Ετικέτες

28.6.16

ἵ­να ὦ­σιν ἕν


γράφει ο Τραπεζούντιος

Ο μακαριστός π. Αυγουστίνος Καντιώτης που μιλούσε με λόγο Θεού, σε ένα από τα κηρύγματά του έλεγε πόσο σημαντικό είναι το ιεραποστολικό έργο των πνευματικών ανθρώπων και πως οι ιεροκήρυκες έχουν μία σημαντική αποστολή να σώσουν τις ψυχές των ανθρώπων και να τους οδηγήσουν στην αλήθεια του ενός και μοναδικού Τριαδικού Θεού. Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο που τους φώτισε ο Θεός με το Άγιο πνεύμα και διέδωσαν την ορθόδοξη πίστη μας σε όλον τον κόσμο. Άφησαν πίσω τους έναν θησαυρό ανεκτίμητο, για να έχουμε εμείς σήμερα την τύχη και την ευλογία να διαβάζουμε την Καινή Διαθήκη και να τρεφόμαστε πνευματικά. Να παραδειγματιστούμε από τα έργα και τα λόγια τους και να βαδίσουμε με ασφάλεια, ευλογία και εμπιστοσύνη στην αγκαλιά του Πατέρα μας.

Λάβαμε μία ανεκτίμητη πνευματική προίκα, μία κληρονομιά που όχι μόνο έχουμε την υποχρέωση να την ασπαστούμε και να την σεβαστούμε, αλλά φωνάζει η ψυχή μας δυνατά πως αυτός ο θησαυρός πρέπει να σωθεί ακέραιος και έτσι όπως μας τον δίδαξε ο Χριστός.

Πόσοι λοιπόν από τους σημερινούς ιεροκήρυκες που επηρεάζουν τόσες ψυχές συμβάλουν στο να διαδοθεί ακέραιο το δόγμα που διδαχτήκαμε; Πόσοι έλαβαν εξουσία, ευλογία και δύναμη από τον Θεό, για να μεταδώσουν στον λαό την αλήθεια, τον δρόμο της μετάνοιας και της σωτηρίας; Περιμένουμε πώς και πώς ν’ακούσουμε έναν λόγο Θεού, για να πάρουμε δύναμη και να συνεχίσουμε τον αγώνα που δίνουμε στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό περισσότερο μας σκανδαλίζει, μας κρίνει με αυστηρότητα, κινείται κοσμικά προσέχοντας την εικόνα του και θυσιάζει τα πάντα, για μην χάσει την θέση του και τον μισθό που λαμβάνει ως δημόσιος υπάλληλος, παρά μας βοηθάει να σωθούμε. Ο Πνευματικός οδηγός, ο ποιμενάρχης έχει ευθύνη για το που θα οδηγήσει το ποίμνιό του. Η ζωή του, τα έργα του και ο λόγος του είναι το παράδειγμά μας. Είναι οι άνθρωποι που γνώρισαν τη Θεία Χάρη και γεύτηκαν την αγάπη του Θεού. Είναι οι άνθρωποι που κρατούν τον Χριστό στα χέρια τους και κοινωνούν εμάς τους πιστούς. Είναι εκείνοι που την ώρα της Θείας Λειτουργίας έχουν ζήσει τόσες πνευματικές εμπειρίες που εμείς δεν μπορούμε καν να τις σκεφτούμε. Πώς λοιπόν αυτοί οι «εκλεκτοί» που είναι Χριστοφόροι κάνουν τόσες εκπτώσεις στα πιστεύω και στις αξίες μας; Πώς ξεχνούν τη ζωή των Αποστόλων που παράτησαν την κοσμική ζωή και ακολούθησαν τον Χριστό;

Αναρωτιέμαι αν τους το επιτρέπει η συνείδησή τους. Όσο περισσότερο πλησιάζεις τον Θεό τόσο λεπταίνει η συνείδησή σου. Πώς λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που νιώθουν την παρουσία του Θεού  κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια ;

Μας λείπει ένας αυθεντικός λόγος Θεού. Ένας λόγος φωτισμένος που θα είναι αρεστός πρώτα στα μάτια Του και μετά στα δικά μας. Ένας ιεροκήρυκας που θα τοποθετηθεί για τις ταυτότητες του αντίχριστου, που θα διαφωνήσει με την πανθρησκεία, που δεν θα επιτρέψει σε καμία αίρεση να αλλοιώσει την πίστη μας, που θα εναντιωθεί στην κάθε κυβέρνηση που προωθεί το σχέδιο της νέας τάξης πραγμάτων. Που θα ενημερώσει πραγματικά τον κόσμο για τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε μία Σύνοδο που κράτησε κλειστές τις πόρτες στο λαό για να διαφυλάξει ΤΙ; Η Εκκλησία μας είναι τελικά μόνο κλήρος; Πού είναι ο λαός; Διδαχτήκαμε από τους πατέρες πως η εκκλησία είναι κλήρος και λαός. Περιμέναμε πολλά από σας και μας μιλήσατε για τον πόλεμο, τους μετανάστες, την οικολογία και την «ένωση» των λαών. Περιμέναμε τις θέσεις σας και τον πνευματικό σας λόγο για τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, για τα έσχατα που έρχονται. Για τις νέες ταυτότητες του αντίχριστου που μας περιμένουν. Τι αποφάσεις λάβατε για να αποτρέψετε όλα αυτά που νομοθετούν οι διοικούντες της χώρας αυτής και όχι μόνο;

Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό πατέρων που έχει αφιερωθεί ουσιαστικά Στον Θεό και οδηγεί το ποίμνιό του σωστά αδιαφορώντας για οτιδήποτε κοσμικό και εστιάζοντας στην πνευματική σωτηρία του κόσμου, τηρώντας με ευλάβεια τα λόγια του Θεού και διατηρώντας ακέραιη την Ορθόδοξη  Χριστιανική Πίστη. Αυτές οι άγιες ψυχές  κρατούν ζωντανή την πίστη μας και τη χώρα μας. Συγκινούνται όταν μιλούν για τον Χριστό και είναι έτοιμοι να δώσουν μαρτυρία κάθε στιγμή και να πεθάνουν για τον Χριστό.

Ευχόμαστε ο Θεός να φωτίζει όλες τις ψυχές και να γίνει η «Ένωση» η αληθινή, να λάμψει μία μέρα Η ΑΛΗΘΕΙΑ και να βασιλέψει  η ταπείνωση, η αγάπη, η πραότητα, η αγιότητα, ο Χριστός που βασιλεύει ήδη στις ψυχές των ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.

Τραπεζούντιος για το ιστολόγιο "Ελληνική Ναυς"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας θα πρέπει να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και να διατυπώνονται κόσμια ακόμα και αν διαφωνείτε.

Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες.