Ετικέτες

7.2.14

EΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ





Τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που δούμε έναν συνάνθρωπο μας αναίσθητο στo έδαφος; Tι κάνουμε αν καταρρεύσει κάποιος μπροστά μας;
Θα δούμε αναλυτικά τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες οι οποίες πολλές φορές μας μπερδεύουν. 

 Nα θυμάστε το εξής : καλύτερα να κάνετε κάτι (ακόμα κι αν είναι εν μέρει λάθος παρά να μην κάνετε τίποτα).  Καλέστε  το 166 ή το 112
Λοιπόν ας δώσουμε ένα σενάριο: Μπαίνουμε μέσα στο σπίτι μας και βλέπουμε στο έδαφος ένα δικό μας πρόσωπο (ΕΝΗΛΙΚΑΣ). Πώς ενεργούμε;

1)      Κοιτάμε γύρω μας το χώρο ώστε να διαπιστώσουμε τι προκάλεσε την πτώση του ανθρώπου μας στο έδαφος (πιθανή ηλεκτροπληξία ,μυρίζουμε το χώρο για πιθανή διαρροή αερίου κ.α) αλλά και να διασφαλίσουμε την δική μας ακεραιότητα.
2)      Αν όλα καλά πλησιάζουμε τον άνθρωπό μας και καθόμαστε στα γόνατα δίπλα του. Με τα χέρια μας πιάνουμε τους ώμους του και τον κουνάμε ελαφρώς φωνάζοντάς του ‘ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ , ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ;’

3)      Aν δεν ανταποκρίνεται τότε φωνάζουμε κάποιον για βοήθεια (στην περίπτωση που κάποιος άλλος είναι στο σπίτι ή αν είστε σε ύπαιθρο κάποιος μπορεί να έρθει για βοήθεια).
Α) Στην περίπτωση που έρθει για βοήθεια κάποιος του λέμε ‘ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΕΔΩ ΘΑ ΣΕ ΧΡΕΙΑΣΤΩ’.
Β) Στην περίπτωση που δεν εμφανιστεί κανείς σηκωνόμαστε γρήγορα και καλούμε το 166 ή το 112 που είναι ένας παρόμοιος αριθμός. Αυτό το κάνουμε ώστε να έρθει το γρηγορότερο επαγγελματική βοήθεια (ΕΚΑΒ) , αλλά και για να απεγκλωβιστούμε γρηγορότερα από την κουραστική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

4)      Σαν συνέχεια της Α περίπτωσης κάνουμε μια μικρή έκταση της κεφαλής του θύματος προς τα πίσω

σκύβουμε και τοποθετούμε το αυτί μας ακριβώς πάνω από το στόμα του θύματος (για 10'') με το πρόσωπό μας στραμμένο προς το στήθος του. Σ’ αυτή τη θέση βλέπουμε αν ανεβοκατεβαίνει ο θώρακας του (σημάδι αναπνοής) ,ακούμε μήπως  το θύμα αναπνέει κι αν βγαίνει κάποιο είδος θερμότητας από το στόμα του.





5)      Αν δεν ακούσουμε , δεν αισθανθούμε και δεν δούμε κάτι που να δηλώνει ένδειξη αναπνοής διατάζουμε τον βοηθό μας να πάρει τηλ το 166 και να πει ότι ‘ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ (είναι σημαντικό να τονίσουμε τη λέξη αναίσθητος γιατί θα έχουμε προτεραιότητα σε σχέση με άλλα περιστατικά)  , ‘Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ …..’ ενώ τον προτρέπουμε να μην βιαστει στο τηλέφωνο και να δώσει ότι άλλες πληροφορίες του ζητηθούν από το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ.
6)      Ενώ ο βοηθός μας μιλάει με το ΕΚΑΒ εμείς ξεκινάμε την ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση)
7)      Στη μέση του στέρνου ανάμεσα από τις δύο θηλές (στο κέντρο του στήθους) τοποθετούμε την βάση της παλάμης μας

 και εκτελούμε θωρακικές συμπιέσεις με όλο το βάρος του σώματός μας και με τεντωμένα χέρια (αγκώνες) (πιέζουμε το στήθος του θύματος ώστε να βυθιστεί 3-5 εκατοστά δηλ βάζουμε δύναμη) 30 ΦΟΡΕΣ. Η ταχύτητα των συμπιέσεων είναι γρήγορη γι αυτό μπορεί να αποβεί κουραστικό.


8)      Αφού τελειώσουμε τις συμπιέσεις ξεκινάμε να δώσουμε 2 εμφυσήσεις. Κάνουμε έκταση κεφαλής πάλι ώστε να ανοίξουν οι αεροφόροι οδοί

και τοποθετούμε τα χείλη μας γύρω από τα χείλη του θύματος. Κλείνουμε την μύτη του με τα χέρια μας

    
και φυσάμε μέσα στο στόμα του αργά και σταθερά 1 φορά. Αποτραβιόμαστε λίγο από το στόμα του θύματος . Βλέπουμε ότι ανεβαίνει ο θώρακας του και μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα κατεβαίνει πάλι . Τότε δίνουμε την 2η εμφύσηση. Αν δεν ανεβοκατέβει ο θώρακας ούτε την πρώτη ούτε την δεύτερη φορά δεν προσπαθούμε μέχρι να το πετύχουμε, αλλά ξεκινάμε θωρακικές συμπιέσεις.

9)      Αφού τελειώσουμε και την δεύτερη εμφύσηση ξεκινάμε πάλι 30 θωρακικές συμπιέσεις.


Αυτόν τον κύκλο 30 θωρακικές συμπιέσεις και 2 εμφυσήσεις το κάνουμε συνέχεια και σταματάμε μόνο όταν συνέλθει το θύμα , όταν κουραστούμε εμείς και όταν έρθει το ΕΚΑΒ.


(ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙΣ -γιατί δεν θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με το στόμα του θύματος- ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ).

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ, για εξάσκηση μπορείτε να εκτελέσετε τα παραπάνω σε μαξιλάρι )

Δείτε κι ένα σχετικό βίντεο

1 σχόλιο:

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.