κρατούνταν για περισσότερο από τρεις μήνες , έχουν αφεθεί ελεύθερες και έφτασαν στη Δαμασκό μέσω Λιβάνου.

Οι μοναχές είχαν μεταφερθεί στην πόλη του Λιβάνου, Αρσάλ στα μέσα της εβδομάδας  και τώρα βρίσκονται στη Δαμασκό.«Η επιτυχία του συριακού στρατού στην Yabrude συνέβαλε σε αυτή τη διαδικασία», - δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης Luke (Khoury),που παρέλαβε τις μοναχές στα σύνορα.

Η μοναχές είχαν  απαχθεί το Δεκέμβριο, όταν οι ισλαμιστές κατέλαβαν μια αρχαία συνοικία στην χριστιανική πόλη Μααλούλα, βόρεια της Δαμασκού. 
Αφού απήχθησαν από το ελληνικό  Ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στη Μααλούλα, φέρεται να κινήθηκαν προς την πόλη Γιαμπρούντ, περίπου  20 χιλιόμετρα βόρεια, όπου ήταν το επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης της Συρίας.

Ο Ελληνο-Ορθόδοξος επίσκοπος της Συρίας,  Λουκάς αλ Χούρι  χαιρέτισε την είδηση: «η προέλαση του συριακού στρατού στην Γιαμπρούλ διευκόλυνε τη διαδικασία αυτή», είπε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μοναχές της Μααλούλα απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 ανθρώπων που κρατούνταν από το καθεστώς χάρη σε μια μεσολάβηση του Λιβάνου και του Κατάρ.

Καθισμένη κάτω από ένα μεγάλο πορτρέτο του Γιάσερ Αραφάτ, μία από τις μοναχές διαβεβαίωσε ότι η ίδια και οι συντρόφισσές της έτυχαν "καλής" μεταχείρισης στη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.
Το Μέτωπο Αλ-Νόσρα "μας έδινε ό,τι ζητούσαμε" και "ουδείς μας ενόχλησε", δήλωσε η μοναχή, διαψεύδοντας φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι απαγωγείς είχαν υποχρεώσει τις μοναχές να αφαιρέσουν τους σταυρούς που φορούσαν.

Η απελευθέρωση αυτών των 16 γυναικών επιτεύχθηκε σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 150 προσώπων που κρατούνταν από το συριακό καθεστώς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Πρώτα απελευθερώθηκαν και έφθασαν στο Γιαμπρούντ μια γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της που ήταν φυλακισμένα", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ενώ 149 άλλοι απελευθερωθέντες κρατούμενοι παραδόθηκαν στη λιβανέζικη Γενική Ασφάλεια.

Ο αρχηγός της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου και βασικός μεσολαβητής σ' αυτή την ανταλλαγή, ο Αμπάς Ιμπραήμ, επιβεβαίωσε πως η συμφωνία για την απελευθέρωση των μοναχών "περιλάμβανε ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση άνω των 150 προσώπων", σύμφωνα με το λιβανέζικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.
Τις προσπάθειες του Ιμπραήμ για να πετύχει την απελευθέρωση των μοναχών βοήθησε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Κατάρ, ο Γάνεμ αλ-Κουμπέισι, ο οποίος έφθασε το Σάββατο στο Λίβανο και η χώρα του οποίου είναι από τους κύριους υποστηρικτές της εξέγερσης στη Συρία.
Οι δύο άνδρες είχαν ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση λιβανέζων σιιτών προσκυνητών οι οποίοι είχαν απαχθεί από τους αντάρτες το 2013 στη βόρεια Συρία.

Οι μοναχές, οι οποίες είχαν απαχθεί από τη Μααλούλα, μια πόλη γνωστή για τις πολυάριθμες εκκλησίες της και για τα σπήλαια που χρησίμευαν ως καταφύγια κατά τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού, κρατήθηκαν κυρίως στο Γιαμπρούντ, περίπου 20 χλμ. βορειότερα.


alt

alt

alt

alt

alt







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.