Ετικέτες

28.1.14

Ευρασιατική Ένωση: ξεκίνημα

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να κινείται και στο μέλλον σ΄αυτό τον δρόμο,-υπογράμμισε στο Διάγγελμά του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
-«Στο έργο της οικονομικής ολοκλήρωσης θα προχωρούμε πιο πέρα. Από την 1 Ιανουαρίου του 2012 θα ανοίξει ο ενιαίος οικονομικός χώρος. Στην ελέυθερη διακίνηση των εμπορευμάτων θα προστεθεί και η ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών, των κεφαλαίων και της εργατικής δύναμης. Σκοπός μας εδώ είναι να δημιουργηθεί ως το 2015 η Ευρασιατική Οικονομική ΄Ενωση, που θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των χωρών μας»,- παρατήρησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η αρχή της διαδικασίας της δημιουργίας της Ευρασιατικής ΄Ενωσης τέθηκε από τους προέδρους της τρόϊκας- της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας – στις 18 Νοεμβρίου. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και ο  Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψαν στη Μόσχα Διακήρυξη για την ευρωασιατική οικονομική ολοκλήρωση και Σύμφωνο για την ίδρυση Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής. Αποκτά όλο και πιο ρεαλιστικό σχήμα και η "κοινή κυβέρνηση" της Ένωσης. Οι αρχές και των τριών κρατών θα παραδόσουν στα εκ νέου συγκροτημένα πολυεθνικά όργανα πάνω από 170 αρμοδιότητες. Έχουν ληφθεί και οι πρώτες αποφάσεις για τα στελέχη. Επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής για 4 χρόνια θα είναι ο Βίκτορ Χριστένκο, επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας.
Για τα οφέλη που θα πάρουν τα μέλη της ΄Ενωσης μπορεί να κρίνει κανείς έστω και από τα αποτελέσματα της δράσης διαρκείας μερικών μηνών της Τελωνειακής ΄Ενωσης. Οι εμπορικές ανταλλαγές ανάμεσα στις χώρες της τρόϊκας σ΄αυτή την περίοδο αυξήθηκαν κατά το 1/3. Εκτός απ’ όλα τα άλλα η Ευρασιαστική Ένωση θα ενσωματωθεί οργανικά στην παγκόσμια οικονομία,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο αναλυτής του ρωσικού Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής Γιούρι Σολοζόμποφ.
-«Η Ρωσία και τα άλλα μέλη της ευρωασιατικής τρόϊκας – η Λευκορωσία και το Καζακστάν – κατά την επεξεργασία των βασικών εγγράφων έπαιρναν υπόψη τους τους ισχύοντες ήδη στην ΕΕ κανονισμούς.Με αυτό τον τρόπο, προβλέπεται να δημιουργηθεί ως το 2020 ζώνη εμπορικής σύνδεσης με την ΕΕ. Μελετούμε επίσης και μία σειρά μεγάλα διαμετακομιστικά σχέδια που συνδέουν τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού και της Ευρώπης. Έτσι, λοιπόν, το όφελος είναι προφανές: τα κράτη μας ενσωματώνονται έμπρακτα στην παγκόσμια αγορά μάλιστα, πάνω στη βιομηχανική και καινοτομική βάση και όχι πάνω στη βάση  των πρώτων υλών. Κάτι περισσότερο. Αποκτούμε πρώτ’ απ’ ολα την εγγύηση της εδαφικής ασφάλειας μιά και συμφέρει σε όλους να έχουν σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στη μέση της Ευρασίας»,- υπογράμμισε ο Γιούρι Σολοζόμποφ.
Με την ανάλυση της ιδέας για τη δημιουργία της Ευρασιατικής ΄Ενωσης ασχολούνται και οι δυτικοί εμπειρογνώμονες. Κατά τη γνώμη της έκδοσης International Business Times η ίδρυση τέτοιας δομής θα επιτρέψει στα μέλη της να αποζημιώσουν τις οικονομικές απώλειες, που υπέστησαν από τη διάσπαση της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Εκτός απ’ αυτό, τα μέλη της Ευρασιαστικής ΄Ενωσης θα είναι προστατευμένα από την πολιτική και τη στρατιωτική επέμβαση από τα έξω.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2011/12/26/62905236/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.