Ετικέτες

22.2.14

Μητέρα-Νοικοκυρά –Σύντροφος-εργαζόμενη οι 4 ρόλοι της ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η γυναίκα του σήμερα απέχει κατά μεγάλο μέρος από την εικόνα  της παραδοσιακής μητέρας και συζύγου με αποτέλεσμα να έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη στην καθημερινότητα της. Είναι τόσο απασχολημένη, που νιώθει διαρκώς τον χρόνο αντίπαλο της. Επιφορτισμένη με τον ρόλο του επαγγελματία εργάζεται κάποιες φορές περισσότερες ώρες από τον σύζυγό της, ενώ καλείται να αποδεικνύει συνεχώς και αδιαλείπτως πόσο καλή νοικοκυρά-σύζυγος και μητέρα είναι και να συντηρεί την εικόνα της  τέλειας γυναίκας.

O πρώτος ρόλος της γυναίκας μέσα στην οικογένεια είναι αυτός της μητέρας. Ένας πραγματικά υψηλός ρόλος, που για να πετύχει έχει ανάγκη σοβαρής επένδυσης σε χρόνο και κόπο. Για τις περισσότερες γυναίκες η απόκτηση παιδιών είναι το όνειρο τους. Μα ποτέ δεν γνώριζαν ότι το ταξίδι στο κόσμο της μητρότητας θα ήταν το πιο δύσκολο μα συνάμα το πιο μαγικό και σπουδαιότερο πράγμα που θα έχουν κάνει στη ζωή τους. Από την στιγμή που κουβαλούν τον καρπό της αγάπης, αλλά και το απέραντο δώρο του Θεού, οι πρώτες σκέψεις συνήθως είναι  ότι  η ζωή τους που απαρτιζόταν από το ¨εγώ¨ έχει τελειώσει. Μα σε κλάσματα δευτερολέπτου όλα αλλάζουν και οι σκέψεις  είναι  αν θα πάνε όλα καλά, αν θα γίνουν καλές μητέρες. Η Μητρότητα είναι τόσο περίπλοκη με πολλές φοβίες, δύσκολες, κουραστικές  μα και με υπέροχες στιγμές ανεκτίμητης αξίας.

Για μια οικογένεια το σπίτι παίζει μεγάλο ρόλο. Η γυναίκα οφείλει να το διατηρεί πάντα καθαρό σκουπίζοντας και σφουγγαρίζοντας κάθε γωνιά, να έχει έτοιμη την ένδυση του κάθε μέλους αφού πρώτα πλύνει και έπειτα σιδερώσει και να μαγειρεύει σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα με τον ρόλο της μητέρας ακολουθεί ο ρόλος της αφοσιωμένης συζύγου. H σύγχρονη γυναίκα, «δασκαλεμένη» από την εμπειρία της μητέρας της, οφείλει να αντεπεξέρχεται επιτυχώς και στη «φροντίδα» του συζύγου. Nα συζητάει τους προβληματισμούς του, να καθησυχάζει τις δικαιολογημένες ή μη ανησυχίες του, επίσης να τονώνει την αυτοπεποίθησή του, να ακούει τα σχέδιά του, να καταλαβαίνει (ή ακόμη να μαντεύει) τις επιθυμίες του.

Όμως και ως επαγγελματίας δεν πρέπει να δείξει ότι υστερεί. Μιας και στην σημερινή εποχή η επιλογή "μόνο σπίτι" φαντάζει ένα απατηλό όνειρο, αφού είναι ακατόρθωτο να σταθεί μια οικογένεια μόνο με ένα μισθό όπως γινόταν τα παλιότερα χρόνια.

Καταλαβαίνουμε ότι η γυναίκα προσπαθώντας να διεκδικήσει την ¨ανεξαρτησία¨ της κατάφερε από μόνη της να εγκλωβιστεί σε μια δύσκολη καθημερινότητα χωρίς να μπορεί πραγματικά να απολαύσει την οικογενειακή της ζωή και ιδιαιτερα την μητρότητα.

Γυναίκα μια δύσκολη υπόθεση........

5 σχόλια:

  1. Μαριλένα μας για ακόμη μια φορά συγχαρητήρια! Ποιοτικό άρθρο και δικό σου και μακάρι να είχες περισσότερο χρόνο για να έγραφες περισσότερα.Σέ ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να σταθώ περισσότερο στο τελευταίο το ότι δηλαδή η γυναίκα χειραφετήθηκε εγκατέλειψε τον ουσιαστικό προορισμό της, την μητρότητα. Βλέπουμε τη γυναίκα να προταγωνιστεί στη μόδα,στο γρήγορο αυτοκίνητο ,στις σπουδές(10 χρόνια με μεταπτυχιακά,εξάσκηση εργασίας και πολλές φορές αφού περάσανε τα καλά χρόνια που θα μπορούσε να να προσφέρει στην οικογένεια ,τότε αποφασίζει και με όρους για να μην κινδυνεύσει η επαγγελματική της πορεία). Και για να μην παρεξηγηθώ όχι ότι δεν πρέπει η γυναίκα να ασχολείται με τα παραπάνω! Προς θεού! Αλλά δεν είναι αυτοσκοπός!!! Στόχος της πρώτα από όλα είναι η χαρά της οικογένειας η χαρά της μητρότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.
    Μακάρι να μπορώ να γράφω άρθρα που να αρέσουν και να δίνουν κάτι στο καθένα.
    Συμφωνώ με το σχόλιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συγχαρητήρια κ.μαριλένα μου άρεσε πολύ το άρθρο σας. Συμφωνώ και με τον krostandis όντως έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλό,συνοπτικό και περιεκτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.